380 φάλαινες παγιδεύτηκαν στα ρηχά και πέθαναν στην Αυστραλία

Το τραγικό συμβάν είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη μακρινή ήπειρο.

Το 2020 συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Έτσι, το τελευταίο του χτύπημα έχει να κάνει με μία οικολογική καταστροφή στην άλλη άκρη της Γης. Μέχρι στιγμής, οι φάλαινες που παγιδεύτηκαν στα ρηχά νερά της Τασμανίας, του μικρού νησιού στα νοτιοανατολικά της τεράστιας Αυστραλίας, και έχασαν τη ζωή τους είναι 380. Πρόκειται, δηλαδή, για το χειρότερο συμβάν που έχει καταγραφεί ποτέ στη μακρινή ήπειρο όσον αφορά κήτη που εξόκειλαν και βρέθηκαν να πεθαίνουν λίγα μέτρα μακριά από την ακτή.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο τραγικός απολογισμός ακόμα δεν έχει τελειώσει, με τις αρχές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες (65 εργαζόμενοι εθνικών πάρκων, εθελοντές αλλά και ψαράδες βάζουν τα δυνατά τους) για να σώσουν τις εναπομείναντες 90 φάλαινες. Βέβαια, το έργο μόνο απλό δεν είναι καθώς οι φάλαινες-πιλότοι φτάνουν ακόμη και τα 7 μέτρα ενώ οι μεγαλύτερες από αυτές ζυγίζουν κάποιες φορές περισσότερο από 2 τόνους.

H τραγωδία όπως φαίνεται από ψηλά

Το μοναδικό ευχάριστο, μέχρι στιγμής, σε αυτήν την οικολογική καταστροφή είναι ότι από τα 470 κήτη που βρέθηκαν παγιδευμένα για άγνωστο λόγο (αν και το να έχασαν τον προσανατολισμό τους αποτελεί την πιθανότερη αιτία), έχουν διασωθεί τα 50 ύστερα από τις προσπάθειες των αρχών.  

Αν τώρα αναρωτιέσαι τι σχέση έχει η κλιματική αλλαγή με αυτό το συμβάν, ο Dr Kris Carlyon, βιολόγος που ασχολείται με τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής, ξεκαθάρισε τα πράγματα στην Guardian Αυστραλίας: "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι φάλαινες εξόκειλαν με ανθρώπινη υπαιτιότητα. Πρόκειται για ένα γεγονός που παρατηρείται στη φύση και γνωρίζουμε από απολιθώματα ότι αυτό συνέβαινε πάντα".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PBS NewsHour (@newshour) on

Τι θα μπορούσαμε, λοιπόν, ως ανθρωπότητα να κάνουμε για να αποφευχθούν τέτοιου τύπου οικολογικές καταστροφές; Ο Dr. Carlyon, δυστυχώς, δεν είναι αισιόδοξος: "Όσο για το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοια συμβάντα στο μέλλον, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε". Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή για να μη θρηνήσουμε τραγωδίες που -σε αντίθεση με τις φάλαινες που εξόκειλαν- θα προέλθουν από ανθρώπινη υπαιτιότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear