Ο Jeff Goldblum μέσα από τα δικά του λόγια

Είναι αστείος, σπουδαίος ηθοποιός κι ένας μετρ του στυλ. Ο Jeff Goldblum σβήνει 70 κεράκια στην τούρτα της ζωής του.

Υπάρχουν μεγάλοι celebrities, υπάρχουν διάσημοι ηθοποιοί κι υπάρχει κι ο Jeff Goldblum: Ένας τύπος που δεν μπαίνει σε καλούπια και βρίσκεται εκτός συναγωνισμού. Τον γνωρίσαμε σε blockbusters, τον αγαπήσαμε μέσα από τις δουλειές του εδώ και τρεις δεκαετίες για τον μοναδικό του τρόπο και τις ευφυέστατες δηλώσεις και τώρα ήρθε η ώρα για να τον γνωρίσουμε ως μουσικό της τζαζ μουσικής. Ναι, εκτός από εξαιρετικός ηθοποιός και μετρ του στυλ, ο Jeff Goldblum έβγαλε έναν από τους καλύτερους jazz δίσκους του 2019 (The Capitol Studios Sessions) που φιγούραρε για αρκετό καιρό στην κορυφή του Billboard chart. Για τη δουλειά του αυτή αλλά και για όλα όσα του έμαθε η ζωή μίλησε στην αρχή της χρονιάς ισπανική έκδοση του Esquire

Τα μαθήματα ζωής του Jeff Goldblum

> Ο παππούς μου ήρθε στις Η.Π.Α από τη Ρωσία. Το όνομά του ήταν Josef Povartzik. Το άλλαξε γρήγορα όμως σε Goldblum. Ήταν ένα πολύ φτωχός άνθρωπος που ζούσε από τις καραμέλες που πουλούσε στο μικρό του μαγαζάκι.

> Ο πατέρας μου ήθελε να γίνει ηθοποιός, κατέληξε όμως να γίνει γιατρός. Ποτέ μου δεν τον ρώτησα με ποιον τρόπο κατέληξε σε αυτήν την επιλογή. Πέθανε το 1983 σε ηλικία 63 ετών. Θυμάμαι ότι μία φορά μου είχε πει μία ιστορία από τότε που ήταν 18 χρονών: "τρύπωσε" σε ένα μάθημα υποκριτικής κι αυτό που είδε τον έκανε να πει "Ω! αυτό εδώ είναι σε άλλο επίπεδο!". Όντως η σκηνή μπορεί να γίνει τρομακτικό μέρος. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος.

> Έχω παίξει τον γιατρό σε μερικές ταινίες. Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη πάντα με ενδιέφερε. Τώρα που έχω δύο παιδιά, το ένα είναι ενός και το άλλο τριών χρονών, σκέφτομαι πολύ σοβαρά σε τι θέλω και σε τι δεν θέλω να τα εκθέσω.

> Ο Δόκτωρ Goldblum ήταν υπέροχος ως πατέρας και πιστεύω ότι ήταν ένας από εκείνους τους "καλούς" τύπους. Εκείνη την εποχή οι γιατροί ήταν πολύ διαφορετικοί από ότι είναι σήμερα. Αυτόματα ενέπνεαν σεβασμό. Ο πατέρας μου ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την "ταυτότητά του ως γιατρός" και τη θέση που αυτή του έδινε στην κοινότητα. Όταν κάποιος τον προσφωνούσε "κ. Goldblum", εκείνος το έπαιρνε σαν προσβολή και πάντα τον διόρθωνε: "Δεν είμαι ο κ. Goldblum, είμαι ο Δρ. Goldblum!" [γέλια].

> Θυμάμαι τον μαύρο χαρτοφύλακα που κουβαλούσε. Δεν ξέρω αν πια πουλούν τέτοιους -έχω πολλά χρόνια να δω κάποιον που να μοιάζει με εκείνον που κρατούσε ο πατέρας μου. Ήταν από εκείνους που τον έπαιρναν τηλέφωνο στο σπίτι και τον θυμάμαι, αφού έπαιρνε τον χαρτοφύλακα στα χέρια, να λέει "Ναι, εντάξει, έρχομαι...".

> Δεν θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος που είμαι τώρα, εάν δεν είχα αφιερώσει τον εαυτό μου στο να ερμηνεύσω τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής μου.

> Ερωτεύτηκα την jazz όταν ήμουν ακόμη παιδί. Η μητέρα μου έκανε μαθήματα μουσικής κι εγώ ξεκίνησα να παίζω πιάνο, ιδιαίτερα jazz πιάνο, παρότι ήθελα να γίνω ηθοποιός. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες είχα πάντοτε μία μπάντα με την οποία εμφανιζόμασταν αραιά και που. Είναι κάτι που πραγματικά αγαπώ. Σήμερα δηλώνω ότι η μουσική και η υποκριτική είναι δύο πράγματα μέσα στα οποία νιώθω άνετα, αν και δεν περίμενα ποτέ να φτάσω τόσο ψηλά με την The Mildred Snitzer Orchestra και τον πρώτο μας δίσκο, The Capitol Studios Sessions.

> Κάνω το επάγγελμά μου καθαρά από αγάπη. Πάντα ήταν έτσι για μένα. Οι ρόλοι αποτελούσαν ένας είδος ρομαντικής περιπέτειες μέσα στους οποίους ένιωθα ότι ήμουν μία άγρια καρδιά που προσπαθούσε να εκφραστεί και να είναι δημιουργική. Τα πράγματα έχουν πάει πραγματικά καλά για εμένα. Και παρόλα τα πολλά χρόνια που βρίσκομαι σε αυτό το επάγγελμα, ακόμη βρίσκει μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό. Νιώθω σαν σπουδαστής που μαθαίνω κάτι καινούργιο κάθε μέρα. 

> Ομολογώ ότι στην αρχή η υποκριτική μου προκαλούσε τρόμο, ιδιαίτερα όταν δεν ήξερα ακριβώς τι πρέπει να κάνω. Με τον καιρό όμως μπαίνεις "στο πετσί" του επαγγέλματος. Μαθαίνεις, αν και συνεχίζεις να νιώθεις ότι εκθέτεις τον εαυτό σου περισσότερο από όσο αντέχεις. Ναι, είναι αλήθεια ότι σε κάνει να νιώθεις ευάλωτος και τρομαγμένος. Αν και σήμερα πια δεν βιώνω τον πανικό που βίωνα κάποτε.

> Είχα πολύ καλούς δασκάλους στο θέμα της ερμηνείας, όπως ο Sanford Meisner, δημιουργός της τεχνικής Meisner. Υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες μέθοδοι, από πρωτοπόρους προηγούμενων εποχών, με τις οποίες έκτισαν τις καριέρες τους ηθοποιοί όπως ο Marlon Brando κι ο James Dean. Ήταν μέθοδοι που καταπιάνονταν με την προσωπική εξερεύνηση με σκοπό να κάνουν τις ερμηνείες όσο το δυνατόν πιο πραγματικές κι αληθινές. 

Ο Jeff Goldblum μέσα από τα δικά του λόγια

> Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου star, ούτε αυτό υπήρξε ποτέ ο σκοπός μου. Τα πράγματα άλλοτε πηγαίνουν καλά κι άλλοτε όχι και τόσο. Στα ξεκινήματα της καριέρας μου υπήρξα τυχερός. Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω ένα ευρύ φάσμα από είδη και να δοκιμαστώ σε πολύ διαφορετικούς ρόλους, ακόμα κι αν ήταν μικροί. Ποτέ μου δεν προσπάθησα να πετύχω αυτό που πολλοί αποκαλούν "καριέρα". Είχα καλό ατζέντη και καλό manager. Εκείνοι ήταν που με βοήθησαν να πλοηγηθώ μέσα από τους σκοπέλους της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Είναι ξεκάθαρο για μένα πως δεν είμαι επιχειρηματίας και ποτέ μου δεν θέλησα να γίνω.

> Ο Robert Altman με έκανε να εμπιστευτώ τον εαυτό μου. Δούλεψα μαζί του στην ταινία Nashville (1975) και οι συμβουλές του ήταν πολύ σημαντικές για μένα. Άλλη μία πολύ σημαντική ανάμνηση για μένα ήταν το The Invasion of the Ultra Bodies (1978) κι ο σκηνοθέτης του, Philip Kaufman. Με έκανε να νιώσω πραγματικά σημαντικός. Χάρη στα λόγια του, ξεκίνησα να βλέπω τον εαυτό μου με έναν τρόπο που δεν το είχα κάνει ξανά ποτέ. Ήταν τεράστια βοήθεια κι ένα πραγματικό ορόσημο για μένα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.