Τα best sellers που οι περισσότεροι αναγνώστες αφήνουν στη μέση

Μία νέα επιστημονική (;) μέθοδος επιβεβαιώνει ένα καλά κρυμμένο μυστικό: πολλοί τα ξεκίνησαν, λίγοι τα τελείωσαν.

Έχεις δικαίωμα να αφήσεις ένα βιβλίο στη μέση; Κανονικά, δεν υπάρχει κανείς να στο απαγορεύσει. Όμως, η αλήθεια είναι ότι για μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού μία τέτοια κίνηση θεωρείται προδοσία. Υποχόνδρια εμμονή; Καθόλου απίθανο. Σίγουρα πάντως μία κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς αναγνώστες εκεί έξω. Το εντυπωσιακό τώρα είναι πώς υπάρχουν αρκετά διάσημα μυθιστορήματα με την χειρότερη φήμη: η ολοκλήρωση του Οδυσσέα του James Joyce είναι ένας προσωπικός άθλος που ελάχιστοι πραγματοποιούν, αφού οι περισσότεροι τον αφήνουν νικημένοι στη μέση.

Όταν οι αναγνώστες σταματούν να "υπογραμμίζουν" στα ηλεκτρονικά τους βιβλία, αυτό σημαίνει ότι τα παρατούν

Το καλά κρυμμένο μυστικό των αναγνωστικών κύκλων έρχεται να επιβεβαιώσει μία νέα έρευνα που διεξήγαγε ένας καθηγητής μαθηματικών του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison. O Jordan Ellenberg βάσισε τη μέθοδό του (σ.σ: η οποία παραδέχεται ότι ακροβατεί με την ψευδοεπιστήμη) στα στατιστικά που μπορούμε πια να έχουμε μέσω Kindle. Η υπόθεσή του είναι η εξής: όταν οι αναγνώστες σταματούν να "υπογραμμίζουν" παραγράφους στα ηλεκτρονικά τους βιβλία, αυτό -λογικά- σημαίνει ότι τα παρατούν. Τελικά η εργασία του, η οποία δημοσιεύτηκε στην The Wall Street Journal, φαίνεται να πετυχαίνει διάνα μιας και τα στατιστικά στοιχεία του Amazon έρχονται να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.

Η λίστα με τα best sellers

Τα best sellers που οι περισσότεροι αναγνώστες αφήνουν στη μέση

Ο δείκτης "παραίτησης", ο οποίος ονομάστηκε ο Hawking Index από τον καθηγητή Ellenberg προς τιμήν του διάσημου αστροφυσικού, αποκαλύπτει εκείνα τα βιβλία που ελάχιστοι είχαν το κουράγιο να τελειώσουν. Όσο πιο μικρός είναι τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες ο αναγνώστης να τα παρατήσει.

Οδυσσέας Τζαιημς ΤζόυςΟδυσσέας, James Joyce | Εκδ. Kέδρος

Hawking Index: 1,7

Μία μέρα από τη ζωή του Λεοπόλδου Μπλουμ, στο Δουβλίνο του 1904, γεμάτη καθημερινές περιπέτειες μετατρέπεται συνήθως σε "Οδύσσεια" για τον αναγνώστη. Το εμβληματικό μυθιστόρημα του μοντέρνου κινήματος άλλαξε τη λογοτεχνία, αλλάζει όμως παράλληλα και τα φώτα σε όποιον τολμήσει να το ξεκινήσει. Φυσικά, ο Joyce φρόντισε, εκτός από αυτό, να μας παραδώσει κι ένα ακόμα πιο δύσκολο πρόβλημα: το Finnegans Wake, μόνο που αυτό συνήθως δεν το ξεκινά καν ο κόσμος.

Τόμας Πικετύ ΚεφάλαιοΤο Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα, Thomas Piketty | Εκδ. Πόλις

Hawking Index: 2,4

Ο νεαρός Γάλλος οικονομολόγος έχει αγκαλιαστεί από μεγάλη μερίδα της προοδευτικής διανόησης κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όπως όμως κάποτε ένας άλλος οικονομολόγος, ο Καρλ Μαρξ, έγραφε το Κεφάλαιο με σκοπό να διαβαστεί από τις μάζες -και, τελικά, σχεδόν κανείς δεν το διάβασε ποτέ ολόκληρο- έτσι συμβαίνει και με το έργο του Piketty.

