Η ιστορία του Klaus Barbie, του σκληροπυρηνικού Ναζί με το όνομα κούκλας

Ο επονομαζόμενος 'χασάπης της Λυών' που είχε διαφύγει στη Βολιβία συνελήφθη πριν από 40 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1983.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 08 Φεβρουαρίου 2023

Επί δεκαετίες ο κόσμος αγνοούσε το πού ακριβώς βρισκόταν ο Klaus Barbie, μέχρι να αποκαλύψει σχεδόν ο ίδιος την ταυτότητά του και -πολύ αργότερα- να απελαθεί από τη Βολιβία όπου είχε βρει καταφύγιο. Με αφορμή αυτό το γεγονός, που συνέβη τον Φεβρουάριο του 1983, έχει ενδιαφέρον 40 χρόνια μετά, να δούμε την περίεργη ιστορία του Ναζί με το επώνυμο που παραπέμπει σε κούκλα και έχει αποτελέσει αντικείμενο σάτιρας. Για την ακρίβεια, πιθανολογείται ότι δεν είναι γερμανικό και πως προέρχεται από το γαλλικό Barbier (Μπαρμπιέ).

Ποιος ήταν ο Klaus Barbie 

Ταπεινής καταγωγής, υπήρξε μέλος του Ναζιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Η πρώτη του επαφή με τον ναζισμό έγινε μέσω της Χιτλερικής Νεολαίας, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος έφτασε να παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην καταπίεση και την εξολόθρευση των πληθυσμών στις περιοχές που κατέλαβε το Τρίτο Ράιχ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ως επικεφαλής της Γκεστάπο στη Λυών, έκανε τον πληθυσμό της γαλλικής πόλης να υποφέρει. Χιλιάδες Εβραίοι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τον ίδιο να έχει την ευθύνη για πολυάριθμους θανάτους, ιδίως ανθρώπων που συμμετείχαν στην Αντίσταση, συμπεριλαμβανομένου και του Jean Moulin, ηγετικής μορφής της Γαλλικής Αντίστασης.

Πώς κατάφερνε να διαφεύγει επί χρόνια τη σύλληψη

Μετά από τον πόλεμο, ο Barbie εγκαταστάθηκε ξανά στη Γερμανία και, με ψεύτικη ταυτότητα, άρχισε να κάνει διάφορα επαγγέλματα. Η παρουσία του στη χώρα ήταν, βέβαια, γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες, που τον προσέλαβαν ως πληροφοριοδότη. Πιο συγκεκριμένα, από το 1947 έως το 1950 ο Barbie συνεργαζόταν με τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας του Αμερικανικού Στρατού. Με αντάλλαγμα χρήματα και την ατιμωρησία του, έδινε λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες των πρώην συνεργατών του.

Όταν, κατά λάθος, η επικοινωνία μεταξύ των Αμερικανών και του Barbie έπεσε στην αντίληψη των γαλλικών αρχών (που τον αναζητούσαν επί χρόνια για να τον συλλάβουν και να τον δικάσουν), υπό τον φόβο του ότι θα μαθευόταν η εκτεταμένη συνεργασία τους, οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας, σε συνεργασία με το Βατικανό, τον φυγάδευσαν μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του στο λιμάνι της Γένοβας, δίνοντάς του ένα διαβατήριο του Ερυθρού Σταυρού με το επώνυμο Altmann. Προορισμός; Η Νότια Αμερική. Τελικά, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Βολιβία και ο Barbie/Altmann άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο ξυλείας και άλλων τοπικών πρώτων υλών, ενώ συμμετείχε και σε ένα δίκτυο διακίνησης παράνομων ψυχότροπων ουσιών.

Η αποκάλυψη της ταυτότητάς του και ο θάνατος στη φυλακή

Επί χρόνια, οι γαλλικές αρχές προσπαθούσαν μάταια να τον εντοπίσουν μέχρι που, λόγω ηλιθιότητας, σχεδόν αποκάλυψε ο ίδιος την ταυτότητά του όταν, ευρισκόμενος στη Λα Παζ, χαιρέτησε τον πρέσβη της Δυτικής Γερμανίας με ναζιστικό τρόπο και τη φράση "Heil Hitler".

Παρόλα αυτά, η μεταφορά του στη Γαλλία καθυστέρησε, λόγω των διασυνδέσεών του με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Βολιβία. Όλα άλλαξαν όταν πρόεδρος της Βολιβίας έγινε ο Hernán Siles Zuazo, το 1982. Τελικά, ο Barbie συνελήφθη και απελάθηκε από τη χώρα στις 5 Φεβρουαρίου του 1983. Στη Γαλλία, καταδικάστηκε σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή το 1991.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.