Μία φωτιά καίει στην Αυστραλία εδώ και 6.000 χρόνια

Το εντυπωσιακό 'φλεγόμενο βουνό' που έκανε τους επιστήμονες να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.

Γύρω στα 200 χιλιόμετρα βόρεια του Σίδνεϊ βρίσκεται το όρος Wingen, που το όνομά του σημαίνει 'φωτιά' στη γλώσσα των Αβορίγινων Wanaruah. Αν πιστέψουμε τον θρύλο που αφηγούνται οι ντόπιοι, κάποια μέρα, προφανώς πολύ παλιά, κάποιο δαιμόνιο οδήγησε έναν άντρα στα βάθη της Γης και αυτός, για να προειδοποιήσει τους άλλους και να τους βοηθήσει να ξεφύγουν, έβαλε φωτιά στην καρδιά του βουνού. Πώς προέκυψε, όμως, στ' αλήθεια αυτή η 'υπόγεια' φωτιά στην Αυστραλία;

Η αλήθεια πίσω από τον θρύλο

Πριν αναφερθούμε στην επιστημονική εξήγηση, αξίζει να αναφέρουμε ότι, όπως και να 'χει, το 'φλεγόμενο βουνό' αποτελεί ένα εντυπωσιακό γεωφυσικό φαινόμενο το οποίο πολλοί ερευνητές προσπαθούν να αναδημιουργήσουν: Μία φωτιά που έχει μείνει άσβηστη για τα τελευταία τουλάχιστον 6.000 χρόνια.

Μία φωτιά καίει στην Αυστραλία εδώ και 6.000 χρόνιαGetty Images

'Κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της φωτιάς κάτω από το φλεγόμενο βουνό, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε', λέει ο Guillermo Rein, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου. 'Μάλλον πρόκειται για μία σφαίρα διαμέτρου 5-10 μέτρων, η οποία αγγίζει θερμοκρασίες της τάξης των 1.000 βαθμών', εξηγεί.

> Διάβασε ακόμα: 'Οικολογική' πυρηνική ενέργεια, ένα διχαστικό project

Γύρω στα 30 μέτρα υπό την επιφάνεια του εδάφους υπάρχει μία ραφή άνθρακα και αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που η φωτιά δεν σβήνει και που είναι αδύνατον να σταματήσει να καίει.

Η πρώτη φορά που την παρατήρησε μάτι Ευρωπαίου ήταν το 1828 και στην αρχή επικράτησε η άποψη ότι επρόκειτο περί ηφαιστείου. Οι έρευνες, όμως, έδειξαν ότι ήταν κάτι διαφορετικό.

'Δεν είναι 6.000 ετών... διαρκεί επί τουλάχιστον 6.000 χρόνια', λέει ο Rein. 'Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων'.

Κι ενώ οι φλόγες εκτείνονται επί 6,5 χιλιόμετρα, δεν γνωρίζουμε το τι είναι αυτό που προκάλεσε την πρώτη σπίθα.

> Διάβασε ακόμα: Η Αυστραλία θέτει στόχο να φθάσει στην κλιματική ουδετερότητα το 2050

Δύσκολο να τη διακρίνεις από την επιφάνεια του εδάφους

Αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις στην Αυστραλία, μπορείς να επισκεφθείς το 'φλεγόμενο βουνό' χωρίς προβλήματα. Από την επιφάνεια του εδάφους είναι δύσκολο, βέβαια, να διακρίνεις τη φωτιά. Αυτό που βλέπεις είναι μία ξαφνική αλλαγή στο τοπίο, στον καπνό και στους βράχους γύρω σου που πρέπει να είναι πολύ καυτοί.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.