Όσα έμαθε η ζωή στον Robert Redford

O 86χρονος ηθοποιός γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1936. Αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο αμερικανικό Esquire, τον Ιανουάριο του 2011.

Έχουν περάσει ακριβώς 86 χρόνια από την ημέρα που ο Charles Robert Redford Jr. ήρθε στη ζωή στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. 20 περίπου χρόνια μετά τη γέννησή του ο Robert Redford είχε ήδη δείξει τι ήταν ικανός να καταφέρει, αφού στα τέλη της δεκαετίας του 1950 συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές. Το 1963 όμως, στα 27 του ήταν η ώρα για την πρώτη σπουδαία επιτυχία του, όταν πρωταγωνίστησε μαζί με την Elizabeth Ashley στην κομεντί Barefoot in the Park.

Αργότερα συνάντησε τον Paul Newman και έφτιαξαν το υπέροχο The Sting, για το οποίο μάλιστα κέρδισε υποψηφιότητα και το Butch Cassidy and The Sundance Kid δημιουργώντας ένα από τα κορυφαία δίδυμα του σινεμά. Το 1973 ο Redford συναντήθηκε με την Barbra Streisand στο The Way We Were, ενώ στο All the President's Men έγραψε ιστορία στον απόηχο του Watergate. Το ginger sex symbol είχε γίνει ήδη μύθος.

Από ηθοποιός, σκηνοθέτης μέσα σε ένα βράδυ

Στα '80s o Redford ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία με εξαιρετική επιτυχία επίσης, αφού το Ordinary People με την υπογραφή τουαπέσπασε 4 βραβεία Όσκαρ. Παράλληλα συνέχισε και την καριέρα του ως ηθοποιός, αλλά και ως παραγωγός. Έκανε τα πάντα γύρω από το σινεμά και τα έκανε και καλά. Σήμερα με αφορμή τα 86α γενέθλιά του, θυμόμαστε όλα όσα είχε πει στο αμερικανικό Esquire τον Ιανουάριο του 2011.

Τα μαθήματα ζωής του Robert Redford

> Όταν ήμουν παιδί, κανείς δεν μου έλεγε ότι ήμουν όμορφος. Μακάρι να μου το είχαν πει. Θα περνούσα καλύτερα.

> Πρέπει να είσαι απάνθρωπος για να μην κολακευτείς. Αλλά ήταν τόσο εμμονικό και τόσο γρήγορο που κάποιο κομμάτι μου δεν το εμπιστευόταν.

>Διάβασε ακόμη: Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Harvey Keitel

> Ο τρόπος με τον οποίο πραγματικά διαπιστώνεις τη σοβαρότητα του καλλιτέχνη για τον στόχο του είναι το πόσο καιρό θα παραμείνει σε αυτόν όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν. Βλέπεις πολλές διασημότητες να αλλάζουν ταχύτητα. Πηγαίνουν από το περιβάλλον στα δικαιώματα των ζώων στην παχυσαρκία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό δεν το σέβομαι ιδιαίτερα.

> Έχω πολλή γη. Την αγόρασα επειδή είχα ένα πολύ δυνατό συναίσθημα. Ήμουν στις αρχές των είκοσι μου ετών και είχα μεγαλώσει στο Λος Άντζελες και είχα δει αυτή την πόλη να γλιστράει στη θάλασσα από την πόλη που ήξερα ως μικρό παιδί. Είχε χάσει την ταυτότητά της - ξαφνικά υπήρχε παντού τσιμέντο και το πράσινο είχε εξαφανιστεί και ο αέρας ήταν κακός - και ήθελα να φύγω. Πήγα στη Γιούτα επειδή δεν ήξερα κανέναν εκεί.

> Ταχύτητα. Πάντα μου άρεσε η ταχύτητα. Έχω ένα αυτοκίνητο για το οποίο δεν θα έπρεπε να μιλάω γιατί είμαι περιβαλλοντολόγος, αλλά η Porsche Spyder 550 RS του 1955 είναι το καλύτερο σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ.

> Μεγάλωσα σε ένα αρκετά κυνικό περιβάλλον. Όλοι οι φίλοι μου έκαναν κακό ο ένας στον άλλον. Καταστρέφαμε ο ένας τον άλλον με κριτικές, αλλά για μένα αυτό ήταν ένδειξη φιλίας. Αν κάποιος με δυσκόλευε, έλεγα: "Μάλλον είναι φίλος μου". Νομίζω ότι ο Paul Newman και εγώ είχαμε αυτή τη σχέση.

> Κανείς δεν θυμάται τους κριτικούς.

> Μεγαλώνοντας, ασχολήθηκα πολύ με τον αθλητισμό και σου δίνουν αυτά τα συνθήματα: "Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις ή χάνεις, σημασία έχει πώς παίζεις το παιχνίδι". Συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν ένα ψέμα. Θα μπορούσες να είσαι ο χειρότερος χαρακτήρας στον κόσμο. Αν κέρδιζες, δεν είχε σημασία.

>Διάβασε ακόμη: Όσα έμαθε η ζωή στον 50 Cent

> Σκωτσέζικη ηθική: Μην συγχωρείς εύκολα. Και νομίζω ότι αυτό είναι αρνητικό. Το "Ordinary People" είχε να κάνει με αυτό. Οι Σκωτσέζοι είναι πολύ σκληροί άνθρωποι. Προέρχονται από μια σκληρή γη και έχουν σκληρό μυαλό.

> Η ζωή είναι ουσιαστικά θλιβερή. Η ευτυχία είναι σποραδική. Έρχεται σε στιγμές και αυτό είναι όλο. Εξάγετε το αίμα από κάθε στιγμή.

> Χιούμορ. Δεξιοτεχνία. Ευφυΐα. Σεξ απίλ. Με αυτή τη σειρά.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.