Ήταν κάποτε ο Truman Capote

Μερικές αλήθειες και trivia για τον Truman Capote, που είχε γεννηθεί σαν σήμερα πριν από 99 χρόνια.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 30 Σεπτεμβρίου 2023

O Truman Streckfus Persons γεννήθηκε την τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη του 1924 στη Νέα Ορλεάνη και πέθανε έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια, στο Λος Άντζελες. Στο ενδιάμεσο αυτό της διαδρομής πρόλαβε να γράψει ιστορία, με ό,τι κι αν καταπιάστηκε. Μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, θεατρικός συγγραφέας και για πολλούς "πατέρας" της νέας δημοσιογραφίας, ο Truman Capote πριν ακόμα και από τα '70s υπήρξε πρωτοπόρος σε κάθε είδους συγγραφικό έργο.

Τα Breakfast at Tiffany's και In Cold Blood αποτέλεσαν τη σημαντικότερη κληρονομιά του, όμως η καριέρα του είχε εκκινήσει πολύ πριν από τα '60s. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μικρός, και πέρασε τα παιδικά του χρόνια με διάφορους ηλικιωμένους συγγενείς σε μικρές πόλεις της Λουιζιάνα και της Αλαμπάμα. Το επώνυμό του το χρωστούσε στο νέο γάμο της μητέρας του, με τον Joseph Garcia Capote. Φοίτησε σε ιδιωτικά σχολεία και τελικά συναντήθηκε με τη μητέρα του και τον πατριό του στο Μίλμπρουκ του Κονέκτικατ, όπου ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο λύκειο του Γκρίνουιτς.

Ο Capote αξιοποίησε τις παιδικές του εμπειρίες σε πολλά από τα πρώτα μυθιστορηματικά του έργα. Έχοντας εγκαταλείψει από νωρίς τη σχολική εκπαίδευση, πέτυχε πρώιμη λογοτεχνική αναγνώριση το 1945, όταν το στοιχειωμένο διήγημά του, Miriam δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mademoiselle, ενώ την επόμενη χρονιά κέρδισε το βραβείο O. Henry Memorial Award- το πρώτο εκ των τεσσάρων που ακολούθησαν.

Το πρώτο του δημοσιευμένο μυθιστόρημα, Other Voices, Other Rooms (1948), αναγνωρίστηκε ως το έργο ενός πολλά υποσχόμενου νεαρού συγγραφέα. Το βιβλίο αποτελεί μία ευαίσθητη, εν μέρει αυτοβιογραφική απεικόνιση της αναζήτησης ενός αγοριού για τον πατέρα του με αρκετά στοιχεία που αφορούσαν επίσης στο σεξουαλικό προσανατολισμό του.

Αντίστοιχα, το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα The Grass Harp (1951) είναι μια ιστορία ενός ορφανού αγοριού και δύο ηλικιωμένων κυριών που παρατηρούν τη ζωή από ένα δεντρόσπιτο. Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Capote, το Breakfast at Tiffany's, είναι μια νουβέλα για τη Holly Golightly, μια νεαρή φευγάτη κοπέλα της κοσμικής καφετέριας. Έπειτα από τρία χρόνια, έγινε μια από τις πιο γνωστές ταινίες όλων των εποχών με την Audrey Hepburn στο πρωταγωνιστικό ρόλο να θεωρείται μέχρι και σήμερα style icon.

> Διάβασε ακόμη: Τα πάρτι των celebrities στα 70s, οι φωτογραφίες

Τα μεταγενέστερα γραπτά του Capote δεν πλησίασαν ποτέ την επιτυχία των πρώτων του. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 διασκεύασε για την τηλεόραση δύο διηγήματα για την παιδική του ηλικία, το A Christmas Memory και το The Thanksgiving Visitor.  Στα επόμενα χρόνια η αυξανόμενη εξάρτηση του Capote από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ κατέπνιξε την παραγωγικότητά του. Επιπλέον, αποσπάσματα από ένα έργο που είχε στα σκαριά και θεωρούσε αριστούργημά του, μια κοινωνική σάτιρα με τίτλο Answered Prayers, παρουσιάστηκαν στο Esquire US το 1975-76, ξεσηκώνοντας θύελλα μεταξύ φίλων και εχθρών που απεικονίζονταν κεκαλυμμένα μεν, πολύ σκληρά δε. Οι φίλοι του τον έκαναν πέρα. 

