Τι μάθαμε από την ιστορία του συνωμοσιολόγου Alex Jones

Μετά την υπόθεση Alex Jones, ο επόμενος συνωμοσιολόγος των ΗΠΑ θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά πριν πει οτιδήποτε χυδαίο κι ανυπόστατο.

O Alex Jones είχε ανακαλύψει τα fake news πολύ νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο και πήγε μαζί τους μέχρι τέλους. Πρoτού ακόμα ενηλικιωθεί είχε διαβάσει το None Dare Call It Conspiracy του θεωρητικού των συνωμοσιολόγων Gary Allen και του άλλαξε τη ζωή. Στην καριέρα του, που ξεκίνησε το 1996, πρόλαβε να υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι η Hillary Clinton ήταν μπλεγμένη στη κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έριξε τους Δίδυμους Πύργους και ότι οι εισβολείς στο Καπιτώλιο είχαν τα δίκια τους. 

Ο Jones εν ολίγοις, όλα αυτά τα χρόνια είχε δημιουργήσει τη δική του σχολή fake news, η οποία μεταξύ άλλων τροφοδότησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στα χρόνια της κυριαρχίας του Trump. Ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος είχε στενή σχέση με αυτόν και το ακροατήριο του, ενώ είχε πάει και καλεσμένος στην εκπομπή του. Ο Jones ήταν και ο βασικότερος θιασώτης των ιδεών περί Νέας Τάξης Πραγμάτων. Η "σχολή" του βέβαια, κυριάρχησε σε όλον τον κόσμο και έφτασε μέχρι τις αντιεμβολιαστικές ανοησίες και τις κρίσεις κατά των εκτρώσεων, παίρνοντας στο λαιμό του εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο. Τέλος, δεν έλειπαν οι δεσμοί του με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

> Διάβασε ακόμη: Καταρρίπτοντας μύθους για τον Neil Armstrong 6 δεκαετίες μετά

Η τάση του Jones για παραπληροφόρηση είναι αυτή που τον έφερε στο επίκεντρο της δίκης για τη δυσφήμιση του Sandy Hook. Οι γονείς ενός 6χρονου παιδιού που σκοτώθηκε στην επίθεση του 2012 τον μήνυσαν για δυσφήμιση, αφού χρησιμοποίησε τις πλατφόρμες του στα μέσα ενημέρωσης για να διακηρύξει δυνατά ότι η τραγωδία ήταν φάρσα, καθώς και ότι οι οικογένειες ήταν ηθοποιοί. Μία οικογένεια τότε ζήτησε αποζημίωση 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή είναι και η ιστορία που (μάλλον) θα φέρει το τέλος του. 

Πώς φτάσαμε στις θεωρίες συνωμοσίας για το σχολείο Sandy Hook

O Alex Jones λέει ό,τι του κατέβει στο μυαλό στην εκπομπή του InfoWars εδώ και χρόνια. Είναι ωστόσο, άλλο πράγμα να λέει ότι βάζουν χημικά στο νερό που κάνουν τα βατράχια γκέι, ή ακόμα και να υπονοεί ότι η Hillary Clinton και ο Barack Obama είναι ψυχοπαθείς δαίμονες από την κόλαση που θέλουν να μας εξαπολύσουν πυρηνικό πόλεμο και άλλο το να τα βάζει με γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους σε δολοφονική επίθεση σε σχολείο. 

Οι συνέπειες αυτής της συνωμοσιολογίας του Jones ήταν τρομακτικές. Οι άνθρωποι που είχαν μόλις υποστεί το χειρότερο πράγμα που μπορεί να φανταστεί κανείς, με τα 6χρονα παιδιά τους να πυροβολούνται στο μάθημα, είχαν να ακούσουν και τον Jones, να τους λέει ψεύτες. O Jones στο ενδιάμεσο, είχε αποκτήσει και το δικό του κοινό. Κάποιοι από τους οπαδούς του εμφανίστηκαν ακόμη και έξω από τα σπίτια τους, παρενοχλώντας και εκφοβίζοντάς τους. 

Όλα αυτά προκάλεσαν αγωγές από οργισμένους γονείς του Sandy Hook που κατηγορούσαν τον Jones για δυσφήμιση. Τα πράγματα δε φαίνονταν καλά για τον Jones εδώ και καιρό σε μια από αυτές τις υποθέσεις, αλλά άρχισαν πραγματικά να χειροτερεύουν όταν πήρε θέση στο εδώλιο την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, όταν ο Mark Bankston, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί οικογένειες του Sandy Hook, αποκάλυψε στον φωστήρα του InfoWars ότι οι ίδιοι οι δικηγόροι του Jones είχαν στείλει κατά λάθος ολόκληρο το περιεχόμενο του τηλεφώνου του, που περιείχε επικοινωνίες ετών, στην ομάδα του, ο Jones έχασε το φως του. Είναι η στιγμή παρακάτω.

"Ξέρετε τι είναι η ψευδορκία, έτσι δεν είναι;" Η πλευρά του Bankston είχε στοιχεία στη διάθεσή της, τα οποία αφενός τα είχε αποκτήσει επειδή της τα έστειλε κατά λάθος ο συνήγορος του Jones αφετέτου αποδείκνυαν ότι ο Jones δεν έλεγε την αλήθεια ούτε και στη δίκη. 

"Ο Jesse ήταν αληθινός. Είμαι πραγματική μαμά."

10 χρόνια μετά το μαρτυρικό θάνατο του γιου της η Scarlett Lewis κατέθεσε στο Δικαστήριο του Τέξας ότι "είναι πραγματική μητέρα". 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο Alex Jones έβγαινε μαζί με τον "στρατό" του κάνοντας viral την "είδηση" ότι οι άνθρωποι που θρηνούσαν είναι ηθοποιοί. 10 χρόνια μετά, ο Jones ζήτησε συγγνώμη, παραδέχθηκε ότι η σφαγή στο Sandy Hook ήταν 100% αληθινή και ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια μιας "μορφής ψύχωσης" που τον έκανε να πιστέψει τη θεωρία συνωμοσίας. Παράλληλα όμως, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης εκτόξευε μέσω τις πλατφόρμες του κατηγορίες για τους δικαστές και τους ενόρκους (!) μέχρι να υποχρεωθεί στην ιστορική κωλοτούμπα λίγο πριν ανακοινωθεί η ποινή του. 

Το δικαστήριο ήταν αμείλικτο και η αλήθεια είναι ότι τύποι σαν τον Jones, μόνο έτσι καταλαβαίνουν με παραδειγματικές ποινές και τιμωρίες, προς γνώση και συμμόρφωση. Κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση και καλείται τώρα να πληρώσει αποζημίωση ύψους 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Και τώρα την επόμενη φορά που ο επίδοξος Jones θα σκεφτεί να εκμεταλλευτεί χυδαία το θάνατο ενός 6χρονου, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".