10 βιβλία που άλλαξαν ριζικά τη ζωή του Elon Musk

Από τον J.R.R. Tolkien στον Isaac Asimov, αυτά τα βιβλία είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή και στην καριέρα του πρωτοπόρου επιχειρηματία.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 21 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Elon Musk σήμερα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά ο δρόμος για να γίνει ένας από τους πιο επιδραστικούς επιχειρηματίες της γενιάς του, δεν ήταν "στρωμένος με ροδοπέταλα". Προσωπικές δυσκολίες καθόρισαν τη ζωή του σαν παιδί, με τους γονείς του να παίρνουν διαζύγιο όταν ήταν ακόμα μικρός, κάτι που επηρέασε τη μόρφωσή του.

Ο Musk μεγάλωσε στη Νότια Αφρική και δεχόταν μπούλινγκ στο σχολείο λόγω της εσωστρέφειάς του. Σύμφωνα με τον Guardian, όταν μία ομάδα αγοριών τον πέταξε από τις σκάλες, χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Στα μετέπειτα χρόνια, μετακόμισε στον Καναδά, όπου σπούδασε στο Queen's University of Kingston του Ontario και συνέχισε τις σπουδές του στο University of Pennsylvania αλλά είχε να αντιμετωπίσει πολλά οικονομικά προβλήματα. Ο Musk και οι συγκάτοικοί του, μετέτρεψαν το σπίτι τους σε νυχτερινό κλαμπ για να πληρώσουν το ενοίκιο.

Αφού πήρε το πτυχίο του, ξεκίνησε το διδακτορικό του στο Stanford, όμως το εγκατέλειψε μόλις σε δύο μέρες για να στραφεί στον κόσμο των επιχειρήσεων. Το πρώτο του εγχείρημα, μία εταιρεία software με το όνομα Zip2, που ίδρυσε με τον αδελφό του, Kimbal, είχε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια από την αρχή. Σε μία ομιλία του το 2014, ο Musk είπε ότι κοιμόταν σε ένα μικρό καναπέ γιατί δεν διέθετε λεφτά για διαμέρισμα.

"Όταν ξεκινήσαμε την εταιρεία μας το 1995, είχα περισσότερα από 100 χιλιάδες δολάρια σε φοιτητικό χρέος, ένα κομπιούτερ που έφτιαξα μόνος μου και κάτι λίγα χιλιάδες δολάρια στην άκρη”, έγραψε ο Musk σε ένα tweet. Αυτά τα πρώτα εμπόδια καθόρισαν τη μελλοντική του επιτυχία. Το πάθος του για ανάγνωση είχε μεγάλη, επίσης, μεγάλη επίδραση στην καριέρα του και εμείς συγκεντρώσαμε αυτά που κατά καιρούς έχει χαρακτηρίσει ως must-reads.

Τα 10 βιβλία που άλλαξαν τη ζωή του Elon Musk

1. Foundation, του Isaac Asimov

Το έπος του 'Foundation' από τον Isaac Asimov, του αμερικανού συγγραφέα και βιοχημικού, είναι μία διάσημη σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Αφηγείται την ιστορία ενός μαθηματικού με το όνομα Hari Seldon, που εφευρίσκει ένα τρόπο για να προβλέψεις το μέλλον του γαλαξία με τη χρήση μαθηματικών, και εξερευνά πώς οι κοινωνίες αλλάζουν με τον χρόνο και τη σπουδαιότητα των επιστημών.

2. The Lord of the Rings, του J.R.R. Tolkien

Το 'The Lord of the Rings', όπως καλά γνωρίζετε, είναι το έπος φαντασίας που περιστρέφεται γύρω από το πλάσμα χόμπιτ με το όνομα Frodo, που προσπαθεί να καταστρέψει ένα σατανικό δαχτυλίδι και να σώσει τον κόσμο από έναν σκοτεινό άρχοντα. Μία συντροφιά φίλων των βοηθά σε αυτή την περιπέτεια που σχετίζεται με τη μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό.

"Οι ήρωες των βιβλίων που διαβάζω, στο 'The Lord of the Rings' και στο 'Foundation', πάντοτε ένιωθαν το καθήκον να σώσουν τον κόσμο”, είπε ο Musk σε μία συνέντευξη στο The New Yorker.

3. The Moon is a Cruel Mistress, του Robert Heinlein

Άλλο ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στη βιβλιοθήκη του Musk είναι το 'The Moon is a Cruel Mistress' του αμερικανού συγγραφέα Robert Heinlein. Η ιστορία τοποθετείται στο Φεγγάρι και περιστρέφεται γύρω από τον αγώνα μίας αποικίας ανθρώπων στη σελήνη για την ανεξαρτησία τους από τη Γη.

Σε μία συνέντευξη για το AeroAstro Centenary του πανεπιστημίου MIT, ο Elon Musk εκθείασε το 'The Moon is a Cruel Mistress' σαν μία από τις καλύτερες δουλειές του Heinlein, σύμφωνα με τους Times of India.

4. Structures: Or Why Things Don't Fall , του J.E. Gordon

Αυτό το βιβλίο εξηγεί πώς είναι πιθανό να κρατήσεις διάφορα καθημερινά αντικείμενα από το να καταρρεύσουν. Χρησιμοποιεί παραδείγματα από τον αληθινό κόσμο για να εξηγήσει την επιστήμη και τη μηχανική πίσω από τη δομική σταθερότητα. Ο συγγραφέας, J.E. Gordon, ήταν ένας από τους 'πατέρες' της Επιστήμης Υλικών και της Βιομηχανικής.


"Είναι ιδανικό βιβλίο, αν θέλεις να διαβάσεις ένα βασικό εγχειρίδιο κατασκευαστικού σχεδιασμού”, ο επιχειρηματίας εξήγησε σε μία συνέντευξη στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό KCRW.

5. Benjamin Franklin: An American Life, του Walter Isaacson

Το βιβλίο 'Benjamin Franklin: An American Life' του Walter Isaacson, είναι μία βιογραφία του εθνοπατέρα των ΗΠΑ και συγγραφέα, Benjamin Franklin. Το βιβλίο καταγράφει τα πρώιμα χρόνια του σαν ασκούμενος στον αδελφό του σε ένα τυπογραφικό πιεστήριο και τα μετέπειτα επιτεύγματα σαν επιστήμονας και εφευρέτης.

Σύμφωνα με το Business Insider, ο Musk εκθείασε τον Franklin σε μία συνέντευξη με τον συνάδελφο επιχειρηματία, Kevin Rose: "Ήταν πρωτοπόρος επιχειρηματίας. Ξεκίνησε από το μηδέν. Ένα παιδί στα χαμένα. Ο Franklin ήταν μοναδικός” είπε ο Musk.

6. Einstein: His Life and His Universe, του Walter Isaacson

Το βιβλίο 'Einstein: His Life and His Universe' του αμερικανού ιστορικού και δημοσιογράφου, Walter Isaacson, είναι μία βιογραφία του Albert Einstein, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στην Ιστορία. Εξερεύνησε τη ζωή του από τα πρώιμα χρόνια μέχρι τις επαναστατικές ανακαλύψεις στη Φυσική.

7. From Zero to One: How to Invent the Future, του Peter Thiel

To 'From Zero to One' είναι ένα βιβλίο του αμερικανού επιχειρηματία και συγγραφέα Peter Thiel για το πώς μπορείς να δημιουργήσεις μία επιτυχημένη startup και να δώσεις ζωή σε νέα projects. Δίνει ενδιαφέρουσες ιδέες γύρω από την καινοτομία, τον ανταγωνισμό και μυστικά για να δημιουργήσεις εταιρείες.

"Ο Peter Thiel έχει χτίσει πολλές πρωτοποριακές εταιρείες και το βιβλίο σου δείχνει πώς να το κάνεις”, είπε ο Musk, σύμφωνα με το Amazon.com.

8. Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies, του Nick Bostrom

Αυτό το βιβλίο εξερευνά τις πιθανές συνέπειες όταν δημιουργείς μηχανές ή τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να ξεπεράσουν την ανθρώπινη ευφυΐα. Ο συγγραφέας του, ο σουηδός φιλόσοφος Nick Bostrom, συζητάει, επίσης, για τις στρατηγικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επωφεληθούμε και όχι να ζημιωθούμε σαν ανθρωπότητα.

9. Ignition: An Informal History of Liquid Rocket Propellants, του John D. Clark

Αυτή η δουλειά του επιστήμονα και συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας John D. Clark εξηγεί την εξέλιξη των ενισχυτών πυραύλων που μπορούν με επιτυχία να πάνε τον άνθρωπο στο διάστημα. Κάνε μία 'βουτιά' στην επιστήμη και στην ιστορία των επιστημόνων και μηχανικών που δημιούργησαν τα κατάλληλα καύσιμα για αυτό το ταξίδι.

"Υπάρχει ένα καλό βιβλίο για την επιστήμη των πυραύλων που λέγεται 'Ignition' από τον John Clark και είναι μία πολύ ευχάριστη ανάγνωση”, το πρότεινε ο Musk, σε μία από τις συνεντεύξεις του, σύμφωνα με τους Times of India.

10. Life 3.0 , του Max Tegmark

To 'Life 3.0' του σουηδο-αμερικανού φυσικού επιστήμονα Max Tegmark, είναι άλλο ένα βιβλίο που προτείνει ο Musk και αναφέρεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο συγγραφέας εξερευνά το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και τις επιπτώσεις στην κοινωνία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο ζωής, την life 3.0.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα γνωρίζουμε για το sequel του ‘Σκαθαροζούμη’

Οι Michael Keaton και Winona Ryder επιστρέφουν για περισσότερες ανατριχίλες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ο Αιμίλιος Χειλάκης είναι κοινωνιστής

Ο Ανδρέας Πανθέος, ο Φρανσουά Φλοριάν και ο Καπετάν Μχάλης είναι το ίδιο πρόσωπο. Πώς γίνεται αυτό; Τίποτα δεν είναι ανέφικτο για τον Αιμίλιο Χειλάκη.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Ο Γιώργος Μαζωνάκης στο The Big Black Book του Esquire

Η premium έκδοση του Esquire για τον Χειμώνα 2023-24 κυκλοφορεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, μαζί με Το Βήμα.

Ο Bruce Dickinson κυκλοφόρησε νέο τραγούδι μετά από 18 (!) χρόνια

O τραγουδιστής των Iron Maiden κυκλοφόρησε το πρώτο του single από τον επερχόμενο δίσκο του, The Mandrake Project.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Αν-ακαλύπτοντας την Xanthi

H ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός και ανεξάρτητη παραγωγός παρουσιάζει το πρώτο ελληνόφωνο τραγούδι της με τίτλο "Αν".

Το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων

Αναλυτικά όσα θα συμβούν στην Αθήνα, από την 1η Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου.