Κι αν ο καλύτερος Bond όλων των εποχών ήταν ο Roger Moore;

Μία ιντριγκαδόρικη προσέγγιση στον 007, με αφορμή την επέτειο από τη γέννηση του θρυλικού Άγγλου ηθοποιού.

Το 1972 η μοίρα του James Bond, του κινηματογραφικού ήρωα για τον οποίο οραματίστηκε να γράψει μία μέρα ο συγγραφέας Ian Fleming, ενόσω βρισκόταν ακόμα στα χαρακώματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έμοιαζε κάτι περισσότερο από αβέβαιη. Η αποχώρηση του πραγματικά καθηλωτικού Sean Connery από τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αμέσως μετά τα γυρίσματα του Diamonds are Forever (1971) έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας άλλος που να είναι σε θέση να υποδυθεί τον συγκεκριμένο χαρακτήρα στη μεγάλη οθόνη. Και τότε εμφανίστηκε ο Roger Moore, ο οποίος ερχόταν στη ζωή μία ημέρα σαν σήμερα, στις 14 Οκτωβρίου 1927.

Ο γαλανομάτης αριστοκράτης που έμελλε να γίνει ο ηθοποιός που θα πρωταγωνιστούσε τελικά σε περισσότερες Bond ταινίες από οποιονδήποτε άλλον. H αρχή έγινε το 1973 με το φιλμ Live and Let Die, με τον Moore να κρατάει, τελικά, στα χέρια του τον ρόλο του εμβληματικού μυστικού πράκτορα για 7 συνολικά ταινίες και 12 ολόκληρα χρόνια.

Κι αν ο καλύτερος Bond όλων των εποχών ήταν ο Roger Moore;

Σε αυτά τα χρόνια είδαμε και ακούσαμε πολλά: Aπό θρυλικά theme songs μέχρι μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς "κακούς" στην James Bond κινηματογραφική ιστορία. Εννοείται, πως ο Sir Moore τους κατατρόπωσε άλλους, έναν-έναν με τη σειρά.

Oι ταινίες του James Bond ως διαχρονικό francise

Ο Sir Roger Moore ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο πράκτορας 007 που μετέτρεψε τον Βρετανό πράκτορα της ΜΙ6 σε franchise με τα όλα του, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να κρατήσει για πολλά χρόνια – κάτι που, όντως έγινε. Δείχνοντας με τον τρόπο του πως αυτή η ιστορία μπορεί να σταθεί στη μεγάλη οθόνη και δίχως τον Connery στον πρωταγωνιστικό ρόλο, κόντρα σε όλους εκείνους που πίστευαν ότι ο κινηματογραφικός Bond ήταν καταδικασμένος να 'πεθάνει' μετά την αποχώρηση του μεγάλου Σκωτσέζου.

Ο 007 όπως τον περιέγραψε ο Fleming

Ρότζερ Μουρ Τζέιμς Μποντ

Ο Λονδρέζος ηθοποιός ήταν επίσης αυτός που απεικόνισε τον Bond ως Άγγλο πράκτορα και όχι απλά ως Βρετανό, φέρνοντας τον διάσημο χαρακτήρα ακόμα πιο κοντά στον πρωτότυπο λογοτεχνικό ήρωα που εμπνεύστηκε για πρώτη φορά ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ian Fleming λίγο μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο τελευταίος ήθελε εξ’ αρχής τον Moore για τον συγκεκριμένο ρόλο.

> Διάβασε ακόμη: Πόσο κοστίζουν τα αυτοκίνητα του James Bond

Ίσως, στις μέρες μας, χωράει πολλή συζήτηση για το τι ακριβώς σημαίνει "Άγγλος", ωστόσο, στο πλαίσιο της εποχής όπου γυρίστηκαν οι συγκεκριμένες ταινίες λίγοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τον φρέσκο, αγγλικό αέρα που έφερε στη μεγάλο οθόνη ο Sir Roger: Αρκεί να φέρουμε στον νου μας την ατάκα "Keeping the British end up, sir" με την οποία ο Bond απαντά στον σοκαρισμένο Υπουργό Άμυνας της Βρετανίας στην τελευταία σκηνή του Moonraker (1979). Κανένας άλλος δε θα μπορούσε να την έχει ξεστομίσει με έναν τόσο πειστικό συνδυασμό τακτ και πικάντικης ειρωνείας.

ΡΟΤΖΕΡ ΜΟΥΡ 33

Ο Bond δίχως συμβάσεις

Πολύ πριν ο Daniel Craig προσγειωθεί στη μεγάλη οθόνη στον ρόλο του Bond, ο Roger Moore υπήρξε ο πρώτος που έσπασε κάποιες από τις συμβάσεις που είχαν σχετιστεί με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Ποτέ δεν οδηγούσε Aston Martin (προτιμούσε Citroën μοντέλο 2CV 6 ή Alpha Romeo τύπου GTV 6), ποτέ δεν παρήγγειλε ο ίδιος το Μαρτίνι του και του άρεσε πολύ (πάρα πολύ) να καπνίζει.

Ένας πράκτωρ στο νερό...

Ο Άγγλος πράκτορας όπως τον ενσάρκωσε ο Moore δεν ήταν απλώς ένας αληθινός άσσος στην οδήγηση ή πίσω από το πηδάλιο ενός αεροσκάφους, αλλά έκανε θαύματα και στο νερό. Τα υδάτινα κυνηγητά και οι θαλάσσιες συγκρούσεις στις οποίες είχε εμπλακεί παραμένουν εμβληματικές μέχρι και σήμερα. Αλήθεια ποιος μπορεί να ξεχάσει το φανταστικό The Man with the Golden Gun, μία από τις καλύτερες Bond ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ;

...και στο διάστημα

Ο Bond του Moore ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να φτάσει ακόμα και στο διάστημα. Ό,τι γνώμη κι αν έχει κανείς για το φιλμ Moonraker, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι εκείνη ήταν η κινηματογραφική στιγμή με τον διάσημο πράκτορα εκτός στρατόσφαιρας. Και αυτό ήταν σίγουρα θεαματικό. Βέβαια, η συγκεκριμένη εξέλιξη στην ιστορία μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

> Διάβασε ακόμη: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον επόμενο James Bond

Δύο μόλις χρόνια πριν είχε βγει στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία του Πολέμου των Άστρων, προκαλώντας παγκόσμια φρενίτιδα. Πάντως και ο Bond δεν τα πήγε άσχημα, τουλάχιστον από άποψη παραγωγής, αφού η ταινία κατάφερε να είναι υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερων Οπτικών Εφέ εκείνη τη χρονιά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.