O Βρετανός Trump: Ένα επικίνδυνο αστείο

Δυστυχώς η εκλογή του Boris Johnson στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας δεν είναι για γέλια.

Πριν από δύο ημέρες, στις 23 Ιουλίου κι ενώ ένα πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα σάρωνε τη Μεγάλη Βρετανία, ο Boris Johnson βγήκε νικητής στην κούρσα διαδοχής της Theresa May στην αρχηγεία των Συντηρητικών κερδίζοντας παράλληλα το bonus να βρεθεί στην θέση του Πρωθυπουργού του νησιού. Μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά ο Donald Trump χαιρέτισε την εκλογή του μέσα από το Twitter (σ.σ: "He will be great" ήταν τα ακριβή λόγια) επιβεβαιώνοντας την εκλεκτική τους συγγένεια. 

Πολλοί σχολίασαν ειρωνικά ότι για άλλη μία φορά ο Πρόεδρος των Η.Π.Α χρησιμοποίησε το μοναδικό επίθετο που φαίνεται να γνωρίζει ("Great"κατά το "Make America Great Again"). Άλλοι στηλίτευσαν με νόημα τη μανία του Πλανητάρχη με τα social media. Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι χρήστες του ίντερνετ βρίσκουν αστείο το γεγονός ότι στιλιστικά -κι ιδιαίτερα στα πλαίσια του grooming- τα μαλλιά των δύο πολιτικών μοιάζουν να έχουν δικιά τους βούληση κυματίζοντας με τρόπους που αψηφούν τη βαρύτητα.

O Βρετανός Trump: Ένα επικίνδυνο αστείο

"Τον αποκαλούν Britain Trump" δήλωσε σε σχολική εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, όπου ήταν καλεσμένος, προκαλώντας και πάλι ειρωνικά σχόλια από χιλιάδες χρήστες του ίντερνετ, αφού το γραμματικά σωστό θα ήταν British Trump. Όσο όμως ο Trump κι ο Johnson αντιμετωπίζονται σαν αστείες καρικατούρες, σαν τρελοί βασιλιάδες κάποιου αθώου παραμυθιού, χάνουμε το δάσος κάνοντας πλάκα με το δέντρο. Ο Πλανητάρχης κι ο Βρετανός ομόλογός του απλά γίνονται μέρα με τη μέρα πιο δυνατοί. Κάτι που δεν είναι καθόλου μα καθόλου αστείο σε τελική ανάλυση.

Άλλωστε δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο πολιτικοί που καβάλησαν το κύμα των ψεμάτων και των fake news για να αναρριχηθούν στην κορυφή. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το έχουμε δει σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο, ενώ σίγουρα το φαινόμενο των πολιτικών αρχηγών που κάτω από ένα λαϊκιστικό πρόσωπο κρύβουν μία σκληροτράχηλη ακροδεξιά ατζέντα (Marine Le Pen στη Γαλλία, Matteo Salvini στην Ιταλία, Jair Bolsonaro στην Βραζιλία) είναι πολύ της μόδας τώρα τελευταία.


Είναι εντυπωσιακό πως και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βγαίνουν αλώβητοι από σκάνδαλα μεγατόνων.


Οι ομοιότητες όμως των δύο αρχηγών δεν σταματούν εκεί. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που τους ενώνουν. Δηλώνουν και οι δύο ότι απεχθάνονται μετά βδελυγμίας την πολιτική ορθότητα, κάτι που έχουν αποδείξει ξανά και ξανά με δηλώσεις που σπάνε όλα τα (λάθος) ταμπού, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως χιουμορίστες διασκεδαστές που θα ήταν ιδανική (;) παρέα σε κάθε τραπέζι. Μάλιστα δεν διστάζουν να επαναλαμβάνουν πόσο κοντά στον λαό βρίσκονται, άσχετα με το γεγονός ότι και οι δύο είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών.

Τραμπ Μπόρις Τζόνσον

Εντυπωσιακό, επίσης και δυστυχώς, είναι το ότι βγαίνουν αλώβητοι από σκάνδαλα: Στα τέλη Ιουνίου η είδηση ότι οι γείτονες του Boris Johnson κάλεσαν την αστυνομία επειδή φοβήθηκαν ότι εντός του σπιτιού εκτυλίσσονταν σκηνές ενδοοικογενειακής βία έκανε τον γύρο του κόσμου. Φυσικά, αυτό δεν είναι παρά ένα πταίσμα σε σχέση με το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης και -κυρίως- την ανάμιξη ρωσικών μυστικών υπηρεσιών μέσω fake news στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές που χρεώνονται στον Πλανητάρχη.


Ο φτηνός λαϊκισμός και η σκληροπυρηνική ακροδεξιά ατζέντα δεν είναι αστεία αλλά επικίνδυνα μοτίβα.


Στα σύνορα με το Μεξικό, η πολιτική του Donald Trump κάνει ηχηρή την παρουσία της και δε μένει μόνο στα λόγια. Το δράμα των προσφύγων όπως καταγράφηκε από την κάμερα του φωτογράφου Άλκη Κωνσταντινίδη και των συναδέλφων του στο πρακτορείο Reuters τους έδωσε το φετινό βραβείο Pulitzer. O Johnson βρίσκεται μόλις λίγες μέρες στο τιμόνι της Μεγάλης Βρετανίας και ήδη μοιράζει υποσχέσεις και υπερφίαλες δηλώσεις. "Θα είναι η αρχή μίας χρυσής εποχής" ήταν τα λόγια του, στην πρώτη του ομιλία ως Πρωθυπουργός της χώρας. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε πει το αμίμητο, όπως σχολιάζουν το βρετανικό Esquire: "Dude! We are going to Energize the Country".

Η ατάκα αυτή, τρομερό παράδειγμα εύκολων πολιτικών συνθημάτων που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα social media, είναι μόνο λόγια. Τα πραγματικά ζητήματα ίσως αρχίσουν όταν ξεκινήσουν τα "έργα" από πλευράς Johnson. Ο φτηνός λαϊκισμός του, δυστυχώς, δεν είναι αστείος αλλά επικίνδυνος.

Όμως δυστυχώς, στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμη κι αν ο Johnson δεν τα καταφέρει -όπως ο Donald Trump την ώρα που κανείς δεν το περίμενε και όλοι τον χλεύαζαν- να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, υπάρχει και ο Nigel Farage για να πάρει την σκυτάλη της ακροδεξιάς ατζέντας που μέσα από εύκολες λύσεις, ευχολόγια, εξυπνακίστικες ατάκες, πολιτικό θράσος και μηδέν πρόγραμμα προσπαθεί να ανέβει στην εξουσία. Είναι κρίμα αλλά το μέλλον του νησιού δεν δείχνει λαμπρό.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.