Στίβεν Χόκινγκ Το χρονικό του ΧρόνουΤο χρονικό του Χρόνου, εκδ. Κάτοπτρο | Stephen Hawking

Hawking Index: 6,6

Πολλοί θέλησαν να βουτήξουν στη μαγεία της αφήγησης του διάσημου αστροφυσικού, λίγοι κατάφεραν να ακολουθήσουν την στρωτή μεν, μεγαλοφυή δε σκέψη του, ελάχιστοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν το ταξίδι στον χώρο, στο χρόνο και στο σύμπαν.

 

Ντάνιελ Κάνεμαν σκέψη αργή και γρήγορηΣκέψη, αργή και γρήγορη, εκδ. Κάτοπτρο | Daniel Kahnemann

Hawking Index: 6,6

Ο σπουδαίος ψυχολόγος, με το Νόμπελ Οικονομικών για το έτος 2002, σε αυτό εδώ το πόνημά του προσπαθεί να μας εξηγήσει τους δύο, πολύ διαφορετικούς τρόπους που σκεφτόμαστε κι επηρεάζουν άμεσα εμάς, τους άλλους αλλά και την κοινωνία την ίδια: τον συναισθηματικό τρόπο και τον τρόπο της λογικής. Δυστυχώς, οι περισσότεροι αναγνώστες δεν τον "αφήνουν" να ολοκληρώσει την σκέψη του.

Μόμπι-Ντικ Χέρμαν ΜέλβιλΜόμπι-Ντικ, Herman Melville | εκδ. Gutenberg

Hawking Index: 19,2

Όχι 100, ούτε 200 αλλά 926 σελίδες γεμάτες από θαλασσινές περιπέτειες. Το κυνήγι της άγριας φάλαινας αποτελεί τη σκηνή όπου θα διαδραματιστεί μία πολύ βαθιά κατάδυση στον ανθρώπινο ψυχισμό. Στο ενδιάμεσο, βέβαια, οι πλατειασμοί για τα ήθη και τα έθιμα περίεργων φυλών, η αναλυτική καταγραφή της ζωολογίας των θαλάσσιων θηλαστικών, η εξωφρενική επιμονή του συγγραφέα να περιγράφει αναλυτικά τον ένα κατάλογο με μετά τον άλλον μπορούν πραγματικά να γονατίσουν τον αναγνώστη. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν κάποιος τα καταφέρει να φτάσει μέχρι την τελευταία σελίδα του αριστουργήματος της αμερικανικής λογοτεχνίας τον αποζημιώνει με κάτι πολύ σημαντικό: μία εμπειρία ζωής.

Αποχρώσεις ΓΚΡΙΠενήντα αποχρώσεις του γκρι, E. L. James | Εκδ. Πατάκης

Hawking Index: 25,9

Η μέθοδος του Ellenberg ρίχνει φως σε άλλο ένα περίεργο φαινόμενο: ενώ τα παραδοσιακά page turners (Dan Brown, Stephen King, Robert Ludlum) κάνουν τον αναγνώστη να μην μπορεί να τα αφήσει από τα χέρια του, το ερωτικό best seller της James πετυχαίνει ακριβώς το ανάποδο. Οι λόγοι; Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο ώστε ούτε λογοτεχνικές δάφνες μπορεί να διεκδικήσει ούτε να μπει στην κατηγορία των καταιγιστικών αφηγημάτων. Βέβαια, πιο απλά μπορεί κανείς να πει ότι είναι κακογραμμένο.

ΓκάτσμπυΟ μεγάλος Γκάτσμπυ, F. Scott Fitzgerald | εκδ. Άγρα

Hawking Index: 28,3

Γιατί κάποιος να αφήσει ένα ευφυέστατο, στρωτό, γοητευτικό μυθιστόρημα γεμάτο από εικόνες πολυτελών σπιτιών, πολυτελών αυτοκινήτων και επικών πάρτι; Ιδιαίτερα όταν, αφού σκάψει κανείς την επιφάνειά του, ανακαλύπτει το ένα ψυχολογικό στρώμα μετά το άλλο, αποκαλύπτοντας αλήθειες για τη ζωή την ίδια; Ίσως, τελικά, φταίει ότι ο μεγάλος Γκάτσμπυ είναι πολυφορεμένος: οι περισσότεροι αναγνώστες το ξεκινούν αφού πρώτα έχουν δει κάποια ταινία ή θεατρικό που βασίζεται στο σπουδαίο αμερικανικό βιβλίο του 1925.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.