65 χρόνια από την 'ημέρα που πέθανε η μουσική'

Σαν σήμερα το 1959, οι Buddy Holly, The Big Bopper και Ritchie Valens έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 03 Φεβρουαρίου 2024

Οι τραγικές επέτειοι πάντα θα φέρνουν αμηχανία. Είτε πρόκειται για περιπτώσεις διασήμων όπως ο Kobe Bryant είτε για απλούς ανθρώπους που τους θρηνούν οι δικοί τους, το αίσθημα της κατάφωρης αδικίας είναι διαχρονικά ακατανίκητο. Μία τέτοια συγκλονιστική ημερομηνία είναι σημερινή, καθώς σαν σήμερα, στις 3 Φεβρουαρίου του 1959 μία μοιραία πτήση έμελλε να είναι η τελευταία για τους αστέρες της rock'n'roll Buddy Holly, The Big Bopper και Ritchie Valens. To σοκ της παγκόσμιας κοινής γνώμης ήταν τόσο μεγάλο ώστε 65 χρόνια αργότερα να μιλάμε ακόμη για τη "μέρα που πέθανε η μουσική".

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Φεβρουαρίου 1959, τρεις καλλιτέχνες - ο Buddy Holly, ο Ritchie Valens και ο J.P. "The Big Bopper" Richardson - συνάντησαν τον πιλότο τους Roger Peterson για μία πτήση που υποτίθεται ότι θα τους μετέφερε στον επόμενο σταθμό της περιοδείας τους. Κανείς τους δεν έφτασε στον τελικό προορισμό.

Ο 22χρονος Holly ήταν το μεγαλύτερο αστέρι της παρέας και αντίπαλο δέος του Elvis Presley, γνωστός για επιτυχίες όπως τα That'll Be the Day και Peggy Sue. Ο 17χρονος έφηβος Valens ήταν ένας ανερχόμενος ερμηνευτής που παραλίγο να φτάσει στην κορυφή των charts το 1958 με την ωδή του στο λυκειακό του έρωτα με τίτλο Donna, ενώ ο 28χρονος Richardson, γνωστός ως The Big Bopper, ένας Τεξανός τραγουδοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός που είχε κάνει αίσθηση με το κομμάτι Chantilly Lace.

Οι τρεις τους είχαν υπογράψει για τη συμμετοχή τους στην περιοδεία The Winter Dance Party, που αποτελούνταν από 24 συναυλίες σε διάστημα τριών εβδομάδων. Οι Dion and the Belmonts εμφανίζονταν επίσης μαζί τους. Πριν φτάσουν στο Surf Ballroom στο Clear Lake της Αϊόβα, στις 2 Φεβρουαρίου είχαν ήδη αφήσει πίσω τους αρκετές ημερομηνίες.

>Διάβασε ακόμη: O Miles Kane και η ανεπιτήδευτη απλότητα του rock'n'roll

Ο Holly βέβαια, είχε απαυδήσει με το παγωμένο, αναξιόπιστο λεωφορείο της περιοδείας και για να αποφύγει άλλη μια άθλια νύχτα στο δρόμο, αποφάσισε να νοικιάσει ένα αεροπλάνο από μία τοπική αεροπορική εταιρεία για να τους μεταφέρει στην επόμενη συναυλία στο Moorhead της Μινεσότα. Το σχέδιο ήταν να πετάξουν μέχρι το Fargo της Βόρειας Ντακότα, το οποίο βρισκόταν κοντά στο Moorhead. 

Υπήρχε χώρος για δύο ακόμη επιβάτες στην πτήση και οι θέσεις αυτές προορίζονταν αρχικά για τα μέλη του συγκροτήματος του Holly, τον Tommy Allsup και τον Waylon Jennings. Αφού το έπαιξαν κορώνα-γράμματα, o Valens πήρε τη θέση του Allsup, τη στιγμή που ο Richardson αισθανόταν άρρωστος και έπεισε τον Jennings να του παραχωρήσει τη δική του στο αεροπλάνο. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Jennings, Waylon: An Autobiography, ο ίδιος και ο Holly αστειεύτηκαν για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής. Ο Holly του είπε κάτι του στυλ "ελπίζω το καταραμένο λεωφορείο σου να παγώσει ξανά" και ο Jennings απάντησε. "Λοιπόν, εύχομαι το αεροπλάνο σου να συντριβεί". Αυτό το περιστασιακό σχόλιο στοίχειωνε τον επιζήσαντα Jennings για χρόνια.

Η καθοριστική παράλειψη του πιλότου και τα ΜΜΕ

Παρεμπιπτόντως, η συναυλία στο Surf Ballroom ήταν κατάμεστη - μία πραγματικά ανέλπιστη επιτυχία για βράδυ Δευτέρας. Μετά το πέρας της, ο Holly, ο Richardson και ο Valens κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο του Mason City για την αναχώρηση στις 00:30. Ο Roger Peterson είχε προσφερθεί να πραγματοποιήσει την πτήση, αν και μόλις 21 ετών, είχε ήδη τέσσερα χρόνια εμπειρίας. Ωστόσο, δεν είχε ενημερωθεί για τη μετεωρολογική οδηγία που είχε εκδοθεί μερικές ώρες πριν το ταξίδι τους.

Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, το αεροπλάνο αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα και συνετρίβη. Ο Jerry Dwyer, ο ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας βγήκε να ψάξει για το αεροπλάνο, αφού δεν εμφανίστηκε στο Fargo και τους βρήκε νεκρούς μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο. Οι Holly, Richardson και Valens εκσφενδονίστηκαν από το αεροπλάνο κατά τη συντριβή του, ο δε νεκρός Peterson παρέμεινε παγιδευμένος στο πιλοτήριο, επίσης νεκρός. 

αεροπορικό δυστύχημα buddy holly Hulton Archive-Getty Images
Τα συντρίμμια του αεροπλάνου

Η αρχική έρευνα απέδωσε το δυστύχημα σε σφάλμα του πιλότου και στις κακές καιρικές συνθήκες. Με την πάροδο των ετών όμως, τα ευρήματα αυτά έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το 2015 μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Storm Lake Pilot Tribune ένας ειδικός ονόματι L.J. Coon ζήτησε να επανεξεταστεί το περιστατικό. 

Όπως ήταν αναμενόμενο πάντως, η τραγική είδηση προκάλεσε σοκ στον κόσμο της μουσικής. Οι New York Times, όπως και πολλές άλλες εφημερίδες σε όλη τη χώρα, προχώρησαν σε πρωτοσέλιδα με παραλλαγές του τίτλου "Αεροπορικό δυστύχημα στην Αϊόβα σκοτώνει 3 τραγουδιστές". Στο μεταξύ, ο Holly άφησε πίσω του μία έγκυο σύζυγο, η οποία μετά από λίγο καιρό απέβαλε λίγο. Η επίσης σύζυγος του Richardson από την άλλη, έφερε στον κόσμο τον γιο τους, Jay Perry. 

πρωτοσέλιδο εποχής GAB Archive-Redferns

Το πρώτο τραγούδι-αφιέρωμα στους εκλιπόντες καλλιτέχνες με τίτλο Three Stars κυκλοφόρησε λίγο μετά το περιστατικό. Αναφερόταν στον Valens επισημαίνοντας ότι "μόλις άρχιζε να πραγματοποιεί τα όνειρά του", αλλά και στη μουσική του Holly που "μπορούσε να κάνει την πιο κρύα καρδιά να λιώσει".

>Διάβασε ακόμη: Πολυαναμενόμενα albums της φετινής χρονιάς

Επίσης, υπενθύμιζε μία από τις πιο διάσημες ατάκες του Big Bopper: "Ξέρεις τι μου αρέσει" (you know what I like). Παρεμπιπτόντως, το πιο δημοφιλές κομμάτι, βγήκε παρά πολύ αργότερα. Ο λόγος για το American Pie του Don McLean το 1971 που μιλούσε για "τη μέρα που πέθανε η μουσική".

Για την ιστορία, ο Holly έκανε επιτυχία με το It Doesn't Matter Anymore που βγήκε περίπου ένα μήνα μετά το θάνατό του. Η ζωή του έχει γίνει αντικείμενο πολλών βιβλίων και ταινιών, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας The Buddy Holly Story του 1978 με πρωταγωνιστή τον Gary Busey. Ο Valens από την πλευρά του, "πρωταγωνίστησε" στη μεγάλη οθόνη μέσω της ταινίας La Bamba του 1987 με τον Lou Diamond Phillips στον ρόλο του έφηβου τραγουδιστή, ενώ ο Richardson συνέχισε να ζει και αυτός μέσα από τη μουσική του, η οποία έχει συμπεριληφθεί σε αμέτρητα soundtracks. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος