Οι κορυφαίες ερμηνείες του Sean Connery

Μία λίστα αφιερωμένη στον θρυλικό ηθοποιό που είχε γεννηθεί μία μέρα σαν κι αυτή.

Δεν είναι τυχαίο που ο Sean Connery έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος James Bond όλων των εποχών. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο, βέβαια, για τον Σκοτσέζο που εδώ και δεκαετίες υπήρξε, καθόλου άδικα, ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς τόσο του αντρικού όσο και γυναικείου κοινού. Ο Sir Sean που ήρθε στον κόσμο στις 25 Αυγούστου του 1930 για να τον αποχαιρετήσει 90 χρόνια μετά, στις 31 Οκτωβρίου 2020.

Επιβλητικός και ανθρώπινος, ψύχραιμος αλλά με δαιμονισμένες εκρήξεις, κομψός τη μία στιγμή και τρομερά ατημέλητος την άλλη, ο Connery κατάφερνε να συνδυάζει πολύ αντικρουόμενες ποιότητες στην υποκριτική του. Το αποτέλεσμα, σχεδόν πάντα και με μαθητική ακρίβεια, ακόμα και όταν οι ταινίες που επέλεγε δεν τον βοηθούσαν, ήταν απολαυστικό.

Μάλιστα, αποτελεί ύβρι να θυμόμαστε τον Σκοτσέζο μόνο για τις φορές που φόρεσε το κοστούμι του James Bond. Η καριέρα του υπήρξε κάτι πολύ παραπάνω, αφού άφησε το δικό του στίγμα σε όλο το κινηματογραφικό σύμπαν - και όχι μόνο στον κόσμο του 007. Ποιες ήταν όμως οι κορυφαίες ερμηνείες του σε μία καριέρα που ξεκίνησε τη μακρινή δεκαετία του 1950; Η H λίστα είναι πολύ δύσκολο να συμπληρωθεί με βάση υποκειμενικά κριτήρια. Έτσι, ας εμπιστευτούμε το IMDb για να ρίξουμε μία ματιά σε έναν ηθοποιό που κατάφερε να περάσει εν ζωή στη σφαίρα του θρύλου.  

Goldfinger (1964)

H τρίτη του ταινία ως μυστικός πράκτορας 007 και για αρκετούς από εμάς το πιο εμβληματικό Bond film όλων των εποχών. Ο Connery βρέθηκε τότε στην κορυφή τόσο του σινεμά όσο και του διεθνούς jet set - ένα επίτευγμα καθόλου μικρό για έναν φτωχό Σκοτσέζο που μέχρι πριν λίγα χρόνια έκανε δουλειές του ποδαριού και είχε προλάβει στα 19 του χρόνια να αποστρατευτεί από το Ναυτικό εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας.

Βαθμολογία IMDB: 7,7

The Man Who Would Be King (1975)

It takes two to tango ή αλλιώς οι σπουδαίες ταινίες χρειάζονται σπουδαία ντουέτα. Εδώ, δίπλα σε έναν άλλο θρύλο (Michael Caine), σε μία ιστορία δια χειρός Rudyard Kipling, για κάποιους Βρετανούς στρατιώτες που βρέθηκαν να το παίζουν "θεοί" στην εξωτική Ανατολή. Πολύ απλά ένα απόλυτο must-see για όποιον αγαπάει τις περιπέτειες (ή και γενικά τις αξιόλογες ταινίες).

Βαθμολογία IMDB: 7,8

The Longest Day (1962)

Όχι, ο Connery δεν πρωταγωνιστεί εδώ - αυτοί οι ρόλοι ήταν καπαρωμένοι από τον John Wayne και τον Richard Burton. Καταφέρνει, όμως, στα λεπτά που παίζει να αφήσει το στίγμα του αλλά και πάρα πολύ μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον. Άλλωστε, το The Longest Day δεν είναι απλά άλλη μία πολεμική ταινία με θέμα την Απόβαση της Νορμανδίας. Είναι ένα war film που όρισε το είδος και, μέχρι σήμερα, αποτελεί σημείο αναφοράς. 

Βαθμολογία IMDB: 7,8

The Hill (1965)

Ίσως, η  καλύτερη ερμηνεία μίας μακράς και πολύ σπουδαίας καριέρας. Στο συγκλονιστικό φιλμ του Sidney Lumet, o Connery έπρεπε να αποδείξει πως δεν είναι απλά ένας πολύ ψηλός, πολύ γυμνασμένος και πολύ γοητευτικός γόης με τρεις ταινίες James Bond στην πλάτη του.

Τα κατάφερε και με το παραπάνω, καθώς ο τρόπος που ερμήνευσε τον Βρετανό κομάντο Joe Roberts (έναν απείθαρχο αλλά πολύ τίμιο στρατιωτικό που εκτίει ποινή στρατιωτικής φυλάκισης σε ένα κολαστήριο της Βόρειας Αφρικής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) πολύ απλά σε στοιχειώνει, αφού ο συμπαθέστατος αλλά απρόβλεπτος χαρακτήρας παλεύει με την αδικία και τον ανθρώπινο παραλογισμό σε κάθε δευτερόλεπτο της ταινίας.  

Βαθμολογία IMDB: 7,9

The Untouchables (1987)

"Μόνος ένας Ιταλός θα έφερνε μαχαίρι σε μάχη με όπλα" λέει ο παλαίμαχος Ιρλανδός αστυνομικός σε έναν μαφιόζο εκτελεστή, λίγο πριν τον πυροβολήσει με καραμπίνα. Σε μία ταινία που κατάφερε να πιάσει το κλίμα τρομοκρατίας που έσπερνε ο Al Capone την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, ο Sean Connery ήταν το ιδανικό κερασάκι σε μία καλοφτιαγμένη τούρτα. Ώριμος, επιβλητικός, εριστικός, αγριεμένος, μονομανής και αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους -και με οποιονδήποτε τρόπο- έτσι ώστε να λάμψει ξανά η δικαιοσύνη. 

Βαθμολογία IMDB: 7,9

Indiana Jones And The Last Crusade (1989)

Η δικιά του συνεισφορά στην pop κουλτούρα και το εμπορικό σινεμά δεν περιορίζεται μόνο στον 007. Στο παλμαρέ του μπορεί κανείς να δει το The Rock, το Highlander και -ναι, καλά μάντεψες- τον Indiana Jones. Καθώς ο νεαρός Harrison Ford έψαχνε εναγωνίως το μυθικό Άγιο Δισκοπότηρο, ο Connery κατάφερε ερμηνεύοντας έναν φιλήσυχο και μαζεμένο καθηγητή, σε έναν ρόλο που δεν τον είχαμε συνηθίσει δηλαδή, να κλέψει για άλλη μία φορά την παράσταση.

Βαθμολογία IMDB: 8,2


φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.