Τα παραπάνω βέβαια, είναι όλα λίγο πολύ γνωστά. Ας δούμε και κάποια ενδιαφέροντα trivia για τον Truman Capote και την περιπετειώδη ζωή του που ίσως να μην έχεις διαβάσει κάπου μέχρι σήμερα. 

Αλήθεις και trivia

O κύριος Dill

O Truman Capote ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Dill στο βιβλίο της Harper Lee, To Kill a Mockingbird. Ο χαρακτήρας του Dill Harris στο μυθιστόρημα της Lee βασίστηκε στον ίδιο τον γείτονα και καλύτερο φίλο της Harper Lee όταν μεγάλωνε - τον Truman Capote. Ο Capote, ο οποίος είχε γεννηθεί ως Truman Streckfus Persons το 1924, άλλαξε το όνομά του σε Truman Capote το 1935, από το όνομα του πατριού του, Joseph Capote.

Η ξαφνική αγάπη για τη δημοσιογραφία

Η αυξανόμενη ενασχόληση του Capote με τη δημοσιογραφία αντανακλάται στο μυθιστόρημά του "Εν ψυχρώ" (In Cold Blood), στο οποίο επιδίδεται στην ανατριχιαστική περιγραφή των δολοφονιών τεσσάρων μελών της οικογένειας Κλάτερ, που διαπράχθηκαν στο Κάνσας το 1959. Ο Capote άρχισε να ερευνά τις δολοφονίες αμέσως μόλις έγιναν γνωστές, για την ακρίβεια πέρασε έξι χρόνια παίρνοντας συνεντεύξεις από τους δύο άνδρες που τελικά εκτελέστηκαν για το έγκλημα. Το In Cold Blood πρωτοεμφανίστηκε ως σειρά άρθρων το 1965 στο The New Yorker- η εκδοχή του ως βιβλίο κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. 

Το κίτρινο χαρτί

Ο Capote έγραφε τα προσχέδιά του σε κίτρινο χαρτί. Αυτό θα έπρεπε να είναι "ένα πολύ ιδιαίτερο συγκεκριμένο είδος κίτρινου χαρτιού", έλεγε σε συνέντευξή του στο Paris Review. Στη συνέχεια, όταν ήταν ευχαριστημένος με το προσχέδιο, το δακτυλογραφούσε σε λευκό χαρτί.

Ο προληπτικός Truman Capote

Ο Truman Capote άλλαζε δωμάτιο ξενοδοχείου αν ο αριθμός τηλεφώνου του περιλάμβανε τον αριθμό 13. Όπως και ο Stephen King, σήμερα, έτσι και ο Capote ήταν προληπτικός και ο αριθμός 13 για εκείνον ήταν γρουσούζικος.

> Διάβασε ακόμη: Σπουδαίοι ρόλοι του Philip Seymour Hoffman

Επίσης, δεν ξεκινούσε ή τελείωνε ένα έργο του Παρασκευή, καθώς θεωρούσε ότι αυτό ήταν κακοτυχία. 

Η ταινία

Το 2005, ο αείμνηστος Philip Seymour Hoffman υποδύθηκε τον συγγραφέα στην καταξιωμένη βιογραφική ταινία Capote. Είναι μια βιογραφική δραματική ταινία του 2005 για τον αμερικανό συγγραφέα Truman Capote σε σκηνοθεσία Bennett Miller που βασίστηκε στη βιογραφία του Gerald Clark "Capote" του 1988. Η πλοκή της αφορά κυρίως στα γεγονότα κατά τη διάρκεια της συγγραφής του In Cold Blood.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2005, συμπίπτοντας με τα γενέθλια του Capote. Γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, απέσπασε τα εύσημα των κριτικών για την πρωταγωνιστική ερμηνεία του Hoffman, όπως επίσης απέσπασε πολλά βραβεία και 5 οσκαρικές υποψηφιότητες.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.