Στην τέταρτη σεζόν του Ozark, οι Byrdes πλησιάζουν την πιο σκοτεινή πλευρά τους

Το δημοφιλές crime drama του Netflix πλησιάζει στο φινάλε, με τους Jason Bateman, Laura Linney και σία να δίνουν ερμηνείες καριέρας.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Ιανουαρίου 2022

Αν για οποιονδήποτε λόγο είχες αναρωτηθεί ποτέ πώς θα έμοιαζε μία σκοτεινή εκδοχή του animation The Incredibles ("Οι Απίθανοι"), τότε το Ozark και η τέταρτη σεζόν του πιθανότατα να σου δίνουν τις απαντήσεις. Το πρώτο μισό της τελευταίας είναι ουσιαστικά μία καταγραφή των λανθασμένων πράξεων 4 πολύ ικανών ατόμων. 

Η μεταμόρφωση των Byrdes

Μετά από τρεις σεζόν γεμάτες ερωτηματικά, ηθικά διλήμματα και σκληρές αποφάσεις, το νέο πακέτο επεισοδίων δείχνει σε όλους πώς διαμορφώνεται οριστικά η πρωταγωνίστρια οικογένεια. Οι Byrdes δείχνουν πλέον την τελική τους μορφή, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την εγκατάστασή τους στο Μιζούρι και την ενασχόληση με πάσης φύσεως αμφιλεγόμενες δραστηριότητες.

Αρχικά έχουμε τον απατηλά ψύχραιμο πατριάρχη του group Marty: Πρόκειται για έναν χαρακτήρα που ο Jason Bateman έχει διαμορφώσει σε έναν από τους πιο διαφοροποιημένους πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής μυθοπλασίας καθώς και έναν τύπο που ξεφεύγει μεθοδικά από τις πολλές θανάσιμες παγίδες που εμφανίζονται συχνά μπροστά του. 

> Διάβασε ακόμη: Οι πολυαναμενόμενες σειρές του Netflix για το 2022

Η Wendy της Laura Linney γίνεται ένας πολιτικός παίκτης με εμβέλεια σχεδόν τόσο ισχυρή όσο οποιαδήποτε παρόμοια 'δύναμη' έχουμε δει έως τώρα στο Ozark. Μία περσόνα που θα μπορούσε να μπει στο ίδιο τηλεοπτικό κάδρο ακόμη και με τον Logan Roy του Brian Cox στο Succession.

Στην τέταρτη σεζόν του Ozark, οι Byrdes πλησιάζουν την πιο σκοτεινή πλευρά τους
OZARK ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕΖΟΝ 2

Έπειτα, τα παιδιά. Η Charlotte της Sofia Hublitz υιοθετεί τους τρόπους της μητέρας της, την ίδια στιγμή που -σχεδόν αθόρυβα- εξελίσσεται σε μετρ στην τέχνη του gaslighting.

Τέλος, ο Jonah (Skylar Gaertner) φτάνει σε ένα επίπεδο δεξιοτχνίας στη "δουλειά", που σε κάνει να πιστεύεις πως ο Bateman του έχει εμφυτεύσει κάποιο τσιπάκι, μεταδίδοντάς του όλες τις γνώσεις του χαρακτήρα του, αφήνοντας παράλληλα χώρο για αναβάθμιση. Μόλις στην αρχή της εφηβείας του, είναι πια ένας top-class money-launderer. Ακριβώς όπως ο μπαμπάς του.

OZARK ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕΖΟΝ 3

Φυσικά, υπάρχουν πολλά πισώπλατα μαχαιρώματα και πιστολίδι - πράγματα που αγαπάμε στο Ozark. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο batch επεισοδίων υπερέχει. Αυτή η σεζόν γίνεται πραγματικά σπουδαία όταν μας αναγκάζει να κρίνουμε και να δούμε υπό άλλο πρίσμα μια οικογένεια που έχει, επιτέλους, γίνει ανεπανόρθωτα αδίστακτη. Η μεταστροφή από τους 'καλούς', στους αρχι-villains.

Ένα τηλεοπτικό κομψοτέχνημα

Όλα τα παραπάνω είναι απλά μερικά στοιχεία γιατί το Ozark έχει εξελιχθεί τόσο καλά στην πάροδο του κάθε κύκλου του. Στο πρώτο μέρος του τέταρτου, το κάθε επεισόδιο είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Κάθε ατάκα που λέγεται, κάθε βρώμικο βλέμμα, κάθε γουλιά κρασί μοιάζει υπολογισμένη. Στοχευμένη απόλυτα να εξυπηρετεί έναν σκοπό, σαν μέρος του γενικότερου παζλ. 

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλα είναι τόσο μπλε στο Ozark

Όλα αυτά αποτυπώνονται ιδιαίτερα βαριά στην απεικόνιση του Jonah. Ένα έξυπνο, ντροπαλό, και κάπως περίεργο παιδί, που αρχίζει να δείχνει αναλαμπές εγκληματικής μαστοριάς.

> Διάβασε ακόμη: Μία πρώτη ματιά στην 5η σεζόν του Cobra Kai

Η αψίδα των χαρακτήρων και η κορύφωση της πλοκής δείχνουν πλέον να μην μπορούν να αντιστραφούν. Να έχουν πάρει το δρόμο τους και να μοιάζουν αδύνατα ανέφικτες να γίνουν κάτι άλλο. Το Part One της S04 της σειράς έχει χτίσει ένα αδιανόητα υψηλό set-up. Και όλοι ελπίζουμε σε ένα εξίσου εκκωφαντικό pay-off στο αμέσως επόμενο μέρος. Αν έπρεπε να ποντάρουμε κάπου πάντως, θα το κάναμε στον Martin Byrde.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.