Οι 30 καλύτερες ταινίες του Bill Murray

Μία ρετροσπεκτίβα στην καριέρα του πιο cool ηθοποιού της γενιάς του, που κλείνει σήμερα τα 70.

Πάρα πολύ αστείος, μαέστρος στο μαύρο χιούμορ, δραματικός με τον δικό του τρόπο όπου χρειάζεται, σπάνια εύθραυστος όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, εκκεντρικός, μετρ των παράξενων χαρακτήρων και -κυρίως- ο πιο cool ηθοποιός της γενιάς του. Κυρίες και κύριοι, ο Bill Murray είναι ένας τύπος που οι λέξεις συνήθως δεν αρκούν για να τον περιγράψουν.

Με βάση αυτή τη δήλωση, ακολουθούν οι 30 καλύτερες ταινίες του ανθρώπου με το πιο ειρωνικό χαμόγελο στον κόσμο του σινεμά, που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια. Γιατί, πραγματικά, ένα trailer αξίζει όσο αρκετές χιλιάδες λέξεις· όταν, φυσικά, σε αυτό πρωταγωνιστεί η αυτού εξοχότητα του Bill Murray.

Osmosis Jones (2001)

Μισό ταινία, μισό κινούμενα σχέδια με τον Murray στον ρόλο του βαριά άρρωστου φύλακα ζωολογικού κήπου.

The Razor's Edge (1984)

Ένας από τους πρώτους μη κωμικούς ρόλους του ηθοποιού, όπου συνυπογράφει σενάριο βασισμένο σε μυθιστόρημα του Somerset Maugham.

Get Low (2009)

Ο Robert Duvall είναι ένας ερημίτης που θέλει να πληρώσει για τα έξοδα της κηδείας του. Ο Bill Murray, ιδιοκτήτης οίκου τελετών, προσπαθεί να πιάσει καλή τιμή.

Cradle Will Rock (1999)

Σε ρόλο εγγαστρίμυθου μαριονετίστα για τις ανάγκες του φιλμ που περιγράφει το πώς ανέβηκε το διάσημο μιούζικαλ τη δεκαετία του '30. 

Wild Things (1998)

Ναι, πέρα από τη διάσημη σκηνή στην πισίνα υπήρχε κι ο Bill Murray ως ποταπός δικηγόρος από τις νότιες Πολιτείες των Η.Π.Α.

The Grand Budapest Hotel (2014)

Ένα μικρό cameo στο σινεμά, μία μεγάλη εμφάνιση στην ταινία.

Mad Dog and Glory (1993)

Ο De Niro σε ρόλο φιλήσυχου φωτογράφου της αστυνομίας κι ο Murray αρχιμαφιόζος; Ναι, γιατί όχι;

St. Vincent (2014)

Ένας ηλικιωμένος, ανάποδος τύπος μεταμορφώνεται σιγά σιγά όταν νέοι γείτονες έρχονται στη γειτονιά του. Σημαντική σημείωση: Μία Χρυσή Σφαίρα για αυτήν την ερμηνεία. 

Quick Change (1990)

Κάπου ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, ένας κλόουν που ληστεύει τράπεζες προσπαθεί να αποδράσει -με δυσκολία- από τη Νέα Υόρκη.

Moonrise Kingdom (2012)

O Bruce Willis θα κλέψει την καρδιά της Frances McDormand, της γυναίκας του Bill Murray. Όχι ακριβώς, δηλαδή, το σενάριο που περιμένεις από μία ταινία του Wes Anderson.

The Jungle Book (2016)

Στον ρόλο του Balou, της πιο συμπαθητικής αρκούδας στην ιστορία, για τις ανάγκες της μεταφοράς του διάσημου παιδικού μυθιστορήματος του Rudyard Kipling.

The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)

Τι κάνεις όταν ένας καρχαρίας φάει τον συνεργάτη σου; Αν έχεις στυλ, όπως ο ωκεανογράφος Steve Zissou, μαζεύεις την πιο εκκεντρική κι αταίριαστη ομάδα του πλανήτη κι επιδίδεσαι σε ένα σουρεαλιστικό κυνήγι.

Zombieland (2009)

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στο genre των b-movies με νεκροζώντανους.

Fantastic Mr. Fox (2009)

Ασβός, δικηγόρος, καλύτερος φίλος και νομικός σύμβουλος μίας αλεπούς. Άλλος ένας σταθμός στο ιδιαίτερο σύμπαν του Wes Anderson.

Ghostbusters 2 (1989)

Όχι τόσο καλό όσο το νο.1, ικανό όμως να φέρει εκατοντάδες νοσταλγικές αναμνήσεις.

Kingpin (1996)

Μία ταινία για το μπόουλινγκ όπου ο Murray, φαντασμένος πρωταθλητής του σπορ, βρίσκει τον μάστορά του στο πρόσωπο ενός καλοκάγαθου πιτσιρικά από την φανατική θρησκευτική κοινότητα των Άμις. Ποιος είπε ότι ο σπουδαίος αυτός ηθοποιός φοβήθηκε να τσαλακωθεί με περίεργα σενάρια;

Ed Wood (1994)

Έχει βάλει το χεράκι του σε μία από τις καλύτερες στιγμές του Tim Burton· όταν ο τελευταίος θέλησε να αφηγηθεί την ιστορία του χειρότερου σκηνοθέτη όλων των εποχών.

The Royal Tenenbaums (2002)

Το δεύτερο χτύπημα του Wes Anderson τον έβαλε για τα καλά στη λίστα με τους πιο περιζήτητους δημιουργούς του σύγχρονου κινηματογράφου. Ο Bill Murray ήταν (και) εκεί μαζί του.

Little Shop of Horrors (1986)

Πιο γνωστό στο ελληνικό κοινό ως Το Μικρό Μαγαζάκι του Τρόμου, μία από τις πιο χαρακτηριστικές κωμωδίες των 80s, βρίσκει τον Murray στον ρόλο του μαζοχιστή ασθενή που παίρνει αυτό που θέλει από έναν σαδιστή οδοντίατρο.

Stripes (1981)

Η κινηματογραφική απόδειξη του πόσο λάθος μπορεί να είναι η απόφαση να καταταγείς οικειοθελώς στον στρατό.

Tootsie (1982)

Μπορεί ο Dustin Hoffman, όχι άδικα, να κλέβει την παράσταση με τη διπλή του ταυτότητα, αυτό όμως το κάνει έχοντας στον πλευρό του έναν εξαιρετικό συμπρωταγωνιστή.

Scrooged (1988)

Πολύ υποτιμημένη μεταφορά του διάσημου αφηγήματος του Charles Dickens, η οποία καταφέρνει να συλλάβει το κεντρικό χριστουγεννιάτικο νόημα της ιστορίας και να το μεταδώσει στο πρόσωπο ενός αυταρχικού τηλεοπτικού παραγωγού.

Broken Flowers (2005)

Ένα εύθραυστο αριστούργημα του Jim Jarmusch με μεγάλες δόσεις μαύρου χιούμορ. Ιδανικές συνθήκες, με άλλα λόγια, για εκείνον.

Caddyshack (1980)

Chevy Chase, Rodney Dangerfield, Bill Murray: ένα αχτύπητο τρίδυμο που μεταμορφώνει μία μάλλον σαχλή ιστορία σε εκρηκτική κωμωδία.

Rushmore (1998)

Η πρώτη ταινία του Wes Anderson. Ναι, ο Murray ήταν εκεί από την αρχή.

What about Bob? (1991)

Τι θα συμβεί όταν ένας νευρωτικός ασθενής κυνηγά τον ψυχίατρό του ακόμα και στις οικογενειακές διακοπές του; Μαντέψτε σε ποιον ρόλο βρίσκουμε τον αγαπημένο ηθοποιό.

Meatballs (1976)

Τα "Κεφτεδάκια" όπως είχε μεταφραστεί μπορεί να μη λένε πολλά στο ελληνικό κοινό, αποτελούν όμως μία εμβληματική pulp κωμωδία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Lost in Translation (2003)

Η ερμηνεία που τον έφερε μία ανάσα από το Όσκαρ Α' Αντρικού. Άλλη μία απόδειξη ότι καμιά φορά οι πραγματικά μεγάλες ερμηνείες δεν χρειάζονται καμία τυπική βράβευση από καμία ακαδημία.

Ghostbusters (1984)

If there's something strange in you neighborhood. Who you gonna call? Ghostbusters!

Groundhog Day (1993)

H επανάληψη είναι μητέρα κάθε μάθησης. Και ιδανική αφορμή για μία από τις πιο έξυπνες ταινίες των τελευταίων 30 χρόνων. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης