Πολυαναμενόμενα albums της φετινής χρονιάς

10 δίσκοι που ανυπομονούμε να ακούσουμε μέσα στη νέα χρονιά.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 23 Ιανουαρίου 2022

Όσο η γη γυρίζει, πάντα θα κυκλοφορούν νέα τραγούδια. Για τα ολοκληρωμένα albums τα πράγματα θα είναι πάντα δυσκολότερα ασχέτως βεληνεκούς και δημοτικότητας. Σαφέστατα, η πανδημία κατάφερε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, δεδομένου του ότι για πολλούς καλλιτέχνες νόημα έχει να βγάζουν νέο υλικό όταν μπορούν να πραγματοποιήσουν παγκόσμιες περιοδείες. Η έλλειψη έμπνευσης ανέκαθεν υπήρξε παράγοντας "αγρανάπαυσης", ωστόσο παράλληλα τελευταία, ολοένα και δυσκολότερο γίνεται για τους fans της μουσικής να εντοπίσουν δίσκο που να μη θέλουν να παρακάμψουν τα περισσότερά του κομμάτια. Όπως και να έχει, με το σκεπτικό ότι ο κορονοϊός δεν πρόκειται να μας αφήσει σύντομα σε ησυχία, πολλοί από τους καλλιτέχνες, προσαρμοζόμενοι στα καινούργια δεδομένα, ετοιμάζονται να μας τροφοδοτήσουν με νέες μελωδίες ή έστω μόλις το έκαναν. Ήδη, ποδαρικό στη χρονιά έκανε ο Weeknd με το εξαιρετικό Dawn FM, ενώ παρακάτω μπορείς να δεις τα 10 albums του 2022 που ανυπομονούμε να ακούσουμε. 

Προτού περάσουμε στις 10 επιλογές, ρίξε μια ματιά σε μερικά ακόμη ονόματα, εκ των οποίων αρκετά 'εμπορικά' που είτε έχουν ημερομηνίες κυκλοφορίας είτε κάπου μέσα στη χρονιά αναμένουμε το νέο τους υλικό:

Mitski (04/02), Animal Collective (04/02), Alt-J (11/02), Johnny Marr (25/02), Spiritualized (25/02), Tears For Fears (25/02), Stromae (04/03), Stereophonics (04/03), Charli XCX (18/03), Placebo (25/03), Bloc Party (29/04), J. Cole, SZA, The 1975, Rihanna, Lizzo, Cardi B, Liam Gallagher, Michael Stipe, Sky Ferreira

>Διάβασε ακόμη: Ο Weeknd ανατέλλει ξανά

Cat Power - Covers (14/01)

Μετά από μία περιπέτεια υγείας που μας κοψοχόλιασε κάπου εκεί γύρω στο 2010 και το Wanderer του 2018, η Chan Marshall επέστρεψε σε ένα μονοπάτι που γνωρίζει πολύ καλά. Το Covers, όνομα και πράγμα, περιέχει διασκευές τραγουδιών που για εκείνη παραπέμπουν σε πολύ συγκεκριμένες αναμνήσεις της. Μεταξύ αυτών τα Bad Religion (Franc Ocean), White Mustang (Lana Del Rey), I Had A Dream, Joe (Nick Cave) και I’ll Be Seeing You (Billie Holiday).

FKA twigs - Caprisongs (14/01)

Ποιος ξέχασε το εύθραυστο, αλλά εντυπωσιακό Magdalene toy 2019; Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει ένα σωρό singles, με πιο πρόσφατο το συγκλονιστικό Tears in the Club με τον Weeknd και επιτέλους έρχεται ο ολοκληρωμένος, τρίτος δίσκος της. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το Caprisongs είναι "είναι το ταξίδι της πίσω στον εαυτό της μέσω των καταπληκτικών συνεργατών και φίλων της". Στα ονόματα που θα δεις να συμμετέχουν σε αυτό, συμπεριλαμβάνονται και οι Daniel Caesar, Jorja Smith και Dystopia.

Miles Kane - Change The Show (21/01)

Προτού μιλήσουμε με τον Miles Kane για την αποκλειστική πρώτη του συνέντευξη στο Esquire, άκουσα προσεκτικά όλο το Change The Show - τα τυχερά του επαγγέλματος, καταλαβαίνεις. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις στο link που ακολουθεί, ωστόσο, ο 35χρονος μουσικός ακούγεται σε μεγάλα κέφια, αναπροσδιορίζοντας στο μυαλό μας με τη μουσική του τι είναι η σύγχρονη rock'n'roll. 

>Διάβασε ακόμη: O Miles Kane και η ανεπιτήδευτη απλότητα του rock'n'roll

Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe in You (11/02)

Βασικά τους Big Thief σχεδόν δεν τους προλαβαίνουμε. Έβγαλαν δύο albums (U.F.O.F και Two Hands) με διαφορά πέντε μηνών το 2019, τα οποία τους οδήγησαν στα Grammys, την επόμενη χρονιά, η Adrianne Lenker κυκλοφόρησε ένα διμερές solo και, το 2021, το συγκρότημα δημιούργησε 45 (!) τραγούδια σε μόλις τέσσερις ηχογραφήσεις. Τα 20 από αυτά, συνέθεσαν το επερχόμενο Dragon New Warm Mountain I Believe In You και αλήθεια, είμαστε πολύ περίεργοι να ακούσουμε το αποτέλεσμα.

Spoon - Lucifer on the Sofa (11/02)

Για μία μπάντα που υπάρχει τα τελευταία 30 χρόνια, προφανώς το 10 album αποτελεί ορόσημο στην πορεία της. Δε θα πω πολλά, παρά μόνο ότι η παραγωγή του Lucifer on the Sofa έγινε από τους Spoon και τον Mark Rankin (Adele, Queens of the Stone Age) ενώ συμμετέχουν και οι Dave Fridmann & Justin Raisen. Ενδεχομένως, να είναι εκείνο που θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τη rock'n'roll ταυτότητά τους, καθώς αποτελείται για πρώτη φορά από τραγούδια που ηχογράφησαν στην πόλη τους, το Austin εδώ και μια δεκαετία. 

Father John Misty - Chloe and the Next 20th Century (08/04)

Τον λες ποιητικό, αλλά και κυνικό ταυτόχρονα. Μετά τις συνεχόμενες κυκλοφορίες - τα Pure Comedy και God's Favorite Customer το 2017 και το 2018 αντίστοιχα, ο Josh Tillman αποφάσισε να επιστρέψει στα δισκογραφικά δρώμενα με την 5η ολοκληρωμένη του δουλειά. Το Funny Girl είναι μάλλον ενδεικτικό του τι πρέπει να περιμένουμε από εκείνον.

Arcade Fire

Λογικά δε θα περάσει το 2022 χωρίς νέο δίσκο από τους Arcade Fire. Πέρυσι, ο τραγουδιστής Win Butler δήλωσε ότι είχε γράψει "δύο ή τρία" album για το συγκρότημα κατά τη διάρκεια του lockdown, και υποτίθεται ότι βρίσκονταν στο στούντιο στα τέλη του 2020. Αναμένουμε λοιπόν, τη συνέχεια του Everything Now.

FOALS

Η πρώτη είδηση για τον 7ο δίσκο των Foals - και το lead single του Wake Me Up - ήρθε μαζί με την ανακοίνωση της αποχώρησης του Edwin Congreave. Ο frontman Γιάννης Φιλιππάκης δήλωσε ότι οι εναπομείναντες έχουν "την επιθυμία να επιστρέψουν περισσότερο στην αρχική ιδέα του συγκροτήματος, όπου ο ρυθμός, τα grooves και οι κιθάρες αλληλοεμπλέκονταν αρχιτεκτονικά", και περιέγραψε το νέο υλικό ως "τη δική τους εκδοχή ενός dance ή disco δίσκου". Ο νοών νοείτο. 

>Διάβασε ακόμη: Τα κορυφαία albums του 2021

Jack White

Δεν είναι από τους τύπους που αναπαύονται στις δάφνες τους, απλώς ο Jack White υπήρξε όλο αυτό το χρονικό διάστημα πάρα πολύ απασχολημένος μεταξύ άλλων και με το soundtrack του τελευταίου trailer του Call of Duty. Κάπου στο ενδιάμεσο, πρόλαβε και έγραψε δύο δίσκους για το 2022. Το Fear of the Dawn αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, ενώ εκτός απροόπτου τον Ιούλιο θα ακολουθήσει το Entering Heaven Alive. Κουραστήκαμε και μόνο στην ιδέα ότι όλα αυτά τα έκανε μαζί. 

Kendrick Lamar

Η συνέχεια του DAMN. του 2017 κάθε χρόνο συγκαταλέγεται στη λίστα με τα πολυαναμενόμενα albums, απλώς ίσως φέτος όντως να είναι η χρονιά που θα δούμε φως στο τούνελ, δηλαδή την επιστροφή του King Kenny. Σε ένα μήνυμα προς τους θαυμαστές του το περασμένο καλοκαίρι, ανακοινώνοντας ότι το πέμπτο του άλμπουμ θα είναι το τελευταίο του για την εταιρεία του Top Dawg Entertainment, ανέφερε:

"Η αγάπη, η απώλεια και η θλίψη έχουν διαταράξει τη ζώνη ασφαλείας μου, αλλά οι αχτίδες του Θεού μιλούν μέσα από τη μουσική και την οικογένειά μου. Ενώ ο κόσμος γύρω μου εξελίσσεται, εγώ προβληματίζομαι για το τι έχει μεγαλύτερη σημασία. Η ζωή στην οποία θα προσγειωθούν τα λόγια μου προσεχώς". Φίλε Kendrick, άσε τα λόγια, πράξεις περιμένουμε. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.