Ο άνθρωπος που 'σκότωσε' τον James Bond

Μετά το No Time to Die άλλαξαν τα πάντα. Ο Cary Fukunaga έκανε αυτό που κανείς μέχρι τώρα δεν είχε τολμήσει. Βασικά, αυτό που κανείς δεν είχε καν τολμήσει να σκεφτεί.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Ιανουαρίου 2022

Η 25η ταινία του James Bond ήταν μία από τις πιο δυνατές κινηματογραφικές εμπειρίες του 2021 και ανήκει πια στην ιστορία. Πιθανότατα γνωρίζεις τι συνέβη στο τέλος της (αν όχι, τότε δε διάβασες καν τον τίτλο σε αυτή τη σελίδα). Ο Cary Joji Fukunaga, ο 44χρονος Καλιφορνέζος σκηνοθέτης από το Όκλαντ που ενεπλάκη αρκετά και στο σενάριο του No Time to Die, είχε τα κότσια να δώσει ένα διαφορετικό φινάλε από εκείνο που συνήθιζες να βλέπεις στις κινηματογραφικές ιστορίες του 007. Ακόμη και ο ίδιος ο Daniel Craig, στο κύκνειο άσμα του –στο ρόλο που, δεδομένα, του άλλαξε τη ζωή και την καριέρα–, δε θα μπορούσε να φανταστεί –αρχικά– κάτι τέτοιο.

Έκανε καλά;

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί, τουλάχιστον όχι ακόμη. Οι σκληροπυρηνικοί του "μποντισμού" έσπευσαν να τον σταυρώσουν. Έκαναν λόγο ακόμη και για "ιεροσυλία". Οι διαμαρτυρίες τους πατούν σε ακλόνητα επιχειρήματα. Δεν τους αδικεί κανείς. Αλλά δεν τους δικαιολογεί κιόλας.

Όταν έγινε η αντικατάσταση του Danny Boyle, ο διάδοχός του έπρεπε να γεφυρώσει μπόλικες δημιουργικές διαφορές με τους ανθρώπους της παραγωγής και να συνεργαστεί με τους Neal Purvis και Robert Wade, σε ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Κατά τον Fukunaga, πολλά από τα γεγονότα των προηγούμενων ταινιών –πολύ περισσότερο του Spectre– έπρεπε να διασταυρωθούν και να καταλήξουν σε ένα άκρως δυναμικό και οριστικό φινάλε.

Ένας αυθεντικός craftsman

Ο Fukunaga είναι ένας αληθινός craftsman της έβδομης τέχνης – ναι, νομίζω αυτή είναι η λέξη που τον περιγράφει καλύτερα από κάθε άλλη. Ένας σκηνοθέτης και σεναριογράφος που προσθέτει αληθινό έως πρωτόγνωρο στυλ σε οτιδήποτε κι αν καταπιάνεται, χρησιμοποιώντας κάθε έργο του ως δικαιολογία (προς τον εαυτό του) ώστε να εξερευνήσει τις ιστορίες τους σε βάθος.

Ο άνθρωπος που 'σκότωσε' τον James Bond

Τόσο, που αυτές μπορούν όντως να ζωντανέψουν, με τρόπο σπιρτόζικο έως ιντριγκαδόρικο για τον θεατή και, πάντοτε, μέσα από τη δική του ιδιαίτερη ματιά. Κοινώς, φέρνει τους ήρωές του στη ζωή όπως αυτός τους έχει φανταστεί, με το ταλέντο του να είναι τέτοιο που να καθιστά την όλη διαδικασία κάτι παραπάνω από αποδεκτή.

> Διάβασε ακόμη: Ana De Armas, σε περιμένουμε οπωσδήποτε στο Bond 26

O Fukunaga έκανε ό,τι έκανε. Είχε σκοπό, είχε τρόπο, είχε όραμα. Και άνοιξε το δρόμο για κάτι διαφορετικό, τόσο σε επίπεδο ιστορίας όσο και στο πεδίο του εμπορικού κομματιού, για ένα από τα πιο ισχυρά brands στην ιστορία του θεάματος.

Κοινώς, σχεδίασε ένα διαφορετικό μέλλον για τον James Bond. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης