H παράξενη ιδιοφυΐα του Quentin Tarantino

Με αφορμή τα 60α γενέθλιά του, θυμόμαστε όχι και τόσο γνωστές ιστορίες από την αναρρίχησή του στην κορυφή του παγκόσμιου σινεμά.

"Όταν με ρωτούν αν πήγα σε σχολή κινηματογράφου, τους λέω ότι δεν πήγα, πήγαινα όμως συνέχεια σινεμά" είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, ο πιο ιδιαίτερος κινηματογραφιστής που έβγαλαν τα τελευταία τριάντα χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Quentin Tarantino, που σήμερα κλείνει τα 59 -γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1963-, ήταν ένα περίεργο παιδί· ένας πιτσιρικάς πραγματικά τρελαμένος με τις ταινίες, ένας αδηφάγος θεατής που κατανάλωνε όποιο φιλμ έβρισκε μπροστά του, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε b-movies κάθε είδους.

Δεκατεσσάρων χρονών έγραψε το πρώτο του σενάριο, στα δεκαπέντε παράτησε το σχολείο για να δουλέψει ταξιθέτης σε μία αίθουσα που προβάλλονταν ταινίες ενήλικου περιεχομένου ενώ μόλις στα 29 του χρόνια ήταν το enfant terrible του αμερικανικού σινεμά.

Μη γραμμική αφήγηση; Κατάμαυρο χιούμορ; Ξεχασμένοι ηθοποιοί που μόνο εκείνος ανασταίνει;

Με ύψος 185 εκατοστών, IQ στα όρια της ιδιοφυΐας (160) και περιουσία που αγγίζει τα 120 εκ. δολάρια (αν και κάποτε έκανε φυλακή γιατί δεν είχε να πληρώσει τις κλήσεις που είχε λάβει από την τροχαία), κάθε νέα του ταινία αποτελεί παγκόσμια είδηση. Ποτέ του όμως, ούτε για μία στιγμή, δεν έδειξε να θέλει -ή να μπορεί- να ακολουθήσει έτοιμες λύσεις και πεπατημένες οδούς. Μάλλον τα έκανε όλα ανάποδα, έσπασε τους περισσότερους από όσους άγραφους κανόνες έχει το Χόλιγουντ και, σίγουρα, έχει πολλές και παράξενες ιστορίες να αφηγηθεί από την εξωφρενική αναρρίχησή του στην κορυφή του παγκόσμιου σινεμά.

H παράξενη ιδιοφυΐα του Quentin Tarantino
Με τον στενό συνεργάτη και φίλο, Samuel Jackson, τη μέρα που έγραψε το όνομά του στο πεζοδρόμιο του Χόλιγουντ.

Μη γραμμική αφήγηση; Μαύρο, κατάμαυρο χιούμορ που δεν γνωρίζει κανένα ιερό και όσιο; Ξεχασμένοι από τον θεό ηθοποιοί που μόνο εκείνος ανασταίνει; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα περίεργα tricks που χρησιμοποιεί με εμμονή σε κάθε του νέα ταινία, πετυχαίνοντας ένα αποτέλεσμα που εκθειάζεται από κοινό και κριτικούς. Είναι, με άλλα λόγια, σαν να μαγειρεύει ένα λαχταριστό φαγητό με όλα τα λάθος υλικά.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που το Reservoir Dogs θεωρείται μία από καλύτερες ταινίες με ληστεία όλων των εποχών" είχε δηλώσει, για να συμπληρώσει: "Χωρίς καν να δείχνουμε ποτέ την ληστεία". Η πρώτη του ταινία είχε κάνει πάταγο στο Sundance Festival του 1992. Σημαντική σημείωση: συζητήθηκε όσο καμία άλλη χωρίς όμως να αποσπάσει ούτε ένα βραβείο, αποκτώντας φήμη cult αριστουργήματος μέσα από τα χρόνια.


Όταν σχεδόν παράτησε τα γυρίσματα του Inglorious Basterds, o παγκοσμίως άγνωστος Christoph Waltz εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός για να τον σώσει.


"Στον Quentin. Δεν έχει να κάνει με το σεξ, έχει να κάνει με την αγάπη. Madonna" του έγραφε η ιέρεια της pop, για να τον "ευχαριστήσει" για την εναρκτήρια σκηνή της ταινίας όπου λίγο έως πολύ το τραγούδι της Like a virgin παρομοιάζεται με μία γυναίκα που δεν ψάχνει τίποτα άλλο στη ζωή της πέρα από το ανδρικό μόριο. Φυσικά, ο Tarantino δεν ήταν ποτέ καθώς πρέπει, ένιωθε ότι έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις χειρότερες ανθρώπινες συμπεριφορές ως ένα εργαλείο αφήγησης.

"Πιστεύω ότι η βία είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που μπορείς να παρακολουθήσεις" είχε πει κάποτε, ενώ γίνεται έξαλλος όποτε τολμούν να συνδέουν τις ταινίες του με τα περιστατικά ομαδικών δολοφονιών που συχνά πυκνά συμβαίνουν στις Η.Π.Α. Όσο για το θέμα του λεξιλογίου που μεταχειρίζεται; Στο Pulp Fiction, η περιβόητη αγγλική λέξη που ξεκινά από "f" ακούγεται συνολικά 265 φορές.

Quentin Tarantino
Στα γυρίσματα της τρίτης του ταινίας, στα τέλη των 90s.

450 γαλόνια αίμα σπαταλήθηκαν για τις ανάγκες του Kill Bill

Φυσικά, όπως οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι, χρειάστηκε και λίγη τύχη για να ανέβει τα σκαλιά της επιτυχίας. Έτσι, όταν σχεδόν παράτησε τα γυρίσματα του Inglorious Basterds, επειδή δεν έβρισκε κανέναν για να ενσαρκώσει τον πολύ απαιτητικό ρόλο του Συνταγματάρχη Hans Landa, o παγκοσμίως άγνωστος Christoph Waltz εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός. Δέκα χρόνια και δύο Όσκαρ Β' Αντρικού μετά, ο Αυστριακός είναι ένας από τους πιο περιζήτητους ηθοποιούς του πλανήτη.

Αντίστοιχα, βέβαια, από καθαρή τύχη φαίνεται να γλίτωσε και η Diane Kruger, αφού στην προσπάθειά του να γυρίσει μία όσο πιο πειστική σκηνή στραγγαλισμού γίνεται, ο Tarantino της έσφιξε τον λαιμό μέχρι -κυριολεκτικά- λιποθυμίας. Οι φήμες, όμως, λένε ότι δεν του κράτησε ποτέ κακία.

Αν η φράση "οι κανόνες είναι για να σπάνε" δεν υπήρχε, είναι σίγουρο ότι ο 56χρονος σκηνοθέτης θα την είχε εφεύρει. Η πρότελευταία του ταινία, Hateful Eight, γυρίστηκε σε φιλμ των 70 mm και είχε διάρκεια 187 (!) λεπτών -όχι, δηλαδή, ακριβώς αυτό που θα ήθελε ένα studio για να πουλήσει εισιτήρια.

Από την άλλη αυτά τα νούμερα ωχριούν μπροστά στις αισθητικές υπερβολές του Kill Bill: η θρυλική μάχη ανάμεσα στην The Bride και την O-Ren Ishii χρειάστηκε 8 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, όσο κινέζικα προφυλακτικά γεμάτα αίμα χρησιμοποιούνταν αντί για ειδικά εφέ με συνεπές αποτέλεσμα να σπαταληθούν συνολικά 450 γαλόνια από το υγρό της ζωής για τις ανάγκες της ταινίας.

Οι ιστορίες που συνοδεύουν τον Quentin Tarantino μοιάζουν να αποτελούν ένα μέρος της παρακαταθήκης που έχει ήδη δημιουργήσει και δημιουργεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θέλει, σε δύο χρόνια από τώρα κι όταν θα είναι 60 χρονών, να σταματήσει να σκηνοθετεί για να αφοσιωθεί στο γράψιμο. Κάτι, δηλαδή, που οι εκατομμύρια ορκισμένοι fans του ανά τον κόσμο δεν θέλουν να πιστέψουν. Αν, όμως, τελικά επιμείνει σε αυτήν την απόφασή του, ο πιο ιδιαίτερος κινηματογραφιστής της γενιάς του θα τελειώσει την καριέρα του χωρίς ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ας είναι, ούτε στον Stanley Kubrick έγινε ποτέ αυτή η τιμή.


Διάβασε ακόμη για το μοναδικό κινηματογραφικό στυλ του Quentin Tarantino, το αλληλένδετο κινηματογραφικό σύμπαν του Quentin Tarantino και τους πιο στιλάτους χαρακτήρες του Quentin Tarantino.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος