Η διαχρονική νοστιμιά του Βασίλαινα

Από μπακαλοταβέρνα σε μοντέρνο εστιατόριο και από τον Πειραιά στο κέντρο της Αθήνας, με σημεία αναφοράς τη ζεστή φιλοξενία και την ατόφια γεύση.

Η ιστορία του εστιατορίου Βασίλαινας μπορεί να πει κανείς πως κινείται παράλληλα με τη γευστική ιστορία της ίδιας της Αθήνας, ή πιο ορθά των Αθηνών και του Πειραιά. Από τις φτωχογειτονιές του δεύτερου άλλωστε ξεκίνησε η νόστιμη πορεία του, κάτι περισσότερα από 100 χρόνια πριν. 

Από το χθες στο σήμερα

Τα φαγητά της γιαγιάς που πρωτοσέρβιρε ο Θανάσης Βασίλαινας παραμένουν σημείο αναφοράς, για μία κουζίνα που διατηρεί ατόφιο τον χαρακτήρα της, προσαρμόζεται στις σύγχρονες τάσεις και παράλληλα φροντίζει να ξυπνά μνήμες.

Πλέον, το Βασίλαινας δε θυμίζει την αρχική μπακαλοταβέρνα του περασμένου αιώνα αλλά ένα κομψό αστικό εστιατόριο, με την ίδια όμως πάντοτε φιλόξενη ατμόσφαιρα και, φυσικά, το εξαιρετικό φαγητό. Και ο κόσμος το λατρεύει, όπως έκανε πάντοτε. Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε τα βραβεία κοινού τόσο στους φετινούς Χρυσούς Σκούφους όσο και στα Tasty Awards

Η διαχρονική νοστιμιά του Βασίλαινα

Στη φαγητογραφία του σήμερα και στα τραπέζια που καταλαμβάνουν χώρο τόσο στο άνετο εσωτερικό όσο και στο δροσερό Vassilenas Parkside, στο πάρκο Μαδρίτης, ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο και στη σκιά του -πρώην- Χίλτον, θα δοκιμάσεις πολλά και άκρως ενδιαφέροντα, με την υπογραφή του χαρισματικού Μανώλη Γαρνέλη και της ομάδας του. 

Από εκείνα που δίχως δεύτερη μπουκιά ξεχωρίζουν είναι η σχεδόν εμβληματική πλέον ταραμοσαλάτα, που πλαισιώνεται από αραβικές πίτες, όπως επίσης και το νοστιμότατο καρπάτσιο λαβράκι.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ 2

Περνώντας στα ολίγο πιο βαριά χαρτιά, το καλαμάρι σχάρας με φάβα, γλυκόξινο σταμναγκάθι, μελάνι σουπιάς και σουτζούκι είναι δικαίως μία από τις προτάσεις που μνημονεύονται, ενώ στην περίπτωση του γιουβετσιού με γαρίδες και καπνιστή ντομάτα, δύσκολα θα περιοριστείς στο ένα πιάτο. Από τα highlights τα εξαιρετικά, "ζωντανά" μπαρμπούνια σε κρούστα, σε ένα ιδιότυπο σαβόρο.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ 6
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ 1

Για τους λάτρεις του κρέατος, η πικάνια αρνιού με πλιγούρι, μελιτζάνα, χαρίσα και σάλτσα σταφίδας θα κάνει τη δουλειά και με το παραπάνω. 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ 4

Όλα τα παραπάνω -μεταξύ άλλων- δε θα μπορούσαν να πιστοποιήσουν, για ακόμη μία φορά, αυτό που γενιές και γενιές γνωρίζουν: Ένα γεύμα στο Βασίλαινας δεν μπορεί ποτέ να είναι μόνο ένα -ή και περισσότερα- πιάτα φαγητό.

 


Info

Βρασίδα 13, Αθήνα
Τηλ. 210 7210501
www.vassilenas.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος