Τα δάση της Ευρώπης εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς

Όσο ο Αμαζόνιος καίγεται, η υλοτομία κάνει πάρτι στη Γηραιά Ήπειρο.

Έχει περάσει ένας χρόνος περίπου από τη στιγμή που τα δάση του Αμαζονίου τυλίχτηκαν στις φλόγες με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη Βραζιλία του Jair Bolsonaro αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Λίγους μήνες μετά, σειρά είχαν οι φωτιές της Αυστραλίας που δεν έλεγαν να σταματήσουν - ενώ πριν λίγες μέρες διαβάσαμε στα διεθνή Μέσα ότι με αυτόν τον ρυθμό τα κοάλα της Νέας Νότιας Ουαλίας θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν μέχρι το 2050. Μήπως οι φλόγες της δασικής καταστροφής δεν αγγίζουν ακόμα την Ευρώπη;

Όπως δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο Nature, δυστυχώς η εικόνα δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Τα δάση της Ευρώπης που καλύπτουν το 38% (!) του εδάφους της χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την υλοτομία. Εκείνο, όμως, που δύσκολα θα μάντευε κανείς είναι το πόσο μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια: Όπως κατέγραψε δορυφόρος, ανάμεσα στο 2016 και 2018 η απώλεια δασικής βιομάζας αυξήθηκε κατά 69% σε σχέση με την περίοδο 2011-2015. Μάλιστα, η έκταση όπου παρατηρούνται υλοτομικές δραστηριότητες αυξήθηκε και αυτή κατά 49%.

Πρωταθλήτριες τώρα σε αυτό το όχι και τόσο καλό στατιστικό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Σουηδία (υπεύθυνη για το 29% της απώλειας βιομάζας πανευρωπαϊκά) και η Φινλανδία (υπεύθυνη για το 22% της απώλειας βιομάζας πανευρωπαϊκά), ενώ ακολουθούν χώρες όπως η Ισπανία και η Πολωνία με αισθητά μικρότερη συμμετοχή όμως. Η χρήση του ξύλου ως καύσιμο αλλά και οι μεγαλύτερες αγορές που έχουν ανοίξει για τα υλοτομικά προϊόντα της Ευρώπης αναγνωρίζονται ως οι "κύριοι ένοχoi" για αυτήν τη δραματική αύξηση απώλειας της δασικής βιομάζας.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα δάση της Ευρώπης εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς

Στους πολύ κατατοπιστικούς χάρτες της έρευνας, παρατηρούμε ότι η Ελλάδα δείχνει να έχει από μικρή έως ελάχιστη συμμετοχή στο φαινόμενο.  Μήπως, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας; Καταρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περιβάλλον είναι ένα κοινό παγκόσμιο οικοσύστημα, έτσι όταν δημιουργείται πρόβλημα στα δάση της Ευρώπης, αργά ή γρήγορα, έμμεσα ή άμεσα θα επηρεάσει και τη χώρα μας - όπως, αντίστοιχα, οι πυρκαγιές του Αμαζονίου δημιούργησαν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων. Οι πνεύμονες του πλανήτη κινδυνεύουν, άρα δεν έχει κανένα νόημα να προσεγγίζουμε το ζήτημα με τοπικούς και εθνικούς όρους


Από τις αρχές του 2019 και ως το τέλος Ιουλίου, υπήρχε αύξηση στον αριθμό των πυρκαγιών κατά 102% (!) σε σχέση με το 2018 στην Ελλάδα.


Μάλιστα, μπορεί η υλοτομία ακόμα να μην επηρεάζει αρνητικά τις ισορροπίες των ελληνικών δασών, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις πυρκαγιές. Το πόσο επικίνδυνες είναι (ή μπορεί να γίνουν) το βλέπουμε κάθε χρόνο και το βιώσαμε με τον πλέον δραματικό τρόπο τον Ιούλιο του 2018 με την τραγωδία στο Μάτι Αττικής.

Τα στατιστικά δεν είναι με το μέρος μας: Από τις αρχές του 2019 και ως το τέλος Ιουλίου του ίδιου έτους, υπήρχε αύξηση στον αριθμό των πυρκαγιών κατά 102% (!) σε σχέση με το 2018. Η πιο δραματική διαπίστωση, όμως, γίνεται καθώς διαβάζει κανείς τα στατιστικά, μιας και σε μεγάλο βαθμό για αυτές ευθύνεται η "ανθρώπινη αμέλεια" ή αλλιώς αδιαφορία. Ένα χαρακτηριστικό, δηλαδή, που εκτός από τους πολίτες φαίνεται να μοιράζονται και οι πολιτικοί του πλανήτη - με μπροστάρηδες ανθρώπους όπως ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro και ο Πλανητάρχης Donald Trump που για αυτούς η κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά απλά ένα hoax.


φωτογραφία © Getty Images 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πόσα χρήματα έβγαλε το ζεύγος Biden μέσα στο 2023

Τα φορολογικά στοιχεία του προέδρου των ΗΠΑ και της πρώτης κυρίας μίλησαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".