H πραγματική ιστορία πίσω από το Madoff: The Monster of Wall Street στο Netflix

Ο επενδυτής Bernie Madoff κάποτε κατάφερε να ξεγελάσει ολόκληρη τη Wall Street - με τις ανάλογες συνέπειες φυσικά.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 11 Ιανουαρίου 2023

Ο Joe Berlinger, ο οποίος έγινε γνωστός για τη σκηνοθεσία του στο Conversations with Killers του Netflix, παρουσιάζει την ιστορία του Bernie Madoff, του ανθρώπου που ευθύνεται για το μεγαλύτερο σχέδιο (ή σχήμα,  δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) Ponzi στη σύγχρονη ιστορία. Πρόκειται για ένα σύστημα με τη βοήθεια του οποίου υπεξαίρεσε περισσότερα από 64 δισεκατομμύρια δολάρια και κατέστρεψε ζωές σε όλο τον κόσμο. Το 2008 κατέρρευσε αφού ο Madoff ομολόγησε ότι η εταιρεία ήταν "ένα μεγάλο ψέμα". Τη συγκλονιστική αυτή ιστορία, παρουσιάζει ενδελεχώς η σειρά ντοκιμαντέρ Madoff: The Monster of Wall Street στη δημοφιλή πλατφόρμα streaming.

H πραγματική ιστορία πίσω από το Madoff: The Monster of Wall Street στο NetflixStephen Chernin/Getty Images

Ποιος είναι ο Bernie Madoff  

Ο Bernie Madoff ήταν επενδυτής στο χρηματιστήριο και πρόεδρος της ομώνυμης επενδυτικής εταιρείας με έτος ίδρυσης το 1960, η οποία αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες στη Wall Street. Τον Δεκέμβριο του 2008 ο συνελήφθη από το FBI και κατηγορήθηκε για τη μεγαλύτερη απάτη που έγινε ποτέ από ένα άτομο, για την ακρίβεια το ποσό που υπεξαίρεσε ανήλθε στα 64,8 δισεκατομμύρια. Οι εξελίξεις ήταν άμεσες: Ο ομοσπονδιακός δικαστής Louis L. Stanton πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του και στις 29 Ιουνίου 2009, καταδικάστηκε de facto σε ισόβια κάθειρξη, αλλά επίσημα, σε 150 χρόνια φυλάκισης, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Πώς έστησε την κομπίνα του αιώνα

Τον Δεκέμβριο του 2008, η εταιρεία του άρχισε να υποφέρει λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και οι επενδυτές του άρχισαν να ζητούν πίσω τα χρήματά τους. Τότε αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η εταιρεία ήταν "ένα μεγάλο ψέμα" και "ουσιαστικά ένα γιγαντιαίο σχέδιο Ponzi". Παραδέχτηκε ότι η επιχείρηση ήταν αφερέγγυα επί χρόνια καθότι έχασε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως επίσης ότι πλήρωνε τους επενδυτές με κεφάλαια άλλων επενδυτών.

Η ετυμηγορία

Κατά συνέπεια, στις 11 Δεκεμβρίου 2008, ο Madoff βρέθηκε κατηγορούμενος για 11 ομοσπονδιακά κακουργήματα, μεταξύ των οποίων παράβαση των νόμων περί κινητών αξιών, ταχυδρομική απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ψευδορκία, κλοπή από πρόγραμμα παροχών προς εργαζόμενους, υποβολή ψευδών εγγράφων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ψευδείς δηλώσεις.

Μισό χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2009, ο Madoff κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 150 χρόνια ομοσπονδιακής φυλάκισης, τη μέγιστη ποινή, με τον δικαστή Denny Chin να χαρακτηρίζει την απάτη "πρωτοφανή" και "συγκλονιστική".

Πού βρίσκεται ο Madoff σήμερα

Ο Madoff φυλακίστηκε στις εγκαταστάσεις Butner Medium του Ομοσπονδιακού Σωφρονιστικού Ιδρύματος στη Βόρεια Καρολίνα και η προβλεπόμενη ημερομηνία αποφυλάκισής του είναι η 31η Ιανουαρίου του... 2137.

Τον Φεβρουάριο του 2020, υπέβαλε αίτηση για αποφυλάκιση, ισχυριζόμενος ότι είχε μόνο 18 μήνες ζωής λόγω χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Η αίτησή του απορρίφθηκε. Τελικά, άφησε την τελευταία του πνοή από φυσικά αίτια μέσα στη φυλακή, στις 14 Απριλίου του 2021. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.