Ένα γαστρονομικό all star game στην Καλντέρα

Η φετινή σεζόν στην εστιατορική Σαντορίνη εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα mix Κοπεγχάγης, Σαν Σεμπαστιάν και Παρισιού, με ελληνικές πρώτες ύλες και λουσμένη από τον ήλιο της χώρας μας.

Το ότι η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς του πλανήτη, το γνωρίζεις. Ότι είναι μία από τις ναυαρχίδες του ολοένα και πιο δυναμικά ανερχόμενου σε οικουμενικό level ελληνικού αμπελώνα, επίσης. Σίγουρα κάπου, κάτι θα έχει πάρει το αφτί σου –και το μάτι σου, λόγω των social media ή ακόμη και κάποιας επίσκεψης– για την πολύ ενδιαφέρουσα εστιατορική της σκηνή.

Η τελευταία μοιάζει, τη φετινή σεζόν, να είναι πολύ πιο γεμάτη και νόστιμη από ποτέ. Βλέπεις, σχεδόν όλοι οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο chefs της χώρας μας δίνουν ραντεβού γύρω από τα τραπέζια που βλέπουν Καλντέρα, φέρνοντας στους επισκέπτες του νησιού πιάτα που εύκολα θα συναντούσες σε οποιαδήποτε γαστρονομική μητρόπολη του μάταιου τούτου κόσμου.

Και το κάνουν με στυλ, γεύση και τρόπο που εναρμονίζεται τόσο με τα υψηλότερα γαστριμαργικά standards όσο και με τη γενικότερη φυσιογνωμία της πολύ ιδιαίτερης αυτής Κυκλάδας.

Έκρηξη γεύσης στο ηφαίστειο

Οι γαστρο-επισκέπτες περιμετρικά του ηφαιστείου έχουν, λοιπόν, την ευκαιρία –μεταξύ άλλων– να γνωρίσουν μία διαφορετική Ελλάδα: Αυτή που δεν περνά από τις υπέροχες θάλασσες, τα μοναδικά τοπία και την ανόθευτη φιλοξενία, αλλά μέσα από το πιάτο τους, αποκτώντας ξεκάθαρη εικόνα για μία εστιατορική σκηνή που αξίζει να έχει το δικό της βαρυσήμαντο pin στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Ένα γαστρονομικό all star game στην Καλντέρα

Για να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις, λοιπόν, δεn γίνεται να μην αναφερθούμε αρχικά στο Varoulko Santorini, που για πρώτη φορά σαλπάρει εκτός Πειραιά και βρίσκει αγκυροβόλι στο έξοχο ξενοδοχείο Grace. Ο Λευτέρης Λαζάρου μαζί με τον επικεφαλής στην κουζίνα, Κομνηνό Μουφλουζέλη, μεταφράζουν στα πιάτα τους τον πλούτο της σαντορινιάς γης και την τοπική παράδοση, σε ένα πλαίσιο που ασφαλώς χαρτογραφείται από τη θαλασσινή οπτική του βραβευμένου εστιατορίου.

Εστιατόρια Σαντορίνη 2022 3

Λίγα μέτρα πιο πάνω, στο Kivotos Santorini, ο πολυβραβευμένος Jean-Charles Metayer έχει αναλάβει την επιμέλεια στο εστιατόριο Mavro, αξιοποιώντας μεσογειακές πρώτες ύλες σε γεύσεις που ταξιδεύουν τον επισκέπτη από τον Ατλαντικό και τις ακτές της Γαλλίας, μέχρι τη Μεσόγειο και τα ελληνικά νησιά. Γεύσεις αντάξιες με εκείνες που λάτρεψε το κοινό στα εστιατόρια που ο Ελληνογάλλος chef έχτισε το "βιογραφικό" του, όπως το αθηναϊκό Premiere, το Calypso της Ελούντας αλλά και το δικό του, πιο πρόσφατο "παιδί", το έξοχο Le Pavillion στο Χαλάνδρι.

> Διάβασε ακόμη: Θα έπαιρνες ποτέ burger σε ένα high-end εστιατόριο;

Παραμένοντας στο Ημεροβίγλι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνεργασία του The Athenian House με τους Jerome Serres και Γιάννη Μπαξεβάνη.

Εστιατόρια Σαντορίνη 2022 2

Το διακεκριμένο ως 50 Best Discovery Restaurant, στην 7η σεζόν της λειτουργίας του, καλωσορίζει ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά δίδυμα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, που δίνει νέα πνοή σε παραδοσιακές συνταγές, έχοντας ως βάση τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τις προσεκτικά επιλεγμένες κοπές κρεάτων, τα άγρια χόρτα και τα γηγενή βότανα, τους καρπούς και τα εποχιακά πιάτα, σε έναν καμβά εμπλουτισμένο με κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο και ζουμερά λαχανικά, μέσα από 3 προσεγμένα degustation μενού (plant-based, προτάσεις της θάλασσας, κρεατοφαγικό).

Ένα κεφάλαιο από μόνος του είναι, ασφαλώς, και ο Έκτορας Μποτρίνι, που φέρνει το βραβευμένο με αστέρι Michelin Botrini’s στον ανανεωμένο χώρο εντός του υπερπολυτελούς Katikies Santorini. Υπόσχεται –και πραγματοποιεί– ένα κρεσέντο γεύσεων και αρωμάτων με à la carte και δύο degustation μενού – όλα αφηγούνται τη δική τους ιστορία (όπως άλλωστε και του chef) και λειτουργούν άψογα με τη λίστα κρασιών που υπογράφει ο MW, Γιάννης Καρακάσης.

Εστιατόρια Σαντορίνη 2022 1

Λάμψη αστεριών Michelin, όμως, υπάρχει και στο Magma Resort, στον Βούρβουλο, με τη γαστρονομική εμπειρία του πολυτελούς θερέτρου της Hyatt να επιμελείται η Σπονδή, και πιο συγκεκριμένα ο Arnaud Bignon.

Ο βραβευμένος με δύο αστέρια δημιουργός γεύσης τιμά την τοπική κουζίνα, μέσα από ένα πιο σύγχρονο πρίσμα και εφαρμόζοντας –προφανώς– τις πολύ υψηλές τεχνικές του.

Η Σαντορίνη φιλοξενεί φέτος και ένα από τα πιο ιστορικά ιταλικά εστιατόρια, το Zeffirino στο Radisson Blu Zaffron Resort. Το εστιατόριο που δημιούργησε στη Γένοβα ο Zeffirino Belloni, πίσω στο 1939, συνεχίζει να γράφει νέες σελίδες, με το Αιγαίο να αποτελεί τον επόμενο σταθμό στη σχεδόν αιωνόβια πορεία του.

Εστιατόρια Σαντορίνη 2022 6

Η συνταγή της επιτυχίας του, απλή: Σωστά υλικά, αποκλειστικά χειροποίητα ζυμαρικά και η περίφημη σάλτσα pesto Genovese, με την ξεχωριστή (και άκρως μυστική) συνταγή της. Σε ό,τι αφορά το μενού, αφετηρία της έμπνευσης ήταν το ελληνικό καλοκαίρι και η Μεσόγειος, με την κυκλαδίτικη version του Zeffirino να πατά στην αυθεντική πλευρά της ιταλικής γαστρονομίας με μία εσάνς Σαντορίνης.

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία της διασημότερης θαλασσινής κουζίνας στην Αθήνα

Τα καινούργια μενού του Άνταμ Κοντοβά στο Alali του Astarte Suites και του Τάσου Στεφάτου στο Elements του Canaves Oia Epitome και στο Petra του Canaves Oia, καθώς και οι δημιουργίες του Άρη Βεζενέ στο Vezené Santorini του Cavo Tagoo συμπληρώνουν τα highlights του νησιού, όπως επίσης και η ιντριγκαδόρικη σκυτάλη που παραδίδει ο Νίκος Λειβαδιάς στον ταλαντούχο Χρήστο Καραγιάννη, στο περίφημο Lycabettus του Andronis Luxury Suites.

 

 

Όπως αντιλαμβάνεσαι, το φετινό καλοκαίρι στη Σαντορίνη έχει πολύ ψωμί. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Και τι ψωμί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος