Beverly Hills, 90210: Η κληρονομιά μίας σειράς

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς-ορόσημο των '90s προβλήθηκε στις 17 Μαΐου 2000.

Για όλους εμάς που ακόμη πιστεύουμε ότι απέχουμε 20 χρόνια από το 1990, πάντα θα υπάρχει το Beverly Hills, 90210 για να μας θυμίζει ότι οι δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει έκτοτε είναι τρεις. Σαφώς λιγότερα είναι τα χρόνια από το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, που προβλήθηκε στην αμερικανική τηλεόραση στις 17 Μαΐου 2000. Ναι, πέρασαν κιόλας 20 χρόνια από το φινάλε της παραγωγής που -μέσα από τη συχνότητα του Mega για την Ελλάδα- στοίχειωσε τους εφήβους (και τα παιδιά) των '90s και κυρίως έθεσε τις βάσεις για τις εφηβικές σειρές που εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να γυρίζονται.

Πάρε μία βαθιά ανάσα και όσο προσπαθείς να χωνέψεις τα χρόνια που πέρασαν από τότε νερό, ας δούμε μερικά trivia που μάλλον δεν έμαθες ποτέ για το έπος των Aaron Spelling και Darren Star, "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς" αλλά και τους συντελεστές του. 

Potomac 20854

Έτσι προοριζόταν να λέγεται η σειρά, επειδή ο δημιουργός της, Darren Star είχε σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στο μέρος που μεγάλωσε. Εν τέλει, αποφάσισε να αλλάξει την ονομασία της με το σκεπτικό ότι η Καλιφόρνια είναι πιο ελκυστική από ό,τι μία τοποθεσία στο Maryland. Πάλι καλά να λέμε. 

Αξιοκρατία για την Tori Spelling

H κόρη του Aaron Spelling μπορεί να μας συστήθηκε ως Donna Martin, αλλά αρχικά είχε κάνει οντισιόν για το ρόλο της ντροπαλής και σοφιστικέ Andrea Zuckerman. Το πιο αστείο βέβαια, της υπόθεσης είναι ότι είχε μάθει για το ρόλο από τον ατζέντη της και όχι από τον πατέρα της που ήταν ο παραγωγός της σειράς. Έκανε οντισιόν χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα, ενώ εκείνος έμαθε ότι η κόρη του πήρε το ρόλο της Donna σχεδόν λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. 

Beverly Hills, 90210: Η κληρονομιά μίας σειράςVinnie Zuffante-Getty Images

Donna, η παρθένα

Οι υπόλοιποι συμπαραγωγοί του Aaron Spelling διέρρευσαν στα μέσα ότι εκείνος επέμεινε η Donna να μην ολοκληρώσει σεξουαλικά προτού αποφοιτήσει από το κολλέγιο. Επίσης, λέγεται ότι ο ηθοποιός που υποδυόταν τον κακοποιητικό σύντροφό της στη σειρά, Ray είδε το συμβόλαιό του να λήγει πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία του με τη δικαιολογία ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ήθελε να είναι μαζί του η Donna. 

>Διάβασε ακόμη: Οι μάλλον καλύτερες σειρές των 90s

Η περίπτωση της Shannen Doherty

Τα είχε πάει τόσο χάλια στην οντισιόν της ("Ηταν μία απαίσια οντισιόν", σύμφωνα με τα λόγια της) που ούτε η ίδια δεν το πίστευε ότι εν τέλει πήρε το ρόλο της Brenda. O υπεύθυνος του casting όταν έφευγε απογοητευμένη της είπε να μη θεωρήσει ότι βγήκε εκτός και τελικά είχε δίκιο.

Luke Perry, η πέτρα του σκανδάλου

Το Fox κόντεψε να "κόψει" κανονικά τον αείμνηστο Luke Perry από τη σειρά -το παράδοξο είναι ότι λίγοι χαρακτήρες κατάφεραν να γίνουν στην πορεία όσο δημοφιλής ήταν εκείνος. Ευτυχώς πάτησε πόδι ο Aaron Spelling λέγοντας πως ήταν διατεθειμένος να τον πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του από το να δει o Perry την πόρτα της εξόδου. Στο μεταξύ, άγνωστοι αι βουλαί του Fox, μέχρι και σήμερα. 

Luke Perrymikel roberts-Sygma via Getty Images

Team Brandon 

Ούτε ο ίδιος ο Luke Perry δε στήριζε τον Dylan στο δίλημμα της Kelly ανάμεσα σε εκείνον και τον Brandon, άσχετα αν τελικά μαζί του κατέληξε. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λόγια του, έπρεπε να είχε αποχωρήσει από μόνος του από το "κάδρο" για να μπορέσει η Kelly να προχωρήσει στη ζωή της, μακριά από τον ασταθή Dylan.

Luke Perry όπως Steve

Στο μεταξύ, ο Luke Perry αρχικά προοριζόταν για το ρόλο του πλουσιόπαιδου Steve Sanders. Στις δοκιμές, οι παραγωγοί κατάλαβαν ότι ταίριαζε περισσότερο στο "κακό παιδί" Dylan και ο Ian Ziering στον Sanders. 

Καλιφορνέζοι ημιπιτσιρικάδες

Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές μόνο έφηβοι δεν ήταν όταν επιλέχθηκαν για το cast της σειράς. Τρανταχτό παράδειγμα ο Ziering που ήταν 28 χρόνων, αλλά και η σχεδόν 30χρονη Gabrielle Carteris. Όταν σύντομα έμεινε έγκυος, ο ρόλος προσαρμόστηκε στην εγκυμοσύνη της και ούτε γάτα ούτε ζημιά. 

το cast της σειράς Beverly Hills, 90210mikel roberts-Sygma via Getty Images

Χαντακώνοντας τη Hilary Swank

Η αρχική συμφωνία της Swank ήταν να εμφανιστεί σε δύο σεζόν της σειράς, ωστόσο κατέληξε να πάρει μέρος σε μόνο 16 επεισόδια, προτού την αποδεσμεύσουν. Παρά τη στεναχώρια της, όλα μάλλον συνέβησαν για το oscar που ήρθε αμέσως μετά τη σειρά και συγκεκριμένα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Boys Don't Cry.

Business with pleasure

Τα παιδιά ήταν νέα, ελεύθερα και ωραία. Ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε φλερτ στον αέρα, γεγονός που επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους. Συγκεκριμένα, ο Jason Priestly έκανε λόγο για διάφορους "συνδυασμούς" μεταξύ τους χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, αλλά και η Tori Spelling είχε δηλώσει πως σε κάποια στιγμή είχε ένα καλοκαιρινό φλερτ με κάποιον από τους συμπρωταγωνιστές της. 

το cast της σειράς Beverly Hills, 90210mikel roberts-Sygma via Getty Images

Τα τερτίπια της Shannen Doherty

Παράπονα για το ταξί που τη μετέφερε στα promo events αντί λιμουζίνας, αργοπορίες και διαμάχες με τη Jennie Garth ήταν μερικά από τα τερτίπια της Shannen Doherty που εκνεύριζαν τον Aaron Spelling. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και την έθεσε εκτός της σειράς ήταν όταν αποφάσισε να κουρευτεί τινάζοντας στον αέρα το φινάλε μίας σεζόν. Εκ των υστέρων, και η ίδια έδωσε δίκιο στους παραγωγούς για την απόλυσή της. 

Οι διάσημες αντικαταστάτριες της Brenda

Μετά την αποχώρηση της Shannen Doherty στην τρίτη σεζόν, οι παραγωγοί ήξεραν ότι έπρεπε να βρουν ένα "καλό" όνομα για την αντικατάστασή της. Ο ρόλος της Valerie Malone προτάθηκε αρχικά στις Alicia Silverstone, Drew Barrymore και Alyssa Milano για να καταλήξει στην Tiffani Amber Thiessen, που τότε διατηρούσε σχέση με τον Brian Austin Green. Ο τελευταίος παρεμπιπτόντως, δεν είχε χαρεί ιδιαίτερα γιατί φοβόταν ότι θα έπαιζε φλερτ με κάποιον από τους ηθοποιούς.

Γυαλιά ηλίου, αυτός ο εχθρός

Ακόμη κι αν τα γυρίσματα πραγματοποιούνταν κάτω από τον καυτό ήλιο της Καλιφόρνια, κανείς από τους πρωταγωνιστές δεν επιτρεπόταν να φορέσει γυαλιά ηλίου. Τα σιχαινόταν ο Aaron Spelling σχεδόν όσο τα απροειδοποίητα κουρέματα γιατί κατά τα λεγόμενά του, με αυτά το κοινό δε μπορούσε να καταλάβει τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών του.

το cast της σειράς Beverly Hills, 90210Jeff Kravitz-FilmMagic

Ο πόλεμος του Κόλπου και η τηλεθέαση

Η σειρά είχε ξεκινήσει ως ένα οικογενειακό δράμα που περιστρεφόταν γύρω από την οικογένεια του Brandon και της Brenda. Εντελώς τυχαία και χωρίς να είναι κάτι προσχεδιασμένο, το πρώτο επεισόδιο που άρχισε να εστιάζει σε ολόκληρη την παρέα συνέπεσε με την είδηση του Πολέμου του Κόλπου. Αναπόφευκτα, τα περισσότερα δίκτυα ασχολήθηκαν εκτενώς με το γεγονός, σε αντίθεση με το Fox που ελλείψει ενημερωτικών εκπομπών συνέχισε να προβάλλει τη σειρά στην prime time ζώνη του. Θέλοντας και μη, η τηλεθέαση εκτοξεύθηκε, αφού δεν υπήρχαν πολλές "διαφορετικές" επιλογές. 

Σ' έχω δει κάπου κάπου σε ξέρω

Το Λύκειο Torrance στην Καλιφόρνια είναι ιδιαίτερα διάσημο. Πέρα από το Beverly Hills, 90210, εκεί γυρίστηκαν πολλές σειρές και ταινίες. Μεταξύ αυτών τα Buffy the Vampire Slayer, Medium, Cursed και Bruce Almighty (Θεός Για Μία Εβδομάδα).

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.