Οι καλύτεροι ρόλοι του Robert Redford στο σινεμά

Ο σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός κλείνει 84 χρόνιας μίας πραγματικά κινηματογραφικής ζωής.

"Ποτέ μη λες ποτέ, αλλά μάλλον ήρθε το τέλος για μένα, όσον αφορά την υποκριτική και μετά από αυτή την ταινία θα αποσυρθώ. Έκανα τα πάντα σε αυτή τη δουλειά από τα 21 μου. Νομίζω ότι ήταν αρκετά. Γιατί να μην πω αντίο με μία ταινία θετική και αισιόδοξη;", είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου του 2018 ο Robert Redford, ανακοινώνοντας ουσιαστικά το τέλος της υποκριτικής του καριέρας, ύστερα από 58 χρόνια.

Λίγους μήνες μετά, έκανε πρεμιέρα το κύκνειο άσμά του, "Ο Κύριος & το Όπλο", μία αστυνομική κωμωδία του David Lowery, βασισμένη σε αληθινή ιστορία, όπου ενδύθηκε τον Forrest Tucker, που απέδρασε από τη φυλακή του Σαν Κουεντίν σε ηλικία 70 ετών.

Σήμερα, στα 84 του -γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου του 1936 στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια-, ο Redford, ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός, ιδρυτής του κινηματογραφικού φεστιβάλ Σάντανς και ακτιβιστής, μπορεί να αναπολεί με υπερηφάνεια το παρελθόν του στο σελιλόιντ, μιας και μας έχει χαρίσει μερικούς από τους πιο γοητευτικούς κινηματογραφικούς ήρωες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις ΗΠΑ επί 25 περίπου χρόνια, το όνομά του ήταν συνώνυμο των λέξεων "ξανθός" και "ωραίος".

Sundance Kid - Οι Δυο Ληστές (1969)

Στο αμερικάνικο γουέστερν του George Roy Hil, που είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία δύο παράνομων της Δύσης, που έδρασαν στα τέλη του περασμένου αιώνα, ο Redford υποδύθηκε τον Sundance Kid, τον συνεργάτη του αρχιλήσταρχου Butch Cassidy, τον οποίο ενσάρκωσε ο Paul Newman. Η βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ ταινία -μεταξύ των οποίων και πρωτότυπου σεναρίου- αποτέλεσε την αρχή της μεγάλης φιλίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο αντρών.

Johnny "Kelly" Hooker - Το Κεντρί (1973)

Μετά την πρώτη τους σύμπραξη επί της οθόνης, οι Redford και Newman συναντήθηκαν ξανά στη γκανγκστερική περιπέτεια, που έφερε και πάλι την σκηνοθετική υπογραφή του George Roy Hil και τιμήθηκε με 7 Όσκαρ. Ο Redford ενσάρκωσε ένα μικροαπατεώνα από το Ιλινόις, που αφού κατάφερε τη βοήθεια δύο φίλων του να κλέψει στα χαρτιά 11.000 δολάρια από ανύποπτο θύμα, αποφασίζει να ταξιδέψει στο Σικάγο για να τον διδάξει τα κόλπα για τις μεγάλες κομπίνες ο Henry "Shaw" Gondorff (Newman).

Hubbell Gardiner – Τα καλύτερά μας χρόνια (1973)

Ένας από τους πιο ερωτεύσιμους ρόλους του στη μεγάλη οθόνη. Υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Sydney Pollack, ο Redford συμπρωταγωνίστησε με την Barbra Streisand σε ένα από τα πιο εμβληματικά ρομαντικά δράματα όλων των εποχών. Εκείνος ήταν ένα golden boy με συνείδηση, φιλότιμο, καλή καρδιά, αλλά και έναν ήπιο ναρκισσισμό, ενώ εκείνη ήταν μία Εβραία υποστηρίκτρια του Marx. Οι δυο τους έζησαν ένα θυελλώδη έρωτα, με την ατάκα "Your girl is lovely, Hubbell” να μένει στην ιστορία.

Jay Gatsby - Ο μεγάλος Γκάτσμπι (1974)

Πολύ πριν υποδυθεί ο Leonardo DiCaprio τον ήρωα του μυθιστορήματος του F. Scott Fitzgerald, τον είχε ενσαρκώσει ο Redford, αναδεικνύοντας με τον πιο εύθραυστο τρόπο τη μυστηριώδη πλευρά ενός άντρα που φημιζόταν για τα πλούτη, αλλά και τις εμμονές του.

Joe Turner - 3 ημέρες του Κόνδορα (1975)

Εδώ, και πάλι υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Sydney Pollac, ο Redford "μεταμορφώνεται" σε έναν αναλυτή της CIA, με το κωδικό όνομα "Κόνδορας". Εργάζεται στην Αμερικανική Λογοτεχνική και Ιστορική Λέσχη στην Νέα Υόρκη, που στην πραγματικότητα είναι γραφείο της CIA. Διαβάζει βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά από όλο τον κόσμο, ψάχνοντας για κρυμμένα μηνύματα. Μέχρι που βρίσκει τους συναδέλφους του δολοφονημένους και γίνεται το επόμενο θύμα. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο ρόλο του στο κατασκοπικό είδος, το οποίο του τίμησε δεόντως στη συνέχεια. Άλλωστε, του πηγαίνει πολύ.

Tom Booker - Ο γητευτής των αλόγων (1998)

Ένας "γητευτής αλόγων" στη Μοντάνα προσπαθεί να θεραπεύσει ένα άλογο από το ψυχικό τραύμα ενός ατυχήματος και ερωτεύεται την ιδιοκτήτριά του (Kristin Scott Thomas), μια δυναμική Νεοϋορκέζα δημοσιογράφο που όμως είναι παντρεμένη. Ο έρωτάς τους αδιέξοδος.

Denys Finch Hatton – Πέρα από την Αφρική (1985)

Ο μυστηριώδης κυνηγός που σαγήνευσε τη φιλόδοξη και δυναμική Karen Blixen της Meryl Streep, την άρπαξε στην αγκαλιά του, την προστάτεψε, της γνώρισε έναν άλλο κόσμο και την αγάπησε δίχως όρια. Ένα ακόμη ρομαντικό δράμα που άφησε εποχή, σκηνοθετημένο από τον Pollac με τον Robert Redford να αποδεικνύει γιατί θα είναι πάντα ο γητευτής των γυναικών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.