Η μυστηριώδης περίπτωση της Helena Bonham Carter

Η ιδιαίτερη Βρετανίδα ηθοποιός κλείνει τα 57 της χρόνια.

Όταν κάποιοι διαφωνούν με την πεποίθηση ότι η γοητεία μπορεί να ξεπεράσει την αντικειμενική ομορφιά, η Helena Bonham Carter είναι το πρώτο παράδειγμα που θέτω επί τάπητος για να λήξουν επί τόπου οι αντιρρήσεις. Όχι ότι δεν είναι εμφανίσιμη, ίσα ίσα που μία διαπεραστική ματιά αρκεί για να διαπιστώσεις ότι διαθέτει αλαβάστρινα χαρακτηριστικά, βγαλμένα από πίνακες εποχής. Απλώς το κάλλος, όπως και ο χαρακτήρας της αν παρακολουθήσεις τις συνεντεύξεις και την πορεία της, χρειάζονται αποκωδικοποίηση.

Υποψιάζομαι πως από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη ζωή -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 26 Μαΐου 1966- και τα πρώτα της χρόνια, είχε δώσει το στίγμα πως το κορίτσι της διπλανής πόρτας θα απείχε πολύ από την ιδιοσυγκρασία της. 

Η μυστηριώδης περίπτωση της Helena Bonham Carter Chris Jackson/ Getty Images

Η οικογένεια και ο στόχος

Γεννημένη στο Ίσλινγκτον του Λονδίνου από τραπεζίτη πατέρα και ψυχοθεραπεύτρια μητέρα με ισπανικές και εβραϊκές ρίζες, καταγόταν από μία βαθιά πολιτικοποιημένη οικογένεια. Η γιαγιά της από την πλευρά του πατέρα της παρεμπιπτόντως, ήταν η Violet Bonham Carter, η κόρη του H. H. Asquith, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρώτο μισό του α᾽παγκοσμίου πολέμου.

Η ίδια βέβαια, δε θέλησε ποτέ να ασχοληθεί με την πολιτική, παρότι σπούδασε στα καλύτερα κολλέγια, είχε σχεδόν εξαρχής αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει καριέρα στην υποκριτική. Αυτός μάλιστα ήταν και ο λόγος που απορρίφθηκε από το King's College του Cambridge, πίστευαν ότι θα παρατούσε τις σπουδές της για να κυνηγήσει το όνειρό της. 

helena bonham carter David M. Benett/ Dave Benett/ Getty Images

To ξεκίνημα στην υποκριτική

Για να μπορέσει να καταφέρει το στόχο της, συμμετείχε σε ένα βρετανικό διαγωνισμό συγγραφής το 1979, του οποίου το έπαθλο χρησιμοποίησε για να μπορέσει να "εισχωρήσει" στην εταιρεία casting Spotlight. Κάπως έτσι, βρέθηκε να ξεκινά στα 16 της με μία τηλεοπτική διαφήμιση, για να συνεχίσει με μικρούς ρόλους που την οδήγησαν πέντε χρόνια μετά στην ταινία Lady Jane. Συνέχισε με μερικά επεισόδιο στο τότε δημοφιλές Miami Vice, πήρε επίσης το ρόλο της Bess McNeill στην ταινία Breaking the Waves, αλλά γρήγορα παραιτήθηκε γιατί αισθανόταν ότι υπήρχε συναισθηματική και φυσική υπερέκθεση για την ίδια. 

> Διάβασε ακόμη: Ο Theo Alexander μένει μόνιμα εδώ

Ευτυχώς, η οπισθοχώρηση αυτή δεν της κόστισε πολλά. Ίσως να καθυστέρησε πιο πολύ, ωστόσο η διαφορά για εκείνη συνέβη το 1996, με τη γαλλική ταινία Portraits chinois. Ένα χρόνο αργότερα, υποδύθηκε την Kate Croy στο The Wings of the Dove που μαζί της έφερε παγκόσμια αναγνώριση, μία Χρυσή Σφαίρα και υποψηφιότητες για Oscar. Η καριέρα της είχε επιτέλους πάρει μπρος. Για την ιστορία, το 2010 διεκδίκησε ένα ακόμη αγαλματίδιο β᾽γυναικείου για την ερμηνεία της στο The King's Speech.

helena bonham carter Steve Granitz/ WireImage

Η προσωπική ζωή και οι άντρες της ζωής της

Την ίδια περίοδο, είχε ήδη γνωρίσει τον Kenneth Branagh. Το 1994 έπαιξαν μαζί στο Mary Shelley's Frankenstein -ένα έργο που την καθιέρωσε ως μοντέρνο goth είδωλο- και παρότι ο ίδιος ήταν ακόμη παντρεμένος με την Emma Thompson, δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα από το να την απατήσει μαζί της. Εν τέλει, χώρισε το 1995, "επισημοποίησε" τη σχέση του με την Helena, αλλά έμειναν μαζί συνολικά μόλις πέντε χρόνια. Η δε Thompson, πρωτύτερα είχε αναφερθεί σε εκείνη λέγοντας πως πρόκειται για μία υπέροχη γυναίκα, οπότε όταν και οι τρεις τους συναντήθηκαν αναπόφευκτα στη σειρά ταινιών Harry Potter (έστω και σε διαφορετικά sequel) όλα έβησαν χωρίς καμία αμηχανία. 

helena bonham carter JJ Bauer-Griffin/ GC Images
Με τον Tim Burton

Το 2001, στη ζωή της άνοιξε η σελίδα από το κεφάλαιο Tim Burton, η χημεία τους ήταν ολοφάνερη στον "Πλανήτη των Πιθήκων". Συνεργάστηκαν σε ένα σωρό κινηματογραφικά πρότζεκτς (Big Fish, Corpse Bride, Charlie and the Chocolate Factory, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, Alice in Wonderland, Dark Shadows), απέκτησαν δύο παιδιά (2003, 2007) μαζί και κατέληξαν χώρια, αλλά σε διπλανά σπίτια στο Belsize Park. Το διαζύγιο το 2014 ήταν συναισθηματικά οδυνηρό για την ίδια όπως είχε εξομολογηθεί σε συνεντεύξεις της, αλλά ταυτόχρονα και πολιτισμένο: "Με το διαζύγιο, περνάς από απέραντη θλίψη - είναι ο θάνατος μίας σχέσης, οπότε είναι εντελώς χαοτικό. Η ταυτότητά σου, τα πάντα, αλλάζουν".

helena bonham carter David M. Benett/ WireImage

To στυλ και η έμφυτη αντισυμβατικότητα

Στα κόκκινα χαλιά των εκάστοτε διοργανώσεων, η Bonham Carter ξεχωρίζει θέλοντας και μη, διότι είναι σα να μη δίνει δεκάρα αν αυτό που επέλεξε να φορέσει ταιριάζει στο ύφος της διοργάνωσης. Είναι σα να λέει "μόνο ως αυτό το σημείο μπορώ να συμβαδίσω μαζί σας" και αυτή της η αυθεντικότητα έχει ανταμειφθεί από γκουρού της μόδας. Το σχεδόν θεατράλε εκκεντρικό της γούστο -εμπνέεται όπως έχει δηλώσει από τη Μαρία Αντουανέτα- και η εμμονή της στο μαύρο και τις σκούρες αποχρώσεις την έφεραν στη λίστα των πιο καλοντυμένων γυναικών του Vanity Fair το 2010. Ο δε Marc Jacobs ένα χρόνο αργότερα την επέλεξε ως κεντρικό πρόσωπο της χειμερινής του καμπάνιας. 

helena bonham carter Steve Granitz/ WireImage

Ναι, η Helena Bonham Carter είναι εκείνη που μυστηριωδώς μαγνητίζει τους πάντες γιατί ισορροπεί πάνω στα ψηλοτάκουνα της αυτοπεποίθησης και των επιθυμιών της. Δε χρειάζεται κάτι παραπάνω άλλωστε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr