Όσα έμαθε η ζωή στον Robert Redford

O 86χρονος ηθοποιός γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1936. Αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο αμερικανικό Esquire, τον Ιανουάριο του 2011.

Έχουν περάσει ακριβώς 86 χρόνια από την ημέρα που ο Charles Robert Redford Jr. ήρθε στη ζωή στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. 20 περίπου χρόνια μετά τη γέννησή του ο Robert Redford είχε ήδη δείξει τι ήταν ικανός να καταφέρει, αφού στα τέλη της δεκαετίας του 1950 συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές. Το 1963 όμως, στα 27 του ήταν η ώρα για την πρώτη σπουδαία επιτυχία του, όταν πρωταγωνίστησε μαζί με την Elizabeth Ashley στην κομεντί Barefoot in the Park.

Αργότερα συνάντησε τον Paul Newman και έφτιαξαν το υπέροχο The Sting, για το οποίο μάλιστα κέρδισε υποψηφιότητα και το Butch Cassidy and The Sundance Kid δημιουργώντας ένα από τα κορυφαία δίδυμα του σινεμά. Το 1973 ο Redford συναντήθηκε με την Barbra Streisand στο The Way We Were, ενώ στο All the President's Men έγραψε ιστορία στον απόηχο του Watergate. Το ginger sex symbol είχε γίνει ήδη μύθος.

Από ηθοποιός, σκηνοθέτης μέσα σε ένα βράδυ

Στα '80s o Redford ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία με εξαιρετική επιτυχία επίσης, αφού το Ordinary People με την υπογραφή τουαπέσπασε 4 βραβεία Όσκαρ. Παράλληλα συνέχισε και την καριέρα του ως ηθοποιός, αλλά και ως παραγωγός. Έκανε τα πάντα γύρω από το σινεμά και τα έκανε και καλά. Σήμερα με αφορμή τα 86α γενέθλιά του, θυμόμαστε όλα όσα είχε πει στο αμερικανικό Esquire τον Ιανουάριο του 2011.

Τα μαθήματα ζωής του Robert Redford

> Όταν ήμουν παιδί, κανείς δεν μου έλεγε ότι ήμουν όμορφος. Μακάρι να μου το είχαν πει. Θα περνούσα καλύτερα.

> Πρέπει να είσαι απάνθρωπος για να μην κολακευτείς. Αλλά ήταν τόσο εμμονικό και τόσο γρήγορο που κάποιο κομμάτι μου δεν το εμπιστευόταν.

>Διάβασε ακόμη: Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Harvey Keitel

> Ο τρόπος με τον οποίο πραγματικά διαπιστώνεις τη σοβαρότητα του καλλιτέχνη για τον στόχο του είναι το πόσο καιρό θα παραμείνει σε αυτόν όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν. Βλέπεις πολλές διασημότητες να αλλάζουν ταχύτητα. Πηγαίνουν από το περιβάλλον στα δικαιώματα των ζώων στην παχυσαρκία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό δεν το σέβομαι ιδιαίτερα.

> Έχω πολλή γη. Την αγόρασα επειδή είχα ένα πολύ δυνατό συναίσθημα. Ήμουν στις αρχές των είκοσι μου ετών και είχα μεγαλώσει στο Λος Άντζελες και είχα δει αυτή την πόλη να γλιστράει στη θάλασσα από την πόλη που ήξερα ως μικρό παιδί. Είχε χάσει την ταυτότητά της - ξαφνικά υπήρχε παντού τσιμέντο και το πράσινο είχε εξαφανιστεί και ο αέρας ήταν κακός - και ήθελα να φύγω. Πήγα στη Γιούτα επειδή δεν ήξερα κανέναν εκεί.

> Ταχύτητα. Πάντα μου άρεσε η ταχύτητα. Έχω ένα αυτοκίνητο για το οποίο δεν θα έπρεπε να μιλάω γιατί είμαι περιβαλλοντολόγος, αλλά η Porsche Spyder 550 RS του 1955 είναι το καλύτερο σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ.

> Μεγάλωσα σε ένα αρκετά κυνικό περιβάλλον. Όλοι οι φίλοι μου έκαναν κακό ο ένας στον άλλον. Καταστρέφαμε ο ένας τον άλλον με κριτικές, αλλά για μένα αυτό ήταν ένδειξη φιλίας. Αν κάποιος με δυσκόλευε, έλεγα: "Μάλλον είναι φίλος μου". Νομίζω ότι ο Paul Newman και εγώ είχαμε αυτή τη σχέση.

> Κανείς δεν θυμάται τους κριτικούς.

> Μεγαλώνοντας, ασχολήθηκα πολύ με τον αθλητισμό και σου δίνουν αυτά τα συνθήματα: "Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις ή χάνεις, σημασία έχει πώς παίζεις το παιχνίδι". Συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν ένα ψέμα. Θα μπορούσες να είσαι ο χειρότερος χαρακτήρας στον κόσμο. Αν κέρδιζες, δεν είχε σημασία.

>Διάβασε ακόμη: Όσα έμαθε η ζωή στον 50 Cent

> Σκωτσέζικη ηθική: Μην συγχωρείς εύκολα. Και νομίζω ότι αυτό είναι αρνητικό. Το "Ordinary People" είχε να κάνει με αυτό. Οι Σκωτσέζοι είναι πολύ σκληροί άνθρωποι. Προέρχονται από μια σκληρή γη και έχουν σκληρό μυαλό.

> Η ζωή είναι ουσιαστικά θλιβερή. Η ευτυχία είναι σποραδική. Έρχεται σε στιγμές και αυτό είναι όλο. Εξάγετε το αίμα από κάθε στιγμή.

> Χιούμορ. Δεξιοτεχνία. Ευφυΐα. Σεξ απίλ. Με αυτή τη σειρά.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.