Η Ιώβη Φραγκάτου νιώθει ελεύθερη όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή

Η νεαρή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στον "Αγαμέμνονα" σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, που ανεβαίνει σε λίγες ημέρες στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας του.

Tέλη Αυγούστου, μεσημέρι. Εκείνη στη Δονούσα, εγώ στην Αθήνα. Είναι η πρώτη της φορά στο νησί των Μικρών Κυκλάδων και είναι ενθουσιασμένη. "Είμαι σε ένα μέρος πάνω από την παραλία Λιβάδι και αισθάνομαι ότι θα πετάξω. Ότι θα μεταφερθώ σε άλλο νησί από τον απίστευτα δυνατό αέρα. Το πρωί κάναμε κάτι τρομερές διαδρομές με τα πόδια. Απολαύσαμε την ηρεμία του νησιού. Εδώ δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Όλοι ζουν σε ραστώνη". Τη δική της, διέκοψε η σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία μας προκειμένου να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Βλέπεις η Ιώβη Φραγκάτου είναι ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της θεατρικής σκηνής και ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν υποκριτικά φέτος το καλοκαίρι.

Η Ιώβη Φραγκάτου νιώθει ελεύθερη όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή

Πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Αγαμέμνων" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, που από τον Ιούλιο περιοδεύει στην ελληνική περιφέρεια και στις 31 Αυγούστου θα κάνει στάση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Υποδύεται την μάντισσα Κασσάνδρα, την αιχμάλωτη Τρωαδίτισσα πριγκίπισσα, ιέρεια του Απόλλωνα. Λάφυρο του Αγαμέμνονα από τον Τρωικό Πόλεμο.

ΙΩΒΗ ΦΡΑΓΚΑΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ

"Είναι ένα κορίτσι. Ένα υπερήφανο αγρίμι, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τους πείσει όλους ότι λέει την αλήθεια. Ότι βλέπει το μέλλον των πολιτών. Δυστυχώς όμως, κανείς δεν την πιστεύει και τότε, υπερήφανη δηλώνει έτοιμη να οδηγηθεί στον θάνατο. Να δεχτεί τη μοίρα της, όσο παράλογη κι αν είναι". Αυτό ακριβώς θεωρεί πως είναι και το βαθύτερο νόημα της αισχύλειας τραγωδίας. "Η ανθρώπινη μοίρα και το παράλογό της. Όπως επίσης ότι όλοι είμαστε ένοχοι, ότι η τιμωρία είναι αναπόφευκτη, ότι απαιτείται υπομονή για να επιβιώσουμε και φυσικά ότι η βία θα φέρνει πάντα βία και ο πόλεμος πάντα πόλεμο".

ΙΩΒΗ ΦΡΑΓΚΑΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεται με τον Λιθουανό σκηνοθέτη, μετά το "Επτά επί Θήβας". Αν κάτι θαυμάζει σ' αυτόν είναι ότι δεν επαναπαύεται επαγγελματικά. Κι αν κάτι εκτιμά; "Ο Τσέζαρις αφήνει τους ηθοποιούς ελεύθερους να πετάξουν. Δεν τους παγιδεύει σε νόρμες. Τους δίνει την ευκαιρία να δοκιμάζουν και να δοκιμάζονται". Οι δοκιμασίες εξάλλου δεν φοβίζουν την Ιώβη σε βαθμό αποτρεπτικό, την αγχώνουν τόσο όσο να την κάνουν λίγο πιο δημιουργική, λίγο πιο γενναία. "Προσπαθώ να μην μου προκαλεί τίποτα άγχος και φόβο. Δεν τα καταφέρνω πάντα. Είμαι φύσει φοβιτσιάρα. Είναι όμως φορές που εκπλήσσω τον εαυτό μου με εκρήξεις τόλμης. Όπως το να βουτήξω από ένα πολύ ψηλό βράχο στη θάλασσα".

Κι αν μια βουτιά από ψηλά την κάνει να νιώθει έξω από τα νερά της, μια βραδιά με τους φίλους της στο Αστεροσκοπείο (το σημείο που αγαπά όσο κανένα άλλο στην Αθήνα, ακόμα και Χριστούγεννα έχει κάνει εκεί) την επιστρέφει στα βασικά. "Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι να βρίσκομαι με τους δικούς μου ανθρώπους. Είναι οι στιγμές που νιώθω οικεία, που αισθάνομαι γεμάτη. Ο εαυτός μου". Ελεύθερη; "Όταν βρίσκομαι στη σκηνή. Το θέατρο είναι ένα επίσης οικείο μέρος, που με απελευθερώνει, με πλημμυρίζει ερεθίσματα και χαρά". Ίσως γι' αυτό δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ να ασχολείται με τίποτα άλλο εκτός από την ηθοποιία. "Για παράδειγμα, μαθηματικός δεν θα μπορούσα να γίνω σε καμία περίπτωση. Ευτυχώς, είχα καλούς φίλους που με ξελάσπωναν στο σχολείο", αναφέρει χαριτολογώντας.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η υποκριτική δεν ήταν ο πρωταρχικός της στόχος. Πρώτα σπούδασε στην Ενδυματολογία Θεάτρου στη Σχολή Βελουδάκη κι έπειτα αποφάσισε ότι δεν θα γίνει ενδυματολόγος, αλλά ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ' όπου αποφοίτησε με άριστα το 2012. "Από παιδί αγαπούσα το θέατρο. Έβλεπα πολλές παραστάσεις με την μητέρα και τον παππού μου. Εκείνη όμως που έκανε το κλικ μέσα μου ήταν όταν είδα για πρώτη φορά παράσταση της Αριάν Μνούσκιν και της ομάδας της, του Θεάτρου του Ήλιου. "Θέλω να πάω στη Γαλλία να την βρω”, είπα και άρχισα να ψάχνω περισσότερα πράγματα για τη δουλειά της και την ομάδα της, η οποία τα έκανε όλα μόνη της, αναλαμβάνοντας από το υποκριτικό κομμάτι μέχρι το μουσικό, το σκηνογραφικό ακόμα και τον καθαρισμό του μέρους που θα έπαιζαν. Μπορεί το εγχείρημα να ήταν κουραστικό, το αποτέλεσμα όμως ήταν μοναδικό".

Είναι κουραστική η συμμετοχή σε μια καλοκαιρινή περιοδεία; Να είσαι με μία βαλίτσα στο χέρι, χωρίς να κάνεις διακοπές, αλλά δουλεύοντας; "Είναι, δεν θα πω ψέμματα. Περνάω όμως πολύ ωραία. Θα μπορούσα να το κάνω αυτό πολλά καλοκαίρια ακόμα. Και να φανταστείς ότι στην πρώτη μου περιοδεία πριν από τέσσερα χρόνια, έβλεπα μεγαλύτερους σε ηλικία ηθοποιούς και αναρωτιόμουν πώς αντέχουν. Σήμερα, θεωρώ ότι είναι τύχη να είσαι με μία βαλίτσα στο χέρι και να παίζεις θέατρο σε διάφορα μέρη της χώρας". Και όταν το ταξίδι του "Αγαμέμνονα" τελειώσει, τι έχει το πρόγραμμα; Ξεκούραση; "Ε όχι, όλο και κάτι θα προκύψει. Ακόμα δεν ξεκουραζόμαστε. Είμαστε νέοι".

ΙΩΒΗ ΦΡΑΓΚΑΤΟΥ

Λίγα λόγια για την υπόθεση του "Αγαμέμνονα"

Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Μπαίνει θριαμβευτικά στην πόλη και το παλάτι, φέρνοντας μαζί του ως αιχμάλωτη την τρωαδίτισσα πριγκίπισσα, ιέρεια του Απόλλωνα, μάντισσα Κασσάνδρα. Η Κλυταιμνήστρα υποδέχεται τον σύζυγό της με στόμφο και τιμή, ωστόσο πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται πως η ενθουσιώδης της υποδοχή υποκρύπτει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για το φόνο της κόρης τους, Ιφιγένειας, που ο Αγαμέμνονας θυσίασε στην Αυλίδα, για να ξεκινήσουν τα πλοία της εκστρατείας δέκα χρόνια πριν. Το κόκκινο χαλί που στρώνει για να τον δεχτεί οδηγεί σ’ ένα λουτρό αίματος όπου, με τη συνέργεια του εραστή της Αίγισθου, θα πνιγούν και ο ίδιος και η ερωμένη του.


Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις. Σκηνικά -Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν. Μουσική - Μουσική Διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης​​Κίνηση: Έντι Λάμε. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Βοηθός Σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη. Σύμβουλος δραματουργίας: Παναγιώτης Σκούρας

Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου και ο Θοδωρής Κατσαφάδος​​​​​​​. Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης, Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπανδρέου

Promo photos: Τάσος Θώμογλου​​​​​​​. Φωτογραφίες παράστασης και αφίσας-Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - Stefi & Lynx Productions/Arcadia Media - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης


 

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού. 31 Αυγούστου στις 21.00.

Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη: 45 ευρώ, Α Ζώνη: 40 ευρώ, Β Ζώνη: 35 ευρώ, Γ Ζώνη: 30 ευρώ και μειωμένο 20, Άνω διάζωμα: 20 ευρώ και μειωμένο 15 ευρώ, AMEA: 20 ευρώ (διατίθενται συγκεκριμένες θέσεις). Το μειωμένο εισιτήριο ισχύει για φοιτητές, ανέργους και άτομα άνω των 65 ετών. Προπώληση: Viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη, Athinorama.gr, Viva Kiosk, Yolenis, Kremlino. Τηλέφωνο κρατήσεων για θέσεις ΑΜΕΑ: 2118000429.

Το πρόγραμμα περιοδείας του "Αγαμέμνονα"

31 Αυγούστου
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

3 Σεπτεμβρίου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

5 Σεπτεμβρίου
ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

6 Σεπτεμβρίου
ΠΑΤΡΑ-ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ

7 Σεπτεμβρίου
ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ

18 Σεπτεμβρίου
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ "ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ"

19 Σεπτεμβρίου
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΝΤΗΣ"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος