Ορέστη Ανδρεαδάκη, τι δεν πρέπει να χάσουμε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;

Ο Διευθυντής της διεθνούς κινηματογραφικής διοργάνωσης μοιράζεται τα φετινά, δικά του αγαπημένα με το Esquire.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποτελούσε πάντα έναν πολύ καλό λόγο για να ερωτευθεί κανείς τη Θεσσαλονίκη. Οι ντόπιοι δεν πολυσυμπαθούν τον όρο "συμπρωτεύουσα", όμως όπως και να έχει, κάθε χρόνο, τέτοια εποχή η πόλη γίνεται ακόμη πιο θελκτική ως οικοδέσποινα πολιτισμού και διοργανώτρια ενός διαχρονικού πια θεσμού που ειδικά τα τελευταία χρόνια εστιάζει στην εξωστρέφεια με πρωτοποριακό τρόπο και ιδιαίτερα αξιόλογες παράλληλες δράσεις. Η αλήθεια είναι πως σε καιρούς covid και δεδομένης της περσινής διαδικτυακής εκδοχής της διοργάνωσης, η κοινωνικότητα δεν ευνοήθηκε και εξακολουθεί να μην ευνοείται ιδιαίτερα, ωστόσο, τουλάχιστον φέτος είναι περισσότερο ορατή. Εμείς, μιλήσαμε με το Διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη, γιατί αν κάποιος μπορεί να μας δώσει τα S.O.S της τελευταίας στιγμής από τη φετινή 62η διοργάνωση -όσα δεν πρέπει δηλαδή να χάσουμε φέτος είτε επισκεφθούμε είτε όχι τη βόρεια Ελλάδα- αυτός είναι σίγουρα εκείνος.

Ορέστη Ανδρεαδάκη, τι δεν πρέπει να χάσουμε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης; Φωτογραφία: Άρης Ράμμος


Πέντε από αυτά, και μέσα πάντα από τα δικά του λόγια, ακολουθούν παρακάτω:

1. Η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ: "Το Γεγονός", της Audrey Diwan

Ήδη από τη στιγμή που έπεφταν οι τίτλοι τέλους στη Βενετία, δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία: Η συγκεκριμένη ταινία έπρεπε να ανοίξει το 62ο ΦΚΘ. Γιατί πρόκειται για μία ταινία ικανή να αλλάξει την οπτική μας για τον κόσμο, να μας κάνει να αναρωτηθούμε πόσο πολλά, αλλά και πόσο λίγα συγχρόνως, έχουν αλλάξει από κάποιες εποχές όχι και τόσο μακρινές. Μία νεαρή κοπέλα, στη Γαλλία των 60s όπου η έκτρωση ήταν παράνομη, μένει έγκυος και βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αβάσταχτο φορτίο. Σε μία εποχή όπου τα αδιαπραγμάτευτα και θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών αμφισβητούνται ανοιχτά, η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι βαθιά επίκαιρη και διαχρονική.

2. Η ταινία λήξης του Φεστιβάλ: "Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα", του Jacques Audiard

Σε μία εποχή αποπροσανατολισμού και σύγχυσης, όπου καθετί που γνωρίζαμε μοιάζει να έχει αλλάξει, είμαστε υποχρεωμένοι να ανακαλύψουμε ξανά όλα τα αυτονόητα. Με πρώτο και καλύτερο τον έρωτα. Η ταινία λήξης του Φεστιβάλ ξεχειλίζει από νιάτα, παλμό και πάθος και μας προσκαλεί να μάθουμε από την αρχή πώς είναι να ερωτεύεται κανείς στο τώρα και στο σήμερα. Γυρισμένη σε ένα μαγικό ασπρόμαυρο που ακτινοβολεί όλα τα χρώματα που κρύβουν μέσα τους οι ανθρώπινες σχέσεις, το "Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα" είναι το ιδανικό κατευόδιο για την άφιξη μίας νέας εποχής.

3. Το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ στο μοντάζ

Εννέα υψηλοί προσκεκλημένοι που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με τεράστιες επιτυχίες και θρυλικούς μορφές του κινηματογράφου, καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη και αποκαλύπτουν τα μυστικά της 7ης τέχνης. Από τη σειρά-φαινόμενο La Casa de Papel και το οσκαρικό "Άσπρο Πάτο" του Thomas Vinterberg, μέχρι τις ταινίες των Martin Scorsese, Θόδωρου Αγγελόπουλου και Γιώργου Λάνθιμου, οι καλεσμένοι του 62ου Φεστιβάλ έχουν να μοιραστούν τις πιο συναρπαστικές κινηματογραφικές εμπειρίες, σε μια σειρά από masterclass και σεμινάρια που απαγορεύεται να χάσει κανείς. Παράλληλα, το Φεστιβάλ τούς παραχωρεί carte blanche για να παρουσιάσουν στο κοινό μια ταινία που θεωρούν εμβληματική για την εξέλιξη της τέχνης τους. Ευκαιρία, λοιπόν, για να παρακολουθήσουμε ορισμένα από τα αλησμόνητα διαμάντια του σινεμά εκεί όπου τους αρμόζει, στη μεγάλη οθόνη.

>Διάβασε ακόμη: Γιώργος Λαμπρινός, ένας μοναχικός μπασίστας στον κόσμο του οσκαρικού μοντάζ

4. Το ελληνικό σινεμά στα καλύτερά του

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το ελληνικό σινεμά δεν μπορούν να νοηθούν ξέχωρα το ένα από το άλλο. Η 62η διοργάνωση υποδέχεται τη νέα γενιά των Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι διαγράφουν εντυπωσιακή πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο, κατακτώντας διακρίσεις και βραβεία στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Στο καθένα από τα τρία διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ (Διεθνές Διαγωνιστικό, Meet the Neighbors και >>Film Forward) τρεις ελληνικές ταινίες διεκδικούν τα αντίστοιχα βραβεία, ενώ συνολικά είκοσι ελληνικές ταινίες πραγματοποιούν την πρεμιέρα τους. Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δέκα παλαιότερα αριστουργήματα του ελληνικού κινηματογράφου: Οκτώ από αυτά στο πλαίσιο της δράσης "Χώρα, σε βλέπω: ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά", που οργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, και άλλα δύο σε καθολικά προσβάσιμες προβολές, που διεξάγονται χάρη στην Alpha Bank, τον χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ.

5. Ο "Kανόνας του Παιχνιδιού" μας εμπνέει και μας καθοδηγεί

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανατρέχει στο αξέχαστο αριστούργημα του Jean Renoir, το οποίο λειτουργεί ως πυξίδα για ολόκληρη τη διοργάνωση. Ο "Kανόνας του Παιχνιδιού" (1939), μία από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές δημιουργίες όλων των εποχών, υπήρξε μια ταινία προφητική, που απεικόνισε έναν μεταβατικό κόσμο, ακριβώς στο μεταίχμιο της αλλαγής. Ένα αληθινό σημείο αναφοράς, λοιπόν, και για τη δική μας εποχή, όπου καλούμαστε να γράψουμε από την αρχή όλους τους κανόνες της ανθρώπινης συνύπαρξης. Παράλληλα, η ταινία εμπνέει δέκα νέους εικαστικούς, οι οποίοι φιλοτεχνούν ισάριθμα έργα για την πρωτότυπη έκθεση του Φεστιβάλ που θα φιλοξενηθεί στον πρώην βρεφονηπιακό σταθμό (προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, εγκαίνια: Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ωράριο λειτουργίας για το Φεστιβάλ: 10πμ-10μμ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο viral The Sympathizer βλέπουμε την ιστορία της πτώσης της Σαϊγκόν όπως δεν τη φανταζόμασταν

Στη σειρά που τρομάξαμε να γνωρίσουμε τον Robert Downey Jr., η ιστορία του μεταπολεμικού Βιετνάμ παρουσιάζεται από μια άλλη οπτική.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix αυτήν τη στιγμή είναι γερμανική

Πέρα από το 3 Body Problem, το Netflix συνεχίζει το σερί με τις πολύ καλές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Oι πλουσιότεροι ηθοποιοί του Χόλιγουντ δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Ο Tom Cruise μπορεί να έχει κερδίσει πολλά από την υποκριτική του καριέρα αλλά...

Γραφει Γιαννης Σπανος

Fallout, το παιχνίδι που έγινε σειρά και παραλίγο να ήταν ταινία

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν υπό ανάπτυξη η ομώνυμη ταινία.

Γραφει Παυλος Κρουστης