Η NASA έκλεισε τα 61 κι αυτές είναι οι σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της

H ίδρυση, η πρώτη πτήση, η προσγείωση στο φεγγάρι και όλα όσα έχουμε στο μυαλό μας για τη NASA.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Ιουλίου 2019

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ γιόρτασε στις 29 Ιουλίου τα 60ά της γενέθλια. Η NASA είναι αλήθεια πως έδωσε νέες προοπτικές στην εξερεύνηση του διαστήματος, ανοίγοντας καινούριους ορίζοντες -παρακινούμενη αρκετές φορές από τον ανταγωνισμό με την Σοβιετική Ένωση- αλλά και βιώνοντας μπόλικες δυσκολίες όπως οι εκρήξεις σε δύο διαστημικά της σκάφη, το 1986 και το 2003, με συνολικό απολογισμό 14 νεκρούς.

Στις μέρες μας, έχοντας να αντιμετωπίσει πλέον τόσο το πρόβλημα της χρηματοδότησης όσο και ιδιωτικές ανταγωνιστικές εταιρείες, ο στόχος της είναι η περαιτέρω εξερεύνηση των μυστικών του σύμπαντος καθώς και το ξεκλείδωμα των μυστηρίων του πλανήτη Άρη. 

Παρακάτω, θα δεις τα 10 σημεία- σταθμούς στην ιστορία της. 

Ο Eisenhower ιδρύει την NASA

Η NASA έκλεισε τα 61 κι αυτές είναι οι σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου του 1958 από τον Πρόεδρο Dwight Eisenhower. Ο πρώτος της διευθυντής ήταν ο Dr. T. Keith Glennan, με βοηθό του τον Dr. Hugh L. Dryden.

Η πρώτη πτήση

ΝΑΣΑ 2

110 πιλότοι της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν δοκιμαστικές πτήσεις και τεστ. Από αυτούς, ξεχώρισαν 7, οι οποίοι έγιναν και οι πρώτοι αστροναύτες της NASA, προκειμένου να συμμετέχουν στις αποστολές του προγράμματος Mercury. Το 1961, ο Alan Shephard έγινε ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα, όταν πιλοτάρισε το Freedom 7 και ο δεύτερος άνθρωπος που εκτοξεύτηκε στο διάστημα, μετά τον Yuri Gagarin.

Το πρώτο spacewalk

ΝΑΣΑ 3

Ο Edward Higgins White II έγινε ο πρώτος Αμερικανός που περπάτησε στο διάστημα. Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Ιουνίου του 1965. Ο Ed White πέθανε δύο χρόνια αργότερα στο Cape Canaveral, κατά τη διάρκεια των τεστ για την αποστολή Apollo. Ήταν μόλις 36 ετών.

Προσγείωση στο φεγγάρι

ΝΑΣΑ 4

"Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα". Στις 21 Ιουλίου του 1969, ο Neil Armstrong -παρά τα όσα υποστηρίζει ο Iker Casillas- έγινε ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε ποτέ στη Σελήνη, με τον Edwin Aldrin να τον ακολουθεί, ενώ το τρίτο μέλος του Apollo 11, ο Michael Collins, παρέμεινε εντός της διαστημικής κάψουλας.

Οι πρώτες εικόνες του Άρη

ΝΑΣΑ 5

Προτού φτάσουμε στη σπουδαία, πρόσφατη ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων, η εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη, δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Στις 20 Ιουλίου του 1976, το Viking 1 κατάφερε να τραβήξει την πρώτη φωτογραφία του Άρη.

Το Columbia 

ΝΑΣΑ 6

Το διαστημικό λεωφορείο Columbia ήταν το πρώτο σκάφος στον στόλο της NASA που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η πρώτη του αποστολή ξεκίνησε στις 12 Απριλίου του 1981. Σε 22 έτη υπηρεσίας έφερε εις πέρας 27 αποστολές. 

Η ανατίναξη του Challenger 

ΝΑΣΑ 7

Η 28η Ιανουαρίου του 1986 παραμένει μια από τις πιο μαύρες ημερομηνίες στην ιστορία της NASA, όταν το διαστημικό λεωφορείο Challenger εκρήγνυται και αποσυντίθεται, μόλις 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του. Και τα 7 μέλη του πληρώματος πέθαναν ακαριαία.

Το Mars Pathfinder

ΝΑΣΑ 8

Το ρομποτικό διαστημόπλοιο αποτέλεσε την πρώτη αποστολή της NASA που προσγειώθηκε με επιτυχία στον πλανήτη Άρη, το 1996, μετά το πρόγραμμα Viking το 1976. Το διαστημικό rover Sojourner με τη σειρά του ήταν το πρώτο της ιστορίας που λειτούργησε εκτός Σελήνης.

Το Columbia αποσυντίθεται

ΝΑΣΑ 9

Στην 28η αποστολή του, το διαστημικό λεωφορείο Columbia ανατινάχθηκε κατά την επάνοδό του στη Γη και την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, την 1η Φεβρουαρίου του 2003. Και τα 7 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Στην φωτογραφία, είναι ότι βρέθηκε από τα συντρίμμια του. 

Το Curiosity συνεχίζει την αποστολή του στον Άρη

ΝΑΣΑ 10

Η αποστολή του Curiosity έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη τον Αύγουστο του 2012. Ενώ αρχικά επρόκειτο να παραμείνει μόλις 2 χρόνια, βρίσκεται ακόμη εκεί και εξερευνά την επιφάνεια του Άρη. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

9 τρόποι να φορέσεις το polo μπλουζάκι

Η εποχή του polo shirt είναι εδώ. Κλέψε ιδέες για να το συνδυάσεις κομψά.

Φωτογραφίες από τον πρωτόγνωρο Ευρωπαϊκό καύσωνα

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που σάρωσαν την Γηραιά Ήπειρο σε 35 καρέ.