Τα μαγικά Esquire εξώφυλλα του George Lois

Ο σπουδαίος George Lois είχε δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα στην ιστορία του Esquire.

Με καταγωγή από την Ορεινή Ναυπακτία, ο George Lois γεννήθηκε στο Μανχάταν στις 26 Ιουνίου του 1931. Γιος του Χάρη Λόη και της Βασιλικής Θανασούλη, στιγματίστηκε μαζί με τις αδερφές του, Παρασκευή και Χαρίκλεια, από το ιρλανδικό γκέτο που κυριαρχούσε στο Μπρονξ. Ο πιο δημοφιλής καλλιτεχνικός διευθυντής του αμερικανικού Esquire και για πολλούς, ολόκληρου του 20ου αιώνα, έφυγε από τη ζωή στις 18 Νοεμβρίου στο σπίτι του, δύο μήνες μετά το θάνατο της γυναίκας του. 

Για πολλούς εκεί έξω άλλαξε τον κόσμο της διαφήμισης τον 20 αιώνα, ενώ οι πολιτικές παρεμβάσεις που έκανε τη δεκαετία του 60' και του 70' μέσω των εξωφύλλων του Esquire, άφησαν εποχή. Ξεκίνησε τη διαφημιστική καριέρα του το 1956 ως καλλιτεχνικός διευθυντής στη Sudler & Hennessey, μετακομίζοντας δύο χρόνια μετά στην ίδια θέση στην Doyle Dane Bernbach, εκεί όπου απελευθέρωσε τους καλλιτέχνες και τους κειμενογράφους, με συχνά brainstorming, ανταλλαγές ιδεών και πίστη στην έμπνευσή τους.

Από το 1962 ως το 1973 βρέθηκε στο αμερικανικό Esquire, όπου εισήγαγε νέα ήθη και έθιμα για ένα αντρικό μέσο. Στα χρόνια αυτά, ο George Lois έγινε μύθος, δημιουργώντας μερικά από τα πιο επικά εξώφυλλα στην ιστορία του περιοδικού. Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, έκανε έκθεση με 32 εμβληματικά εξώφυλλα του στο Esquire. Η καριέρα του συνεχίστηκε για τουλάχιστον 4 δεκαετίες ακόμα, κατά την οποία διεύρυνε τη φήμη του στη διαφήμιση.

Τιμώντας τη μνήμη του, παραθέτουμε 10 από τα μοναδικά δημιουργήματά του:

10 εμβληματικά εξώφυλλα του Esquire, όπως τα σχεδίασε ο George Lois

Τα μαγικά Esquire εξώφυλλα του George Lois© George Lois/Esquire

Ο Andy Warhol πνίγεται σε μια κονσέρβα σούπας Campbell's: "Αυτό το εξώφυλλο έχει γίνει σύμβολο της αντιπαράθεσης του Esquire... με την αποδόμηση της διασημότητας"

Ο Muhammad Ali ποζάρει ως μάρτυρας© George Lois/Esquire

Ο Muhammad Ali ποζάρει ως μάρτυρας επειδή αρνήθηκε να πολεμήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ και το εξώφυλλο γίνεται αφίσα διαμαρτυρίας που κρεμάστηκε σε όλη την Αμερική

Ο δακρυσμένος JFK© George Lois/Esquire

Το εξώφυλλο του Lois με τον Kennedy σε δάκρυα δημοσιεύτηκε επτά μήνες μετά τη δολοφονία και συνόδευε ένα άρθρο που επιχειρούσε να αντικειμενοποιήσει τον Kennedy σε μια εποχή που η Αμερική ήταν ακόμη τραυματισμένη από τη δολοφονία.

Το αντιπολεμικό μήνυμά του© George Lois/Esquire

Χρησιμοποιώντας απλώς τα λόγια ενός Αμερικανού στρατιώτη στο Βιετνάμ το 1966, ο Lois καθιστά σαφή την άποψη του περιοδικού για την εμπλοκή της Αμερικής στον πόλεμο.

Το εξώφυλλο με την Ursula Andress τα έβαλε με την βία κατά των γυναικών σε μια εποχή που όλα τα στόματα έμεναν κλειστά.© George Lois/Esquire

Η Ursula Andress δραματοποιεί τη βία κατά των γυναικών, ένα θέμα που εκείνη την εποχή θεωρούνταν ταμπού, και ένα εξώφυλλο που σόκαρε ακόμη και την Εθνική Οργάνωση Γυναικών.

Ένας μεγάλος πολέμιος του Richard Nixon© George Lois/Esquire

Ένα κλασικό σύνθετο εξώφυλλο που σατιρίζει τον Νίξον κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1968.

O Lois αρνήθηκε να επιλέξει μια αεροσυνοδό για την προώθηση των νέων πτήσεων αεροπορικής εταιρίας και ιδού το αποτέλεσμα© George Lois/Esquire

Η άρνηση του Lois να παραδώσει ένα τυπικό κορίτσι για το εξώφυλλο ενός τεύχους που ξεκινούσε με ένα ταξιδιωτικό αφιέρωμα κατέληξε σε έναν διαγωνισμό ομορφιάς σαράντα αεροσυνοδών από δεκαπέντε διεθνείς αεροπορικές εταιρείες. Έγινε ένα από τα τεύχη του Esquire με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στα περίπτερα.

Sonny Liston, Black Santa© George Lois/Esquire

Τον Δεκέμβριο του 1963 ο Sonny Liston γίνεται ο πρώτος μαύρος Άγιος Βασίλης και μετέπειτα ξέσπασε ο κακός χαμός, μιας και η βαθιά συντηρητική αμερικανική κοινωνία δεν ήταν ακόμη έτοιμη να δεχθεί τέτοιο χτύπημα. 

Ένα εξώφυλλο κατευθείαν από τον παράδεισο© George Lois/Esquire

Στο εξώφυλλο του επετειακού τεύχους του Esquire για τα 35 χρόνια του, ο Lois δείχνει τους τρεις δολοφονημένους Αμερικανούς ηγέτες: τον John F Kennedy, τον Robert Kennedy και τον Martin Luther King να παρακολουθούν στοιχειωμένα το Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

Μια αναφορά στο επικό πάρτι που διοργάνωσε ο Truman Capote το 1966© George Lois/Esquire

Μια αναφορά στο πασίγνωστο ασπρόμαυρο πάρτι του Truman Capote το 1966, όταν προσκάλεσε 540 από τους πιο στενούς του φίλους!

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.