Κατ' οίκον ψυχαγωγία: Βιβλία, μουσεία, ταινίες και παραστάσεις

Η καραντίνα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ο πολιτισμός είναι μία πολύ καλή λύση.

Η κατάσταση είναι πραγματικά σοβαρή. Όπως δήλωσε και ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και καθηγητής του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, τόσο το κράτος όσο και οι πολίτες θα πρέπει να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση· τόσο υπεύθυνη όσο και σε έναν πόλεμο. Φυσικά, η καραντίνα αναστατώνει τη ζωή μας σε υπερβολικό βαθμό. Η θλίψη, για να μην πούμε η κατάθλιψη, βρίσκεται μία ανάσα μακριά. Ψυχραιμία, όμως, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, εκτός από τις βιντεοκλήσεις με φίλους, υπάρχει και η κατ' οίκον ψυχαγωγία.

Ο πολιτισμός στην παρούσα φάση και σε αυτήν την κατάσταση είναι μία πάρα πολύ καλή λύση. Ακολουθούν ταινίες, παραστάσεις και μουσεία που μπορείς να απολαύσεις χωρίς να κουνηθείς καθόλου από το σπίτι σου.

Τα μουσεία

Κατ' οίκον ψυχαγωγία: Βιβλία, μουσεία, ταινίες και παραστάσεις

Ας ξεκινήσουμε από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει διαδικτυακά τα σημαντικά εκθέματα που διαθέτει μέσω του Google Art Project που χαρίζει πρόσβαση σε 60 συνολικά διάσημα μουσεία. Σε πολύ πιο εξελιγμένη και διαδραστική μορφή τώρα, μπορείς να απολαύσεις μία virtual ξενάγηση τόσο στο Λούβρο του Παρισιού όσο και στο Μet της Νέας Υόρκης πατώντας απλά μερικά κλικ. Φυσικά, από αυτές τις online παροχές, δεν θα μπορούσε να λείπει και το περίφημο Βρετανικό Μουσείο με τα περισσότερα από 8 εκ. εκθέματα.

To θέατρο

Τέχνης
φωτογραφία © Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν

Σε μία πραγματικά πρωτοποριακή κίνηση, κάνοντας σωστή ανάγνωση των παράξενων ημερών που ζούμε, προχώρησε το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Οι παραστάσεις του που παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο (Έντμονντ, Ηλέκτρα, Το χρονικό του χρόνου , Οθέλλος, Μία μέρα χωρίς και Χωρίς Οικογένεια - η προτελευταία είναι εφηβική και η τελευταία παιδική παράσταση) και στις δύο σκηνές, λοιπόν, έχουν γυριστεί για να προβληθούν μέσω της ιστοσελίδας του. Η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει μες στην εβδομάδα με την προβολή των παραστάσεων Έντμοντ και Χωρίς Οικογένεια.

Κάτι αντίστοιχο, αλλά χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό ανακοίνωσε πριν δύο μέρες και το Εθνικό Θέατρο όσον αφορά την παρακολούθηση παιδικών παραστάσεων. Επίσης, αν σε κάποιον αρέσει η όπερα, ή έστω αρέσει στη σύντροφό του, από απόψε το βράδυ η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης μεταδίδει σημαντικές παραστάσεις εντελώς δωρεάν.

Οι ταινίες

Bong Joon Ho

Cinobo, ή αλλιώς Cinema-No-Borders. Τι είναι πάλι αυτό; Πρόκειται για μία ελληνική streaming πλατφόρμα που όμως αντί να ρίχνεις το βάρος της  σε blockbusters και αστυνομικές σειρές, καταπιάνεται με το ανεξάρτητο σινεμά - όπως, για παράδειγμα, το Ηoneyland, το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ από τη Βόρεια Μακεδονία που έφτασε μέχρι τα φετινά Oscars. Έτσι, μπορείς να απολαύσεις από τον Krzysztof Kieślowski μέχρι τον Lars Von Trier, και από νέους Έλληνες δημιουργούς μέχρι τον οσκαρικό Bong Joon Ho, χωρίς να βγεις από την εξώπορτα του σπιτιού σου. Σημαντική σημείωση: Οι πρώτες 14 ημέρες είναι τελείως δωρεάν.

Τα βιβλία

Βιβλία Γουτεμβέργιος

Στην Ελλάδα δεν έχουμε εντρυφήσει ακόμη ως αναγνώστες στα e-books. Αγαπάμε το χαρτί, τη μυρωδιά από τις σελίδες, τα ηλεκτρονικά βιβλία μας φαίνονται ξένα. Καλώς ή κακώς όμως, σε αυτήν τη φάση, μπορούν να αποδειχθούν ο καταλληλότερος σύντροφος. Πέρα, όμως, από την αγορά κάποιου ebook, υπάρχουν και οι ανοιχτές βιβλιοθήκες που είναι ικανές να μας λύσουν τα χέρια. Ίσως, είναι και μία καλή ευκαιρία να επιστρέψουμε στο διάβασμα που, κακώς, είχαμε παραμελήσει. Μερικές λογοτεχνικές σελίδες την ημέρα διώχνουν τη θλίψη και το άγχος μακριά - αφού αποτελούν ένα από τα καλύτερα αντίδοτα στο άγχος και τις αρνητικές σκέψεις. 

Ας δούμε, όμως, τι μπορείς να κάνεις. Το Project Gutenberg αποτελεί μία εντυπωσιακή ιντερνετική προσπάθεια που έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 60 χιλιάδες βιβλία online, τα οποία και διαθέτει τελείως δωρεάν (!) προς το κοινό. Στα αγγλικά ο κατάλογος είναι ατελείωτος, υπάρχει όμως και ελληνικό τμήμα με πολύ και αξιόλογο υλικό (όπως η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη). Τέλος, υπάρχει και το openbook.gr, με πολύ μικρότερο κατάλογο βέβαια αλλά καθαρά "ελληνικό" προσανατολισμό. 


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.