Το νέο single του Kanye West πραγματοποιεί ό,τι λέει ο τίτλος του

Ο πιο αμφιλεγόμενος rapper του πλανήτη αυτή τη φορά δε μασάει τα λόγια του με το "Wash Us in the Blood".

Η ερώτηση που ακολουθεί τον Kanye West εδώ και περίπου μία δεκαετία δεν είναι καθόλου κολακευτική για εκείνον: Ιδιοφυής καλλιτέχνης ή παραστρατημένος κόπανος; Στο σύγχρονο τοπίο της hip hop μουσικής όπου η υπερβολή αποτελεί δεύτερη φύση, ο 43χρονος καλλιτέχνης το έχει "τερματίσει" περισσότερο από μία φορές - με κορυφαία, ίσως, στιγμή όταν εμφανίστηκε  με κόκκινο καπελάκι "Make America Great Again" σε θερμούς εναγκαλισμούς με τον Donald Trump. Τώρα, όμως, επιστρέφει με ένα νέο βιντεοκλίπ για το δέκατο επερχόμενο άλμπουμ του που (ίσως) αλλάξει πολλά από τα μέχρι τώρα κακώς κείμενα.

Στο πειραματικό, όσον αφορά τον ήχο του, Wash Us in the Blood όπου συμμετέχει ο Travis Scott δεν παρατηρούμε τις εικαστικές υπερβολές του παρελθόντος. Ο Kanye δε φλεξάρει τον πλούτο του, δεν είναι ντυμένος σαν υπερμέγεθες παιδικό παιχνίδι να ραπάρει για πορνό, δεν καβαλά πανάκριβες μηχανές μαζί με την Kim Kardashian σε αμφιβόλου αισθητικής ηλιοβασιλέματα. Αντίθετα, αυτή τη φορά, παρακολουθούμε όλα όσα έχουν να κάνουν με τη σκληρή καθημερινότητα των Μαύρων στη Γη της Επαγγελίας.

Το βίντεοκλιπ

Παράνομοι αγώνες με αυτοκίνητα, twerking μέχρι να σβήσει ο ήλιος, βία στους δρόμους σε άγριους τσαμπουκάδες γειτονιάς που σου κόβουν την ανάσα, ασθενείς με COVID-19 που δυσκολεύονται να πάρουν αναπνοή και συγκρούσεις με την αστυνομία. Το Wash Us in the Blood ρίχνει φως σε ό,τι ακριβώς υπόσχεται ο τίτλος τους, αφού η εξαιρετική σκηνοθεσία του Arthur Jafa (γνωστός από τις συνεργασίες του με τον Spike Lee) σερβίρει ωμή πραγματικότητα δίχως να ωραιοποιεί καταστάσεις.

Φυσικά, μετά την κλινική καταγραφή της δύσκολης αφροαμερικανικής πραγματικότητας, ο Kanye West έρχεται να δώσει λύση μέσα από τη βαθιά πίστη του στον Ιησού - κάτι, δηλαδή, που ο καθένας μπορεί ή όχι να αγοράσει ανάλογα με τα δικά του "πιστεύω". Την ίδια όμως στιγμή που μοιάζει να υμνεί τον θεάνθρωπο ως τον μοναδικό σωτήρα της ανθρωπότητας, δεν παραλείπει να ρίξει δυνατές μπηχτές ( "Rain down on us / Genocide what it does / Slavery what it does / Rain down on us.) για το θέμα του ρατσισμού και της δουλείας μέσα από τους στίχους του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kanye West (@kanyewestt_official) on

Πόσο πειστικός είναι καλλιτεχνικά ο Kanye West όταν μπλέκει τον Χριστιανισμό με τον Donald Trump αλλά και το κίνημα Black Lives Matter ενώ παράλληλα αφηγείται τη ζωή στα γκέτο λίγες μέρες αφού έκλεισε βασιλική συμφωνία με διάσημη εταιρεία ρούχων; Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς θετικά σε αυτό.

Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο για τον 43χρονο rapper: Ό, τι και αν κάνει παραμένει ιδιοφυής, απλά μένει να δούμε αν θα καταφέρει να σώσει την παρτίδα με το δέκατο -άτιτλο- ακόμα άλμπουμ του ή θα κυλήσει ακόμα χειρότερα στους παράξενους διαδρόμους του μυαλού του. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.