10 συνεργασίες των Daft Punk που θα μείνουν στην ιστορία

Τέλος εποχής για τους Power Rangers της ηλεκτρονικής μουσικής.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ίσως έπρεπε να το είχαμε υποψιαστεί από το ό, τι, προς απογοήτευση των fans τους, δεν εμφανίστηκαν στο πλευρό του τελευταίου πουλέν τους, του Weeknd στο φετινό Super Bowl. Παρόλα αυτά, για τη γενιά των '90s πάλι σαν ψέμα φαίνεται η διάλυση των Daft Punk. Οι τύποι που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην ηλεκτρονική μουσική στη δεκαετία του ᾽90 και που την επαναπροσδιόρισαν ενσωματώνοντας στον ήχο τους disco πινελιές, χθες σόκαραν πολύ κόσμο με το 8άλεπτο βίντεο Epilogue, στο οποίο τους είδαμε να εκρήγνυνται για πάντα.

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων τους, Kathryn Frazien επιβεβαίωσε αυτό που κανείς δεν ήθελε -τη διάλυσή τους- χωρίς όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Cliche, το ξέρω, αλλά αυτή είναι όντως η κατάλληλη στιγμή για την έκφραση "τέλος εποχής".

Music Power Rangers

Εικοσιοκτώ χρόνια άλλωστε, είναι μία ολόκληρη ζωή. Η κοινή τους πορεία στο μεταξύ, μετράει πολλά περισσότερα αφού οι Thomas Bangalter και Guy-Manuel de Homem-Christo γνωρίστηκαν στο λύκειο και έκτοτε έγιναν αχώριστοι. Οι πειραματισμοί τους δηλαδή, είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από τη γνωριμία τους με το ευρύ κοινό ως ρομπότ με κράνη. Για την ακρίβεια, το ρομποτικό τους look προέκυψε από μία συνέντευξη στο πασίγνωστο βρετανικό περιοδικό The Face, στο πλαίσιο της προώθησης του δεύτερου album τους Discovery. Ήθελαν μία καινούργια ταυτότητα που θα είχε διάρκεια και που θα τους απελευθέρωνε από το άγχος της "εικόνας". Έτσι, ο σκηνοθέτης Spike Jonze τους σύστησε στον Tony Gardner (Alterian Inc., Oxcart Assembly) ο οποίος ευθυνόταν για πολλές μεταμορφώσεις καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Sacha Baron Cohen,  and the rest is history. 

Επειδή θα διαβάσεις άπειρα κείμενα για τα καλύτερά τους τραγούδια, για την ιστορία και την πορεία τους, εμείς προτιμήσαμε να εστιάσουμε στις συνεργασίες τους, εκείνες που "έχτισαν" και πρόκειται να διατηρήσουν το "θρύλο" τους ζωντανό, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Δέκα από αυτές, βρίσκεις παρακάτω:

Darlin (1992)

Προτού εκείνοι φορέσουν τα κράνη τους και ο Laurent Brancowitz γίνει Phoenix με το νεότερο αδερφό του, Christian Mazzalai, οι Homem-Christo, Bangalter και Brancowitz μας συστήθηκαν το 1992 ως Darlin. Αντλούσαν την έμπνευσή τους από τους Beach Boys, ο ήχος τους ήταν rock και ευτυχώς συνειδητοποίησαν νωρίς πως το αποτέλεσμα ακουγόταν κάπως άτοπο. 

Thomas Bangalter, Alan Braxe, Benjamin Diamond (1998) 

Μεταξύ των albums Homework και Discovery, ο Bangalter υποδέχθηκε στο στούντιο που είχε στο σπίτι του το γάλλο παραγωγό Alan Braxe και τον τραγουδιστή Benjamin Diamond. Όλοι μαζί ως Stardust, δημιούργησαν το Music Sound Better with You με βασικό του sample το Fate της Chaka Khan. To video clip του τραγουδιού που χορεύεις μέχρι και σήμερα, σκηνοθέτησε ο οσκαρούχος Michel Gondry (The Eternal Sunshine of a Spotless Mind).

Daft Punk, Spike Jonze, Roman Coppola, Michel Gondry, Seb Janiak (1999) 

Η νοοτροπία των Daft Punk περιστρεφόταν γύρω από μία χαμηλών τόνων αισθητική. Φήμη και λεφτά είχαν αποκτήσει άπειρα, απλώς δεν ήθελαν να τα επιδεικνύουν. Παραδόξως όμως, για την οπτικοποίηση του περίφημου D.A.F.T επέλεξαν να συνεργαστούν με μερικούς διάσημους σκηνοθέτες. Τον έναν τον διάβασες παραπάνω, οι υπόλοιποι φρόντισαν επίσης να ενισχύσουν τη φήμη του group. 

Daft Punk feat. Romanthony, One More Time (2001)

Καλώς το auto-tuned που μέχρι σήμερα συναντάμε σε ένα σωρό είδη μουσικής. Χωρίς τον Romanthony, το One More Time από το δεύτερό τους album Discovery, ενδεχομένως να μη θεωρούνταν ως ένα από τα καλύτερα dance tracks όλων των εποχών.

Daft Punk, Leiji Matsumoto, Kazuhisa Takenouchi (2003)

Το Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem είναι μία ανατρεπτική ταινία επιστημονικής φαντασίας που στηλιτεύει τη μουσική βιομηχανία. Αφηγείται την ιστορία τεσσάρων εξωγήινων rockers που αιχμαλωτίζονται και μετά από πλύση εγκεφάλου "μεταμορφώνονται" στους Crescendolls. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα συνεργασία του ντουέτου με το σκηνοθέτη Kazuhisa Takenouchi υπό την επίβλεψη του mangaka Leiji Matsumoto.

Daft Punk, Todd Edwards - Face to Face (2004)

Η σύμπραξη με τον Todd Edwards απέφερε το 5ο single του Discovery, Face to Face και βρέθηκε στην κορυφή των charts.  To 2013, για το Random Access Memories, δημιούργησαν μαζί το Fragments of Time εξαιτίας του οποίου ο αμερικανός παραγωγός κέρδισε Grammy.

Guy-Manuel de Homem-Christo, Kavinsky, Sebastian (2010) 

Ο de Homem-Christo ήταν ο παραγωγός του EP του Kavinsky μαζί με τη βοήθεια του Sebastian που είχε τη γενική επίβλεψη του album OutRun. Όλοι μαζί το απολαύσαμε ως soundtrack της ταινίας Drive με πρωταγωνιστή τον Ryan Gosling.

Daft Punk & Hedi Slimane

Έντεκα χρόνια μετά τη συνεργασία τους με την Gap, το 2012 "έμπλεξαν" με τον οίκο Yves Saint Laurent. Για τις ανάγκες του σόου του Hedi Slimane άνοιξη/καλοκαίρι 2012 έφτιαξαν ένα mix που βασιζόταν σε τραγούδια του bluesman Junior Kimbrough.

Daft Punk, Pharrell Williams, Nile Rodgers (2013) 

Θέλω να σου θυμίσω τι γινόταν με το Get Lucky το 2013. Η old school disco επέστρεψε δριμύτερη στα αυτιά μας με τη βοήθεια του Pharrell και του μπροστάρη των Chic, Nile Rodgers. H "σοδειά" του τραγουδιού ήταν δύο βραβεία Grammy, ενώ στην τελετή απονομής μαζί τους στη σκηνή ανέβηκε και ο Stevie Wonder. Απίθανο στιγμιότυπο.

Daft Punk, The Weeknd (2016)

Αν με ρωτάς, ο Weeknd οφείλει ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Daft Punk για τη συνδρομή τους στην καριέρα του ως Starboy. Μαζί με το I Feel it Coming, του χάρισαν δύο κομμάτια που ανέδειξαν μία άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή πτυχή του ταλέντου του.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.