Οι Έλληνες στις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ

Ο Γιώργος Λαμπρινός και ο Φαίδων Παπαμιχαήλ είναι οι φετινοί μας εκπρόσωποι στη διοργάνωση.

Έχουμε "κακομάθει" τελευταία στα Όσκαρς. Είτε με το Γιώργο Λάνθιμο είτε με το Γιώργο Μαυροψαρίδη - ο δεύτερος μάλιστα από το 2019 ανήκει στα νέα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου-, η τελευταία τριετία έχει εγείρει αξιώσεις για συνεχόμενες βραβεύσεις στη λαμπερή διοργάνωση. Έτσι, και φέτος, δύο Έλληνες είναι υποψήφιοι για αγαλματίδιο, έκαστος στο είδος του.

Οσκαρικό μοντάζ και φωτογραφία 

Ο Γιώργος Λαμπρινός διεκδικεί Όσκαρ μοντάζ για την ταινία The Father του Florian Zeller και μέχρι στιγμής έχει ήδη βραβευθεί για τον ίδιο λόγο στα βραβεία της Ένωσης Κριτικών του Λος Άντζελες και στα British Independent Film Awards. Για την ιστορία, πρόκειται για το γιο του γνωστού σκηνοθέτη Φώτου Λαμπρινού και εγγονό του Γιώργη Λαμπρινού που ήταν ενεργός στην αριστερά κατά την περίοδο της Κατοχής, αλλά και μετά, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια ζει στο Παρίσι και στο ενεργητικό του έχει σημαντικές συνεργασίες π.χ. με τον Κώστα Γαβρά στο "Κεφάλαιο", μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία μικρού μήκους "Avant que de Tout Perdre αλλά και ένα βραβείο Cesar (το αντίστοιχο γαλλικό Όσκαρ) για την ίδια ταινία. 

Το όνομα του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ βρίσκεται επίσης στη λίστα με τους υποψηφίους για τη διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας The Trial Of Chicago 7 του Aaron Sorkin. Γεννημένος το 1962 στην Ελλάδα, από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, μεγάλωσε στις Η.Π.Α όπου ο πατέρας του δραστηριοποιούνταν ως σχεδιαστής παραγωγής για τον Τζον Κασσαβέτη. 

Ο καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας μέχρι στιγμής έχει σκηνοθετήσει σχεδόν 50 ταινίες, έχει συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ (George Clooney, Will Smith, Tom Cruise, Cameron Diaz κα) και διεκδικεί για δεύτερη φορά το ίδιο βραβείο, καθώς έχει ξαναϋπάρξει στην ίδια θέση το 2014, για το Nebraska του Alexander Payne. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.