Η διπλή ζωή του Elon Musk

Η βιογραφία του διάσημου tech entrepreneur ρίχνει φως στις παράξενες ιδέες του Νοτιοαφρικανού επιχειρηματία.

Ιδιοφυής οραματιστής ή υπερφίαλος δισεκατομμυριούχος; Οι απόψεις για τον Elon Musk διίστανται. Για κάθε σημαντική επιχειρηματική κίνηση, υπάρχουν άλλα δικά του τερτίπια (tweets και δηλώσεις) που τον βγάζουν στη σέντρα. Για κάθε καινοτομία που κατοχυρώνει πριν καν περάσει από το μυαλό οποιουδήποτε άλλου, υπάρχουν διόλου κολακευτικά δημοσιεύματα σχετικά με τη συμπεριφορά του τόσο σε προσωπικό όσο και δημόσιο επίπεδο. Όπως και να το δει κανείς, όμως, κάποια γεγονότα παραμένουν αδιαμφισβήτητα: είναι ο ιθύνων νους πίσω από την Space X και την Tesla, δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή στον κόσμο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας.

"Με θεωρείς τρελό;" διαβάζουμε ήδη στην πρώτη πρόταση της βιογραφίας του επιχειρηματία -που γιορτάζει σήμερα (γεν. 28 Ιουνίου 1971) 50 χρόνια ζωής- κι επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ashlee Vance. Ο τελευταίος δεινοπάθησε μέχρι να πείσει τον δισεκατομμυριούχο να τον εμπιστευτεί. Δεν είναι δύσκολο να καταλαβαίνει κανείς ότι ο Musk δεν είναι εύκολος άνθρωπος.

Η διπλή ζωή του Elon Musk
Από τα εγκαίνια του νέου τεράστιου εργοστάσιου της Tesla στη Σαγκάη.

Πέρασα δύσκολη παιδική ηλικία, ίσως αυτό με βοήθησε

Κάτι που φάνηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο όταν τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας ήταν στραμμένα στην προσπάθεια διάσωσης των μικρών παιδιών στα σπήλαια της Ταϊλάνδης, και ενώ είχε αποδεδειγμένα όλες τις καλές προθέσεις να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, κατέληξε να χαρακτηρίζει "παιδόφιλο" έναν από τους διασώστες. Είναι, λοιπόν, τρελός; Μάλλον, όχι, σίγουρα όμως έχει δυσκολία να διαχειριστεί τη δημόσια εικόνα του.

"Πέρασα δύσκολη παιδική ηλικία, οπότε ίσως αυτό βοήθησε" είναι απάντησή του, σχετικά με το πώς κατάφερε να αναρριχηθεί τόσο γρήγορα στη Σίλικον Βάλεϊ. Γεννημένος στη Νότιο Αφρική, δεν κληρονόμησε καμία επιχειρηματική αυτοκρατορία, κουβαλά σοβαρά τραύματα από τη σχέση με τον πατέρα του που κανείς δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει ακριβώς ποια είναι, βούτηξε στα βαθιά μεταναστεύοντας στις Η.Π.Α, έζησε με ψίχουλα προσπαθώντας να τα καταφέρει ως αυτοδημιούργητος, δούλεψε –και δουλεύει- είκοσι ώρες το 24ωρο και γνώρισε την επιτυχία παίρνοντας το ένα ρίσκο μετά το άλλο.

Ιλον Μασκ 6

Ποιο ήταν το όνειρό του; "Ήθελα να γράψω κάτι αντίστοιχο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" αναφέρει σχετικά με τις ελπίδες που έτρεφε σε παιδική ηλικία. Τελικά, όμως, αντί για την επική φαντασία τον κέρδισε η επιστημονική: εκτός από τον κόσμο των επιχειρήσεων θέλει να κατακτήσει και το διάστημα –κάτι που όλα δείχνουν ότι είναι πολύ κοντά στο να το καταφέρει.


Ο Elon Musk μπορεί να καυχιέται ότι μετατρέπει μεγαλεπήβολες ιδέες σε αντίστοιχα μεγαλεπήβολα προϊόντα.


 

Ο Elon Musk δεν είναι εύκολο αφεντικό· θέτει εξωφρενικούς στόχους, πιέζει τους εργαζόμενους, βρίζει ασταμάτητα, συχνά μιλά πραγματικά άσχημα. Συμπεριφορές που τον ακολουθούν αρκετές φορές και στο σπίτι του: "Σύζυγος σου είμαι, όχι υπάλληλος σου" θυμάται να του φωνάζει συχνά η πρώτη του γυναίκα, Justine Wilson, για να σταματήσεις τις συνεχείς παρατηρήσεις προς το πρόσωπό της. "Αν ήσουν υπάλληλος μου", της απαντούσε εκείνος, "θα σε απέλυα".

Μασκ βιογραφίαΟ Elon Musk, στα 50 του χρόνια, μπορεί να καυχιέται ότι μετατρέπει μεγαλεπήβολες ιδέες σε αντίστοιχα μεγαλεπήβολα προϊόντα. Φυσικά, όπως συνηθίζεται, οι ισχυροί έχουν φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Από τους πρώτους χαιρετίζεται ως ο άνθρωπος που μπορεί να οδηγήσει τη Σίλικον Βάλεϊ –και γιατί όχι την ανθρωπότητα- σε ένα νέο "φανταστικό" μέλλον.

Οι δεύτεροι περιμένουν το επόμενο βροντερό στραβοπάτημά του, ελπίζοντας ότι η φούσκα που έχει δημιουργήσει αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Όσο για εκείνον, όταν δε χάνει το μέτρο, αντιμετωπίζει τα πράγματα με χιούμορ: "Αυτό είναι το μάθημα που πήρα όσον αφορά τις διακοπές: οι διακοπές μπορούν να σε σκοτώσουν" είχε πει ύστερα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε σε ένα ταξίδι του αρκετά χρόνια πριν.

 


φωτογραφίες © getty images, κεντρικής φωτογραφία © Tristar Media/WireImage

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης