Οι σπουδαίες ερμηνείες του Bryan Cranston

Ο ηθοποιός που κατάφερε να ξεφύγει από τη σκιά του Walter White σήμερα κλείνει τα 67 του χρόνια.

"Έχω παίξει σε περισσότερες αηδίες από όσες μπορώ να θυμηθώ" είχε δηλώσει κάποτε ο Bryan Cranston, για να συνεχίσει: "Μαθαίνεις όμως από όλα αυτά τα φριχτά τηλεοπτικά shows. Τι πρέπει να κάνεις και σε τι δεν πρέπει να συμμετέχεις για κανέναν λόγο". Ευτυχώς για εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρο τον πλανήτη το 2008 πήρε τη σωστή απόφαση. Δέχθηκε τον ρόλο του Walter White, του καθηγητή χημείας που μετατρέπεται σε αδίστακτο βαρόνο των ναρκωτικών.

Το Breaking Bad υπήρξε η πιο κομβική στιγμή της καριέρας του. Μέχρι τότε ο Cranston είχε απλά μερικές καλές τηλεοπτικές ερμηνείες (βλέπε Malcolm in the middle), τίποτα όμως το αξιομνημόνευτο. Ποιος τον θυμάται άλλωστε στη Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (1998); Η σταδιακή μεταμόρφωση του Walter White ήταν ένας ερμηνευτικός άθλος που χάρισε στον όχι και τόσο νέο ηθοποιό ένα εισιτήριο για τα κόκκινα χαλιά του Χόλιγουντ.

Οι σπουδαίες ερμηνείες του Bryan Cranston

Πώς όμως κατάφερε να ξεφύγει από τη βαριά σκιά του Breaking Bad; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ο late bloomer Bryan Cranston, που σήμερα γιορτάζει τα 67α του γενέθλια -γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1956-, χαρίζει, σχεδόν κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία,  μία κινηματογραφική ερμηνεία που γράφεται με χρυσά γράμματα στο μεγάλο βιβλίο του σινεμά.

Ακολουθούν πέντε κορυφαίες ερμηνείες του ανθρώπου που κατάφερε να ξεπεράσει τον Walter White και θεωρείται πια, όχι άδικα, ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του αμερικανικού κινηματογράφου. 

Drive (2011)

Καταφέρνοντας να εκμεταλλευτεί το hype που υπήρχε γύρω από το όνομά του, βρήκε μία θέση στην εξαιρετική art house περιπέτεια δίπλα στο Ryan Gosling. Ήταν ένας ιδιαίτερα καλόκαρδος κάτοχος συνεργείου χωρίς κανένα από τα ξεσπάσματα του διάσημου καθηγητή χημείας. Η σωματική του αναπηρία τον έκανε ακόμα πιο ευάλωτο. Ήταν δηλαδή το ανεστραμμένο είδωλο του κεντρικού χαρακτήρα· μία ευγενική καρδιά απέναντι σε έναν παγωμένο τύπο που κάπου είχε χάσει την ψυχή του.

Argo (2012)

Είναι το Argo μία ταινία που θα αφήσει ιστορία; Σίγουρα όχι, αφού ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι κριτικοί διαφωνούν με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας που πήρε. Είχε όμως μερικές εξαιρετικές ερμηνείες, όπως αυτήν του Cranston, στον ρόλο του προϊστάμενου της CIA που βοηθά, με όποιον τρόπο μπορεί, ώστε να στηθεί η πιο εξωφρενική επιχείρηση διάσωσης ομήρων στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών. Γιατί όπως είχε γραφτεί και στην San Diego Reader για τον μικρό ρόλο που ερμήνευσε: "Είναι ιδέα μου ή μήπως κάθε ταινία που βγαίνει στις αίθουσες οφείλει να περιέχει τον Cranston στο cast της;"

Trumbo (2015)

James Dalton Trumbo, ένας από τους πιο διάσημους σεναριογράφους της μεταπολεμικής Αμερικής, υπεύθυνος για ταινίες όπως ο Σπάρτακος (1960), πολυβραβευμένος και αγαπητός από όλο το Χόλιγουντ. Έκανε όμως ένα λάθος· ήταν φιλοαριστερών πεποιθήσεων σε μία εποχή που το FBI είχε επιδοθεί σε κυνήγι κομουνιστικών μαγισσών. Ο Cranston κατάφερε να δώσει βάθος, χιούμορ ακόμα κι ανάλαφρη διάθεση σε ένα δύσκολο για τα αμερικανικά δεδομένα θέμα. Κυρίως, όμως, κατάφερε να παρουσιάσει ένα ιστορικό πρόσωπο που αντιμετωπίζεται συνήθως ως άγγελος ή ως δαίμονας για αυτό που ήταν πραγματικά: ένας αληθινός αγωνιστής της ζωής με τα τεράστια χαρίσματα και τα μεγάλα ελαττώματά του.

All the Way (2016)

Ο Lyndon Johnson, ο οποίος διαδέχθηκε τον JFK, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες στην αμερικανική πολιτική ιστορία. Στο πρόσωπο του Bryan Cranston οι περισσότεροι ακόμα και σήμερα βλέπουμε τον Walter White. Το κοινό, όπως είναι γνωστό, δυσκολεύεται να ξεφύγει από εκείνα που θεωρεί δεδομένα. Με αυτήν την ερμηνεία του όμως ο ηθοποιός έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Μιας και ο θεατής πιάνει τον εαυτό του να πιστεύει ότι βλέπει κάποιο έγχρωμο ντοκιμαντέρ με τον πρώην πρόεδρο των Η.Π.Α. Καθόλου άσχημα δηλαδή για κάποιον που έκανε το breakthrough σε ηλικία 52 ετών.

Breaking Bad (2008-2013)

Εδώ τα σχόλια περιττεύουν. Ένας μεγάλος ρόλος για τον Cranston, μία τεράστια στιγμή για την παγκόσμια τηλεόραση. Ή πως ένα φιλήσυχο ανθρωπάκι που ζούσε στη σκιά όλων, βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη με την πλάτη στον τοίχο και για να ξεφύγει μεταμορφώθηκε σε έναν βιβλικών διαστάσεων εγκληματία. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης