Η τηλεοπτική κληρονομιά του Breaking Bad

Μία ημέρα σαν σήμερα, το iconic duo των Walter White και Jesse Pinkman ξεκινούσε να αλλάζει την ιστορία της τηλεόρασης.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 20 Ιανουαρίου 2022

Ήταν 20 Ιανουαρίου του 2008, όταν το Breaking Bad έκανε την πρεμιέρα του στο καλωδιακό δίκτυο AMC (στις ΗΠΑ και τον Καναδά), προτού η αυλαία πέσει, στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, μετά από 5 κύκλους και αμέτρητες συγκινήσεις για τους τηλεθεατές. Σήμερα, 14 χρόνια μετά την πρώτη φορά που οι Walter White (Bryan Cranston) και Jesse Pinkman (Aaron Paul) συστηθούν στο κοινό, θεωρείται δικαίως μία από τις κορυφαίες σειρές της προηγούμενης δεκαπενταετίας και πιθανότατα μία από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Ένα τηλεοπτικό διαμάντι 

Μαζί με το Game of Thrones αποτέλεσαν τις πιο πολυσυζητημένες παραγωγές της εποχής μας - σίγουρα της τελευταίας δεκαετίας. Η σειρά αποτελεί ιστορικό επίτευγμα για την τηλεόραση: μία πολύπλοκη και με εξονυχιστική εμμονή στη λεπτομέρεια αφήγηση, γεμάτη από ιδιοφυείς ερμηνείες της απληστίας και του ανθρώπινου σκοταδιού με φόντο τις εσχατιές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μέγεθος, μάλιστα, της επιτυχίας μπορεί να μετρηθεί τόσο από την αγάπη που της δείχνει μέχρι σήμερα το φανατικό της κοινό όσο και από το εξαιρετικό spin-off με τίτλο Better Call Saul αλλά και την -όχι και τόσο εξαιρετική- ταινία El Camino.

Τα πιο δυνατά του σημεία

Το γράψιμο του Breaking Bad ήταν απόλυτα ειλικρινές, διατηρώντας πάντοτε ένα σταθερό επίπεδο συνοχής, κάτι που άλλωστε ήταν κάτι παραπάνω από προφανές στην πλοκή του. Είχε πάντοτε το στοιχείο της έκπληξης που έπιανε στον ύπνο τον τηλεθεατή.

> Διάβασε ακόμη: Ώρα να δώσουμε στο Ozark την αναγνώριση που του αξίζει

Έπειτα, ήταν εξαιρετική η ανάπτυξη των χαρακτήρων του, αποδίδοντας αυτό ακριβώς που είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί και αφήνοντας πάντοτε ένα επιπλέον περιθώριο, χωρίς απαραίτητα να εκβιάζεται κάτι τέτοιο.

Η τηλεοπτική κληρονομιά του Breaking Bad
BREAKING BAD 2

Η προσοχή στη λεπτομέρεια ήταν επίσης κάτι που δεν περνούσε απαρατήρητο στο Breaking Bad. Η επιστήμη και ο κόσμος των ναρκωτικών έβρισκαν τη χρυσή τομή με ακριβή στοιχεία - τόσο που ακόμη και εσύ ο ίδιος πίστευες πως μπορείς να φτιάξεις μεθαμφεταμίνη στο σπίτι σου (please, don't try this at home).

Οι άνθρωποι της παραγωγής και αρκετοί συντελεστές της σειράς πέρασαν αρκετές ώρες με γιατρούς, πανεπιστημιακούς και χημικούς, προσπαθώντας να καταλάβουν πως ακριβώς λειτουργούν οι διεργασίες της παρασκευής του εν λόγω ναρκωτικού. Αυτή είναι μία ακόμη διαπίστωση πως τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη.

> Διάβασε ακόμη: Οι πιο πολυαναμενόμενες σειρές του 2022

Τέλος, ένα στοιχείο που φαίνεται να μη λαμβάνουν υπόψιν σήμερα οι παραγωγοί: Γνώριζε πότε έπρεπε να σταματήσει και το έκανε όταν ήρθε η ώρα. Αυτό, αποκτά πια μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς τα περιττά επεισόδια ή ακόμη και ολόκληρες σεζόν από δημοφιλείς σήμερα σειρές.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.