Το άλλο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα

Εκτός από την ήδη εγνωσμένη ικανότητα του στη διαχείριση της τεράστιας κρίσης που δημιούργησε ο κορονοϊός, ο Σωτήρης Τσιόδρας απέδειξε για ακόμη μία φορά πως διαθέτει βαθύτατο ανθρωπισμό και εξαιρετικά υψηλή ενσυναίσθηση.

Γράφει: Esquire Editors 11 Απριλίου 2020

O Σωτήρης Τσιόδρας ήταν δίχως αμφιβολία το πρόσωπο της χθεσινής ημέρας, αφού κατάφερε να συνδυάσει και να βγάλει εις πέρας δύο πολύ δύσκολες αποστολές. Από τη μία κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μιας ομάδας αποκλεισμένης από την ελληνική κοινωνία. Από την άλλη, να διασφαλίσει ότι ο καταυλισμός των Ρομά στην Λάρισα, δεν θα αποτελέσει την αφορμή για να βγει η πανδημία εκτός ελέγχου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας και η αποστολή στη Λάρισα

Μετέβη αυθημερόν στη θεσσαλική πόλη και οι τηλεοπτικές κάμερες που τον ακολούθησαν αποκάλυψαν ότι ο γνωστός λοιμωξιολόγος εκτός από τη ήδη εγνωσμένη ικανότητα του στην διαχείριση της τεράστιας αυτής κρίσης, διαθέτει βαθύτατο ανθρωπισμό και εξαιρετικά υψηλή ενσυναίσθηση. Τα επιπλέον στοιχεία της προσωπικότητας του ανδρός που αναδείχθηκαν στην αδιαμεσολάβητη επαφή του με την ευάλωτη ομάδας των Ρομά, οδήγησαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του αποδώσει δημόσιο έπαινο και εύσημα. "Μαθήματα Δημοκρατίας και σεβασμού του πολίτη από τον καθηγητή Τσιόδρα. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για φόβο, για διχασμό, για διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία, είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας" ανέφερε στην ανάρτησή της η Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Και δεν ήταν η μοναδική. Ήταν πολλοί εκείνοι, γνωστοί και άγνωστοι που "υποκλίθηκαν" στο γιατρό με το ανθρώπινο πρόσωπο.

Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αλλά και ο Διευθυντής του Ελληνικού Παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος αναφερόμενος στις σχετικές δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα για τους Ρομά, του έδωσε συγχαρητήρια. Δήλωσε δε, ότι θα μπορούσαν να μπουν αυτούσιες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας στα σχολεία ως παράδειγμα αντιρατσιστικού λόγου, ως δημόσιου λόγου που προωθεί την πολυπολιτισμικότητα, την συμπερίληψη και την αλληλεγγύη. Πάντως και η πλειοψηφία των Ρομά που συγκεντρώθηκε γύρω από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά δεν κράτησε επιφυλακτική στάση.​​​​​​ Απεναντίας υπήρξε ενθουσιασμός και χειροκροτήματα, ενώ από ό,τι φάνηκε ο λοιμωξιολόγος κατεύνασε και μια μικρή μερίδα που προς στιγμήν αντέδρασε στα μέτρα περιορισμού που θα έμπαιναν στην περιοχή.

Τα λόγια του Σωτήρη Τσιόδρα ήταν θερμά και άγγιξαν τους συγκεντρωμένους που κατάλαβαν ότι οι προθέσεις του γιατρού αλλά και της ομάδας από την Αθήνα δεν ήταν παραπλανητικές. "Είμαστε όλοι αδέλφια, μαζί σε αυτό, αδέλφια είμαστε, αλλά πρέπει να τηρείται τα μέτρα και να μείνετε σπίτι 14 ημέρες μέχρι να το ξεπεράσατε. Έχετε κρούσματα, βοηθήστε τον κόσμο για να μην έχουμε νεκρούς" τους είπε, εκφράζοντας την ανθρωπιά του, αλλά συγχρόνως δίνοντας και τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες του.

Τα μηνύματα του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά

Ανάλογο ήταν το ύφος και του Νίκου Χαρδαλιά. Να παλέψουμε αυτόν τον εφιάλτη είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας "για να προστατεύσουμε τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας και τους ευπαθείς". Ζήτησε υπομονή και επιμονή και υποσχέθηκε ότι η πολιτεία θα φροντίσει να μην λείψει κάτι από τα σπίτια τους. "Κανένας εκτός καραντίνας, όλοι στα σπίτια σας" ήταν το μήνυμα του κ. Χαρδαλιά. Στην επίσκεψη του στον καταυλισμό των Ρομά στην Νέα Σμύρνη Λάρισας αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας και κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση. Ανέγνωσε απόσπασμα από ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης με αφορμή τη διεθνή ημέρα των Ρομά που ήταν στις 8 Απριλίου. Και για μια ακόμα φορά έδειξε την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη του απέναντι σε όσους θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

"Οι Ρομά δεν πρέπει να είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους, εν μέσω της πανδημίας. Δεν είναι απειλή, όπως τους αναφέρουν κάποια ΜΜΕ. Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση και την ασφάλειά τους. Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, για διχασμό και διαιρέσεις. Με ενότητα θα ξεπεράσουμε την πανδημία. Χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που βρεθήκαμε μαζί, για την υπεύθυνη στάση τους. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας, τους ευχαριστούμε", είπε και στην συνέχεια επιχειρώντας να καταδείξει ότι στην χώρα μας δεν χωρούν ρατσιστικές συμπεριφορές και αποκλεισμοί πρόσθεσε "η Ελλάδα έχει δημοκρατικές ευαισθησίες και για αυτό βρεθήκαμε κοντά τους και μας αγκάλιασαν και εμείς αισθανθήκαμε δικοί τους άνθρωποι. Όπου υπάρχει φτώχεια παρατηρούνται φαινόμενα τύπου Μπρούκλιν και Κουίνς, ανθρώπων που δεν έχουν τη κατάλληλη φροντίδα υγείας".

Κλείνοντας έδειξε το μεγαλείο της ψυχής του καθώς για πρώτη φορά δεν τήρησε τους κανόνες προστασίας που ο ίδιος επιμένει να ακολουθούνται από την πληθυσμό έναντι του κορονοϊού. "Τους συγχωρούμε τα πέντε λεπτά που ήταν κοντά μας, σε απόσταση μικρότερη από δύο μέτρα, γιατί ήταν από αγάπη. Περισσότερο η αγάπη μας μετρούσε παρά η απόσταση που θα έπρεπε να έχουμε. Θα μας βοηθήσουν, τους έχω εμπιστοσύνη".

 

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear