Η αθόρυβη πορεία του Simon Pegg στην κορυφή του coolness

O πιο επιδραστικός Βρετανός του Χόλιγουντ αποτελεί μία κατηγορία μόνος του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Φεβρουαρίου 2023

Το θέμα με τον Simon Pegg είναι ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάσει εκεί που βρίσκεται τώρα. Και μόλις έφτασε, κανείς δεν το πίστευε. Μέχρι που παγιώθηκε. Πού ακριβώς έφτασε; Στο να θεωρείται σημαντικό κομμάτι του ιστού του Χόλιγουντ και μάλλον ο πιο influential Βρετανός της βιομηχανίας του θεάματος. Μάλιστα, μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν τύπο με μεγαλύτερο αντίκτυπο ακόμη και από τους Ricky Gervais και Sacha Baron Cohen.

"Είναι τόσο ταλαντούχος που καμία φορά τον ζηλεύω. Γράφει, μπορεί να σκηνοθετήσει, παίζει. Είναι πολύ όμορφο να συνεργάζομαι μαζί του. Δεν είναι λίγες οι φορές που σταματάμε τα γυρίσματα από τα γέλια που μας προκαλούν τα αστεία του" έλεγε παλαιότερα στο Esquire ο Tom Cruise, ενώ ο JJ Abrams είναι ένας ακόμη θαυμαστής του 53χρονου Άγγλου ηθοποιόυ: "Όταν γυρίζαμε το The Force Awakens στο Άμπου Ντάμπι χρειάστηκε να προσθέσουμε μία έξτρα σκηνή. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ο Simon, που είχε έναν πολύ μικρό voiceover ρόλο, ζήτησε μία ώρα προθεσμία. Εμπιστεύτηκε το ένστικτό του και έγραψε κάτι πραγματικά σπουδαίο".

Η αθόρυβη πορεία του Simon Pegg στην κορυφή του coolness

Απλά ένα αγόρι από το Gloucester

Ο Simon John Pegg είδε το πρώτο φως στις 14 Φεβρουαρίου 1970 στο Brockworth του Gloucestershire, στην δυτική Αγγλία. O τζαζίστας πατέρας του, John Henry Beckingham, και η δημόσιος υπάλληλος μητέρα του (η οποία ήταν και ερασιτέχνης ηθοποιός), Gillian Rosemary, πήραν διαζύγιο όταν ο ίδιος βρισκόταν στην ηλικία των 7 ετών. Όταν η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε, αποφάσισε να πάρει το επώνυμο του πατριού του (Pegg). Ολοκληρώνοντας το σχολείο στο Gloucester, ολοένα και μεγάλωνε μέσα του η επιθυμία να ασχοληθεί με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία και Θέατρο στο Stratford-upon-Avon College και αργότερα, το 1991, τελείωσε το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με πτυχίο στις Σπουδές Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. 

Από τις βρετανικές σειρές στα blockbusters

Η καριέρα του ουσιαστικά ξεκινά με το cult τηλεοπτικό sitcom Spaced του Channel 4, το σενάριο του οποίου έγραψε ο ίδιος μαζί με την Jessica Stevenson, ενώ τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Edgar Wright. Η σειρά σημείωσε επιτυχία από το 1999 μέχρι και το 2001, με την πρώτη ουσιαστικά σημαντική κινηματογραφική δουλειά να έρχεται τρία χρόνια μετά. Το Shaun of the Dead του 2004 δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια παραλληλισμού του genre των zombie movies με την κωμωδία, αλλά σίγουρα ήταν μία από τις πιο καλοφτιαγμένες, με τον Pegg να γράφει το σενάριο μαζί με τον Edgar Wright, ο οποίος ήταν και ο σκηνοθέτης της ταινίας.

ΣΑΪΜΟΝ ΠΕΓΚ 2

Συμπρωταγωνιστής του Pegg ήταν ο κολλητός του φίλος -και μετέπειτα κουμπάρος του- Nick Frost. Τα πανέξυπνα αστεία, η σπιρτόζικη γραφή, η cool φιγούρα του, ο προσεκτικός τρόπος με τον οποίο προσέγγισε τους μετρ του είδους όπως ο George Romero και η γενικότερη ερμηνεία του έστρεψαν επάνω του τα φώτα της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού. Και είναι αλήθεια πως το Shaun of the Dead θύμιζε αρκετά παραγωγή του Χόλιγουντ. Οι προτάσεις δεν άργησαν να έρθουν.

Μέσα σε μία πενταετία, βρέθηκε να έχει σημαντικούς ρόλους σε franchises όπως το Mission Impossible και το Star Trek. Με μία πρώτη ματιά θα έλεγε κάποιος ότι το προφίλ του δεν ταιριάζει ακριβώς με το action είδος ή το sci fi. Το τελικό αποτέλεσμα όμως ήταν τέτοιο, που ο Benji του ΜΙ και ο Scotty του Star Trek, έδειχναν αναπόσπαστα μέρη των συγκεκριμένων saga και βασικά λιθαράκια της επιτυχίας τους.

Η μάχη με την κατάθλιψη και το αλκοόλ

"Ένιωθα και ήμουν καταθλιπτικός. Την ίδια ώρα που άρχισα να ανεβαίνω επαγγελματικά, βυθιζόμουν πνευματικά. Τίποτα δεν με βοηθούσε να απολαύσω την επιτυχία. Όσο περισσότερο γινόμουν επιτυχημένος, τόσο λιγότερο γεμάτος αισθανόμουν. Δεν με γέμιζε τίποτα. Άρχισα να πίνω εξαιτίας αυτού του θέματος. Πολύ. Έφτασα σε ένα σημείο που κατέρρευσα εντελώς. Το 2010, στο Comic-Con, χωρίς να πω τίποτα, εξαφανίστηκα για 4 ημέρες. Πήγα στην Αγγλία για να ξεφύγω από όλα αυτά. Νομίζω ήταν η αρχή του να καταλάβω κάποια πράγματα για μένα και να γίνω καλά". Το 2018 μιλώντας στην Guardian, δεν δίστασε να αναφερθεί ανοιχτά στα προβλήματα που αντιμετώπισε και πώς ξεκίνησε να τα κοιτά στα μάτια. Ο λόγος που το έκανε ήταν για να παρακινήσει και άλλους να σταθούν στα πόδια τους. 

ΣΑΪΜΟΝ ΠΕΓΚ 3

Geek και, εσχάτως, style icon

Ο ίδιος δηλώνει geek και σκοπεύει κάποια στιγμή της ζωής του να γράψει ένα βιβλίο για την geek culture. Τα κόμικ, οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τα video games -(από Game Boy, SNES και Amiga 500 μέχρι Xbox), οι βιογραφίες και οι κλασικές βρετανικές μπάντες είναι μόνο μερικά από τα ενδιαφέροντα που άπτονται του άμεσου πεδίου των ενδιαφερόντων του. Εκτός από αυτά, φροντίζει να περνά αρκετό χρόνο με τους κολλητούς του. Ποιοι είναι αυτοί; Ο -προαναφερθέντας- Nick Frost, ο Chris Martin των Coldplay και ο Martin Freeman. Την τελευταία διετία, πολλά από τα δημοφιλέστερα lifestyle media των ΗΠΑ, εξήρουν και το στυλ του. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι αφιερώματα όπως αυτό του αμερικανικού Esquire

ΣΑΪΜΟΝ ΠΕΓΚ 4
ΣΑΪΜΟΝ ΠΕΓΚ 5
ΣΑΪΜΟΝ ΠΕΓΚ 6

O Simon Pegg είναι ένας τύπος που μπορεί να παίξει τα πάντα και να σταθεί σε οποιαδήποτε συζήτηση, για το οποιοδήποτε θέμα. Κυρίως όμως, είναι ένας τύπος που σίγουρα θα ήθελες στην παρέα σου. 


Διάβασε ακόμη την αληθινή ιστορία του Jimmy Hoffa από το The Irishman, το ακατέργαστο διαμάντι που λέγεται Julia Fox, τι έμαθε η ζωή στον Burt Reynolds και όλες τις φορές που ο Brad Pitt έχανε το ένα Όσκαρ μετά το άλλο.


φωτογραφίες © Getty Images

 

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.