Η ήρεμη δύναμη του Tom Hanks

Ο λιγότερο star από τους stars του Χόλιγουντ γιορτάζει 65 χρόνια. Αυτοί είναι οι λόγοι που τον κάνουν σπουδαίο.

Ένας ψηλόλιγνος τύπος κάθεται αμέριμνος σε ένα παγκάκι φορώντας λευκό κοστούμι. Κάτι δεν πάει ακριβώς καλά στο βλέμμα του. Είναι εμφανές ότι η ευφυΐα του είναι κάτω του μετρίου. Η εικόνα του σε κάνει να πιστεύεις ότι ίσως πάσχει από νοητική υστέρηση. Όταν μιλά θυμίζει παιδάκι του δημοτικού κι όμως είναι τόσο ειλικρινής που σε καθηλώνει. "Η μαμά μου πάντα μου έλεγε ότι θαύματα γίνονται κάθε μέρα. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν γίνονται, αλλά γίνονται" αναφωνεί, σε κάποια σκηνή του Forrest Gump (1994), ο ομώνυμος πρωταγωνιστής. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, η ταινία παραμένει μία ωδή στην ανθρωπιά και στην πίστη ότι, τελικά, στο τέλος οι καλοί άνθρωποι κερδίζουν. Αυτό ήταν ο ρόλος της ζωής του Tom Hanks που γιορτάζει σήμερα 65 χρόνια γεμάτα κινηματογραφικές επιτυχίες;

Μάλλον όχι, αφού αυτόν τον τίτλο τον διεκδικεί με μεγαλύτερες αξιώσεις το Philadelphia (1993). Σίγουρα όμως ήταν εκείνη η καλλιτεχνική επιτυχία που του χρέωσε μία άδικη ρετσινιά: ο Hanks, λένε οι επικριτές του, είναι μία χρυσή μετριότητα, ένας άριστος ηθοποιός με ελάχιστο τσαγανό να πάει πέρα από τα πεπατημένα, ένα ρομπότ της υποκριτικής που εκτελεί άψογα όποιον ρόλο του δοθεί.

> Διάβασε ακόμη: H πραγματική ιστορία πίσω από το Forrest Gump

Κανονικά, ένας star του Χόλιγουντ που κατάφερε να κάνει το μοναδικό back το back στα Όσκαρ μετά τον θρυλικό Spencer Tracy, κερδίζοντας τα αγαλματάκι για τον 'Α Άντρικό το 1993 και το 1994, θα έπρεπε να είναι υπεράνω κριτικής. Δυστυχώς, οι κανόνες της κριτικής δεν είναι παντού οι ίδιοι.

Η ήρεμη δύναμη του Tom Hanks

Ήμουν ένας nerd, ένας σπασίκλας. Ήμουν σε τρομερό κι ενοχλητικό βαθμό ντροπαλός

Το τρίτο κατά σειρά παιδί ενός χωρισμένου ζευγαριού από την Καλιφόρνια δεν ήταν ποτέ κάποιο εξωπραγματικό ταλέντο. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλους νεαρούς stars που η αύρα τους αποπνέει κίνδυνο και περιπέτεια, ο Tom Hanks δεν πείθει. Ειλικρινά θα ήθελες να πιεις έστω μία μπύρα μαζί του; Δεν έχει τίποτα από το δέος που προκαλεί η φιγούρα του Marlon Brando, τίποτα από την απόκοσμη γοητεία των Robert De Niro και Al Pacino, τίποτα από την λαμπερή παρουσία του Leonardo DiCaprio. 

"Ήμουν ένας nerd, ένας σπασίκλας. Ήμουν απίστευτα, σε τρομερό κι ενοχλητικό βαθμό ντροπαλός. Δεν έμπλεξα ποτέ σε φασαρίες κι ήμουν πάρα πολύ υπεύθυνος και συνεπής" είχε η δηλώσει παλιότερα σε συνέντευξή του στο Rolling Stone. Όχι, ακριβώς, δηλαδή η δήλωση που περιμένεις από έναν χολιγουντιανό αστέρα. Ο Hanks, μάλιστα, έχει παραδεχθεί ότι τα πρώτα το χρόνια ως ηθοποιός αντί να κλείνει ραντεβού με κάποιο κορίτσι για να πάνε στο θέατρο, πήγαινε μόνος του με σκοπό να αφοσιωθεί και να καταφέρει να σπουδάσει από κοντά τους μεγάλους κλασικούς. Σήμερα, αυτές τις συμπεριφορές μπορούμε τις ονομάζουμε "σύνδρομο του απουσιολόγου".

Ο Tom Hanks δεν είναι cool κι αυτό είναι κάτι που χρεώνεται σε όλη του την καριέρα. Φυσικά, εύκολα ξεχνούν κοινό και κριτικοί πως η ερμηνεία του στο Philadelphia (1993) είναι ικανή να κάνει ακόμα και τα τσιμέντα να δακρύσουν. Έχασε άπειρα κιλά, φρόντισε να ταλαιπωρήσει τον εαυτό του ώστε να δείχνει πιο πειστικός ως ασθενής που πάσχει από AIDS, μπήκε στο πετσί του ρόλου ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά της εποχής απέναντι σε ένα θέμα που τότε ακόμη αποτελούσε ένα ταμπού που κανείς δεν ήθελε να μπλέκει μαζί του.

Έναν χρόνο αργότερα, θα πρωταγωνιστούσε σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, αφήνοντας όμως και πάλι το κοινό με το στόμα ανοιχτό στο Forrest Gump (1994).


"Αν ήταν εύκολο" έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, "όλοι θα το έκαναν. Είναι ακριβώς το ότι είναι δύσκολο που το κάνει σπουδαίο"


Για όσους γεννηθήκαμε στα 80s, ο Tom Hanks πριν γίνει οσκαρικός ηθοποιός, είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετές από τις γνωστές και μη εξαιρετέες ταινίες που έπαιζαν στο repeat στην ελληνική τηλεόραση κάθε Κυριακή. Ήταν ο αστυνομικός στο συγκινητικό Turner & Hooch (1989) που έχει λατρέψει κάθε ζωόφιλος, ο ένοικος που ταλαιπωρείται από το σπίτι που μόλις αγόρασε αλλά καταρρέει στο The Money Pit (1986), o έφηβος που εγκλωβίστηκε στο σώμα ενός ενήλικα στο Big (1988.) Αρκετοί του χρεώνουν την "εμπορική" εκκίνηση της καριέρας του, την ίδια στιγμή που σχεδόν κανείς δε μνημονεύει το γεγονός πως ο George Clooney ξεκίνησε παίζοντας έναν όχι και τόσο σπουδαίο τηλεοπτικό ρόλο στο E.R.

Ο Tom Hanks είναι η ήρεμη δύναμη του Χόλιγουντ εδώ και δεκαετίες 

Αγαπημένο παιδί του Steven Spielberg, έχει συνεργαστεί μαζί του άπειρες φορές,  από το Saving Private Ryan (1998) μέχρι το προπέρσινο The Post (2017), γνωρίζοντας σπάνια την αποθέωση. Συνήθως ο κόσμος λέει ότι ήταν όσο καλός έπρεπε. Κλινικός, σαν μία πετυχημένη χειρουργική επέμβαση. Ο παντρεμένος, όμως, με την ελληνικής καταγωγής Rita Wilson, ο οποίος βοηθά με τον τρόπο του τον ελληνικό τουρισμού αφού η συχνή παρουσία του στην χώρα μας γίνεται αμέσως viral, δε δείχνει να λαμβάνει κι ιδιαίτερα υπόψη του όλα αυτά τα πολύ συχνά κακεντρεχή σχόλια. "Αν ήταν εύκολο" έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, "όλοι θα το έκαναν. Είναι ακριβώς το ότι είναι δύσκολο που το κάνει σπουδαίο"

Αν μπορεί κάποιος να προσάψει κάτι στον Tom Hanks είναι ότι μέσα από τα χρόνια έχει αποκτήσει μανιέρα. Τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά, τον βλέπουμε σχεδόν πάντα να υποδύεται τον χαμηλών τόνων ήρωα -βλέπε Captain Phllips (2013)- που βρίσκεται μπλεγμένος σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ας κοιτάξουμε όμως πρώτα προς την πλευρά των Al Pacino και Robert De Niro πριν καταδικάσουμε τον 65χρονο πια ηθοποιό για το αμάρτημα της επανάληψης.

Μπορούμε, καλύτερα, να αναλογιστούμε τις δεκάδες φορές που η παρουσία του στην οθόνη μας έκανε να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά ενώ παράλληλα μεταφερόμασταν σε ένα διαφορετικό σύμπαν για τουλάχιστον δύο ώρες.

Τομ Χανκς 7

Ο Tom Hanks είναι, εδώ και δεκαετίες, η ήρεμη δύναμη του Χόλιγουντ που χωρίς τυμπανοκρουσίες έχει χαράξει τη δικιά του και πολύ ιδιαίτερη πορεία. Μία διαδρομή που έχει αποτελέσει συντροφιά για εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο. Ή όπως ο ίδιος έχει περιγράψει, με δικά του λόγια, το σινεμά: "Όλοι έχουν κάτι που τους τρώει και, για μένα, αυτό το κάτι ήταν η μοναξιά. Ο κινηματογράφος έχει τη δύναμη να σε κάνει να μη νιώθεις μόνος. Ακόμη κι όταν είσαι πραγματικά μόνος".


φωτογραφίες © Getty Images

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο viral The Sympathizer βλέπουμε την ιστορία της πτώσης της Σαϊγκόν όπως δεν τη φανταζόμασταν

Στη σειρά που τρομάξαμε να γνωρίσουμε τον Robert Downey Jr., η ιστορία του μεταπολεμικού Βιετνάμ παρουσιάζεται από μια άλλη οπτική.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix αυτήν τη στιγμή είναι γερμανική

Πέρα από το 3 Body Problem, το Netflix συνεχίζει το σερί με τις πολύ καλές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Oι πλουσιότεροι ηθοποιοί του Χόλιγουντ δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Ο Tom Cruise μπορεί να έχει κερδίσει πολλά από την υποκριτική του καριέρα αλλά...

Γραφει Γιαννης Σπανος

Fallout, το παιχνίδι που έγινε σειρά και παραλίγο να ήταν ταινία

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν υπό ανάπτυξη η ομώνυμη ταινία.

Γραφει Παυλος Κρουστης