Όλοι αγαπούν τον Ted Lasso

Ο χαρακτήρας του Jason Sudeikis στη δεύτερη σεζόν της ομώνυμης σειράς του Apple TV+ συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα ζωής.

Ότι δεν πέτυχε σε 30 χρόνια ο Ned Flanders στους Simpsons, το κατάφερε ο Ted Lasso στην ομώνυμη σειρά, σε μόλις μία σεζόν: Ο χαρακτήρας του Jason Sudeikis με το πληθωρικό μουστάκι κατόρθωσε να εξελιχθεί, κάνοντας παράλληλα καλύτερους -ή δείχνοντας τουλάχιστον έναν άλλο δρόμο- και τους τηλεθεατές. Θα στο κάνω δεκαρικάκια, ο φανταστικός χαρακτήρας Ted Lasso σου δείχνει πώς να είσαι θετικότερος άνθρωπος ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.

> Διάβασε ακόμη: Μαθήματα ζωής του Keanu Reeves που όλοι πρέπει να ακολουθήσουν

Και συνεχίζει να το κάνει (και) στη δεύτερη σεζόν που έκανε πρεμιέρα εδώ και μερικές εβδομάδες.

Το παράδοξο και η επιστημονική εξήγηση

Το πιο συνηθισμένο πράγμα που θα έκανε κανείς αν στην πραγματική ζωή συναντούσε έναν τύπο σαν τον Ted Lasso, θα ήταν αμέσως να αμφισβητήσει τις προθέσεις του. Την καλοσύνη του και την ειλικρινειά του.

Είναι κομματάκι δύσκολο άλλωστε σε έναν τέτοιο κόσμο να πιστέψουμε πως υπάρχουν τέτοιου είδους άτομα - ξέρεις, αυτοί που με τον τρόπο τους προσπαθούν να βγάλουν από τους άλλους τον καλύτερό τους εαυτό ή τουλάχιστον να τους βοηθήσουν ώστε να προσπαθήσουν. 

Το πιο φυσικό πράγμα, θα ήταν να τον κεράσουμε περιφρόνηση ή -στην καλύτερη των περιπτώσεων- να τον αγνοήσουμε. Ο Ted Lasso όμως γνωρίζει να κάνει καλά ένα πράγμα, να σκορπά ελπίδα. Κάπου εδώ, μπαίνει στη συζήτηση και η επιστήμη.

Ξέρεις γιατί ελκύει τους περισσότερους σαν προσωπικότητα; Γιατί είναι στην πραγματικότητα ένας σούπερ ήρωας, μεταμφιεσμένος σε προπονητή ποδοσφαίρου.

> Διάβασε ακόμη: Οι καλύτερες σειρές του 2021 μέχρι στιγμής

Το ακαδημαϊκό περιοδικό Frontiers in Psychology δημοσίευσε πριν από μερικά χρόνια μια φιλόδοξη μελέτη που αναφέρει μεταξύ άλλων πως "η έκθεση σε υπερήρωες αυξάνει τις κοινωνικές προθέσεις και συμπεριφορές στον άνθρωπο. Η προβολή θετικών πράξεων ή πράξεων καλοσύνης μέσω οπτικών εικόνων υπερήρωων μπορεί να επηρεάσει τις προθέσεις προσφοράς βοήθειας, καθώς και τη γενικότερη συμπεριφορά". Επεξήγηση;  Ακόμη κι αν ποτέ δεν μπορέσεις να γίνεις Captain America, μπορείς να πλησιάσεις τον Ted Lasso. Κάτι είναι κι αυτό.

Η British Psychological Society (BPS) το έψαξε πιο συγκεκριμένα. Σε έκθεσή της, προσπάθησε να 'καθίσει' τον Ted Lasso' στον (ψηφιακό) καναπέ και να βγάλει κάποια πράγματα από αυτόν εν είδει ψυχανάλυσης. "Το μυστικό του όπλο είναι η θετικότητά του. Όσες γνώσεις του λείπουν για το ποδόσφαιρο ή για τη ζωή στην Αγγλία, τις αναπληρώνει σε θετικές σκέψεις και δεξιότητες κινητοποίησης. Αυτό εκφράζεται ιδανικά μέσω του ρόλου του ως προπονητή: Δεν τον νοιάζει αν θα κερδίσει ή θα χάσει τα ματς. Είναι εδώ για να βοηθήσει τους παίκτες του να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, εντός και εκτός γηπέδου. Καλλιεργεί κυρίως την αυτοεκτίμηση και, τελικά, τους κάνει να δουν με άλλο μάτις την ίδια τη ζωή" αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Με μία πιο απλή ματιά, αρκεί να πούμε ότι ο Ted Lasso είναι η ενσάρκωση της θετικής ψυχολογίας. Δείχνει διαρκώς όλα τα ψυχολογικά του πλεονεκτήματα: Περιέργεια, δημιουργικότητα, ανοιχτό μυαλό, ακεραιότητα, επιμονή, ταπεινότητα, ευγνωμοσύνη και χιούμορ. Σε κάποια φάση της σειράς, quotάρει Walt Whitman, παίζοντας βελάκια στην παμπ: "Να είσαι περίεργος, όχι κριτικός. Η καλοσύνη είναι μία άλλη δύναμη του χαρακτήρα".

> Διάβασε ακόμη: Οι 10 πιο εμβληματικοί ήρωες του Clint Eastwood

Γενικά του αξίζουν τα καλύτερα. Και σε αυτόν, και στην ομάδα του AFC Richmond. Και σε όποιον τέλος πάντων υιοθετεί έναν τέτοιο τρόπο αντίληψης.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης