Ο Federico García Lorca μέσα από τα δικά του λόγια

Σαν σήμερα το 1898, γεννήθηκε ο σπουδαίος ποιητής και δραματουργός, Federico García Lorca.

O Federico García Lorca γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1898, σε ένα μικρό χωριό της Γρανάδα, από γονείς, ένα πλούσιο γαικοκτήμονα και μία ευαίσθητη δασκάλα. Εκείνη ήταν, που του μετέδωσε τη βαθιά συναίσθηση για την κατάσταση των φτωχών και τον σεβασμό στον πόνο τους, κάτι που ενσωμάτωσε αργότερα στο λογοτεχνικό του έργο, που μέχρι και σήμερα θεωρείται αξεπέραστο και μοναδικό.

Ο Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, ανήκει στη λεγόμενη "γενιά του '27", μίας ομάδας συγγραφέων που προσέγγισε την ευρωπαϊκή avant garde με εξαιρετικά αποτελέσματα, ούτως ώστε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα να ορίζεται ως "αργυρή εποχή" της ισπανικής λογοτεχνίας. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του, είναι ο "Ματωμένος γάμος", το "Τσιγγάνικο τραγουδιστάρι" και το "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα".

Το άδοξο τέλος του ήρθε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου και συγκεκριμένα το ξημέρωμα της 19ης Αυγούστου του 1936, όταν παραστρατιωτικοί του πολιτικού κινήματος CEDA πυροβόλησαν τον Garcia Lorca, λόγω των αριστερών φρονημάτων του και τον έριξαν σε ανώνυμο τάφο στα περίχωρα του Viznar, κοντά στη Γρανάδα.

Με αφορμή λοιπόν τα σημερινά γενέθλιά του, θυμόμαστε τα σπουδαιότερα λόγια του:

> "Το να καίγεσαι από πόθο και να σιωπάς γι' αυτό είναι η μεγαλύτερη τιμωρία που μπορείς να προκαλέσεις στον εαυτό σου".

>"Όπως δεν ανησύχησα για να γεννηθώ, δεν ανησυχώ και για να πεθάνω".

>"Έχω χάσει συχνά τον εαυτό μου, για να βρω το κάψιμο που κρατάει τα πάντα ξύπνια".

>"Η ποίησή μου είναι ένα παιχνίδι. Η ζωή μου είναι ένα παιχνίδι. Αλλά εγώ δεν είμαι παιχνίδι."

>"Κατάλαβε μία μέρα πλήρως, ώστε να μπορείς να αγαπάς κάθε νύχτα".

>"Ξέρω ότι δεν υπάρχει ευθύς δρόμος, δεν υπάρχει ευθύς δρόμος σε αυτόν τον κόσμο. Μόνο ένας γιγάντιος λαβύρινθος από διασταυρούμενα σταυροδρόμια".

>"Κάθε βήμα που κάνουμε στη γη, μας φέρνει σε ένα νέο κόσμο".

>"Αλλά βιάσου, ας περιπλεκόμαστε σαν ένα, το στόμα μας σπασμένο, η ψυχή μας δαγκωμένη από τον έρωτα, ώστε ο χρόνος να μας ανακαλύψει με ασφάλεια κατεστραμμένους".

>"Μόνο το μυστήριο μας επιτρέπει να ζούμε, μόνο το μυστήριο".

>"Στην καρδιά κάθε μεγάλης τέχνης υπάρχει μια ουσιαστική μελαγχολία".

>"Είμαστε όλοι περίεργοι για το τι μπορεί να μας βλάψει".

>"Το σημαντικό στη ζωή είναι να αφήσουμε τα χρόνια να μας παρασύρουν".

>"Το μόνο πράγμα που με δίδαξε η ζωή είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους κάνοντας τα πράγματα που μισούν."

>"Το να σε βλέπω γυμνό, είναι σαν να θυμάμαι τη Γη".

>"Το ποίημα, το τραγούδι, η εικόνα, δεν είναι παρά νερό που αντλείται από το πηγάδι των ανθρώπων και πρέπει να τους το επιστρέφουμε σε ένα κύπελλο ομορφιάς, ώστε να μπορούν να πιουν - και πίνοντας να καταλάβουν τον εαυτό τους".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr