Η ήρεμη δύναμη του Martin Freeman

Ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός κλείνει σήμερα τα 51.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 08 Σεπτεμβρίου 2022

O Bilbo Baggins του Hobbit. Ο Lester Nygaard του Fargo. Ο Everett K. Ross της Marvel. Ο Dr. John Watson του Sherlock. Ο Tim Canterbury του (βρετανικού) The Office. Από όποια σκοπιά κι αν παρατηρήσεις τους σημαντικότερους ρόλους του 51χρονου Άγγλου ηθοποιού, συνυπολογιστικά με το ταλέντο του, καταλήγεις σε ένα συμπέρασμα: Ενδεχομένως μιλάμε για έναν Scottie Pippen του Χόλιγουντ. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν γράφεται υποτιμητικά για τον Martin Freeman, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα (στις 8 Σεπτεμβρίου του 1971), δεδομένου πως πρόκειται για τον μάλλον τέλειο συμπρωταγωνιστή.

Η ήρεμη δύναμη του Martin Freeman

Η ζωή του ξεκίνησε στο Aldershot του Hampshire, ως το μικρότερο από τα 5 συνολικά παιδιά της Philomena και του Geoffrey Freeman, ενός πρώην αξιωματικού του Βασιλικού Ναυτικού. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πάρα πολύ μικρός και ο πατέρας του πέθανε όταν ο ίδιος ήταν 10 ετών. Ο παππούς του, Leonard W. Freeman, ήταν γιατρός κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που σκοτώθηκε στη Δουνκέρκη, τον Μάιο του 1940. Όλα αυτά ήταν σημάδια και εμπειρίες που ο ίδιος κουβαλούσε κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του. Ή ακόμη νωρίτερα, όταν στο σχολείο συνήθιζε να κάνει παρέα με τους περίεργους και απλά να περιφρονεί ή ακόμη και να διασκεδάζει με εκείνους που το έπαιζαν σκληροί. 

Αφού παρακολούθησε κάποια μαθήματα σπουδών media στο Brooklands College, αποφάσισε να γραφτεί στο Royal Central School of Speech and Drama του Λονδίνου με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Ουσιαστικά παράτησε τη σχολή γιατί βρήκε δουλειά: Αρχικά κάποιους μικρούς τηλεοπτικούς ρόλους και στο θέατρο, πριν από τις αρχές του 21ου αιώνα, όταν και τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν το δρόμο τους.

ΜΑΡΤΙΝ ΦΡΙΜΑΝ 9

Το mockumentary sitcom του BBC Two, το The Office των Ricky Gervais και Stephen Merchant, ήταν η δουλειά που τον σύστησε στο ευρύ κοινό και τη διαδέχτηκαν εμφανίσεις σε κινηματογραφικές εισπρακτικές επιτυχίες όπως τα Love Actually (2003), Shaun of the Dead (2004) και Hot Fuzz (2007). Η εκτόξευση ήρθε το 2010, όταν δέχτηκε να ενσαρκώσει το πιστό φίλο και συνεργάτη του Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch), στο σύγχρονο adaptation του BBC για τον μάλλον δημοφιλέστερο ντετέκτιβ όλων των εποχών.

"Εκεί κατάλαβα ότι έχω πετύχει: Μία εβδομάδα περάσαμε σε τηλεθέαση το EastEnders, το οποίο παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι. Κυριολεκτικά εκατομμύρια. Είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό. Ξέρεις τι σημαίνει; Εννοώ, εκατομμύρια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη νύχτα" είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή του στο βρετανικό Esquire

ΜΑΡΤΙΝ ΦΡΙΜΑΝ 3
ΜΑΡΤΙΝ ΦΡΙΜΑΝ ΣΕΡΛΟΚ

Έπρεπε να προηγηθούν 5 χρόνια ανασφάλειας και αναζήτησης. Είχε μεν δουλειά και ρόλους, αλλά όχι κάτι που θα του άλλαζε τη ζωή και την καριέρα όπως η θέση στο πλευρό του Cumberbatch. Παρόλα αυτά, τότε ήταν που γνώρισε τη σύντροφό του και μητέρα των δύο παιδιών του, την επίσης ηθοποιό Amanda Abbington (με την οποία βέβαια χώρισαν το 2016 αλλά διατηρούν καλές σχέσεις).

Μετά το Sherlock αλλά και παράλληλα με αυτό, οι προτάσεις ήρθαν σε μορφή χιονοστιβάδας: The Hobbit, Captain America: Civil War, η σειρά Fargo και το περίφημο πια Black Panther επιβεβαίωσαν πια ότι ο Freeman εξελίχθηκε, με το σωστό τρόπο, κάνοντας "δικούς" του ρόλους φαινομενικά αταίριαστους με το προφίλ του. Ή μήπως όχι. Όταν ακούς τον όρο "σούπερσταρ του Χόλιγουντ" μοιραία το μυαλό σου πάει σε άλλους τύπους. Κι όμως, ο ίδιος αυτό ακριβώς είναι, τουλάχιστον υποκριτικά, έχοντας την ικανότητα να παίξει τα πάντα, με το δικό του στυλ. Στο βιογραφικό παρατηρεί κάποιος μεταξύ άλλων ένα BAFTA Δεύτερου Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου (2011) για το Sherlock, ένα Primetime Emmy Awards, το 2014, πάλι για την ίδια σειρά κι ένα Screen Actors Guild Awards, στην κατηγορία Καλύτερου Casting σε Ταινία Μεγάλου Μήκους, για το Black Panther. 

ΜΑΡΤΙΝ ΦΡΙΜΑΝ 2

Την ίδια στιγμή παραμένει πιστός σε κάποιες αρχές στην εκτός γυρισμάτων ζωή του. Στηρίζει όπως πάντοτε το Εργατικό Κόμμα, δηλώνει πιστός Καθολικός, λατρεύει το βρετανικό mod subculture και εξακολουθεί να ακούει φανατικά soul και jazz. Συχνά διοργανώνει αγώνες κρίκετ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, με τη βοήθεια του πολύ καλού του φίλου και κουμπάρου του, Simon Pegg. Τίποτα τελικά σε αυτήν τη ζωή δεν είναι τυχαίο.

 


Διάβασε ακόμη τα μαθήματα ζωής του Morgan Freeman, τη σοφία που χάρισαν τα χρόνια στον Patrick Stewart, την αληθινή ιστορία του Jimmy Hoffa από το The Irishman, το ακατέργαστο διαμάντι που λέγεται Julia Fox, τι έμαθε η ζωή στον Burt Reynolds και όλες τις φορές που ο Brad Pitt έχανε το ένα Όσκαρ μετά το άλλο.


φωτογραφίες © Getty Images

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.