Τα πιο παλιά εστιατόρια του κόσμου
Beethoven, Einstein και Charlie Chaplin συνήθιζαν να γευματίζουν σε αυτά.
Η απάντηση στην ερώτηση "από πότε λειτουργεί;" ίσως και να είναι ασαφής για τα παρακάτω εστιατόρια, που έστρωσαν αρκετούς αιώνες πριν το πρώτο τους τραπέζι και τα μενού τους χάνονται κάπου στα βάθη του χρόνου. Είναι κάποια από τα ελάχιστα σε κάθε γωνιά του πλανήτη που κατάφεραν να ξεπεράσουν οποιουδήποτε είδους δυσκολίες, να φιλοξενήσουν σημαντικές μορφές της ιστορίας και να φτάσουν να αποτελούν σήμερα ναούς της γαστρονομικής κληρονομιάς, όχι απαραίτητα για τις επιδόσεις της κουζίνας τους.
Union Oyster House - Βοστώνη, ΗΠΑ
Ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια της Αμερικής σερβίρει από το 1826
και ειδικεύεται στα θαλασσινά (πιο συγκεκριμένα στα στρείδια, όπως μαρτυρά και το όνομά του). Στη σφαίρα του θρύλου έχει περάσει το πιο δημοφιλές πιάτο του, το New England clam chowder δηλαδή μία σούπα με κυδώνια, πατάτες και κρέμα γάλακτος. Στο Union Oyster House συνήθιζαν να τρώνε μερικοί από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς πολιτικούς του 19ου αιώνα (όπως ο Daniel Webster) και να πίνουν στο μπαρ του τα μεσημεριανά τους μπράντι.
Sobrino del Botίn - Μαδρίτη, Ισπανία
Στη γειτονιά της Latina, κοντά στην Plaza Mayor, βρίσκεται το πιο παλιό εστιατόριο της ισπανικής πρωτεύουσας, που άνοιξαν ο Γάλλος σεφ Jean Botin και η γυναίκα του το 1725. Μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να φτιάχνει τη σπεσιαλιτέ cochinillo asado (ψητό χοιρινό γάλακτος στον ξυλόφουρνο) που μεταξύ άλλων έχει εκθειάσει και ένας εκ των δημοφιλέστερων πελατών του, ο Ernest Hemingway.
Zur Letzten Instanz - Βερολίνο, Γερμανία
Με έτος "γέννησης" το 1621, το Zur Letzten Instanz θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τουριστικά αξιοθέατα του Βερολίνου. Δεν είναι ένα απλό εστιατόριο αλλά ουσιαστικά ένας μικρός ξενώνας που περιλαμβάνει το χώρο εστίασης και μία μπυραρία εντός των τειχών του. Από αυτό έχουν κατά καιρούς περάσει οι Napoleon Bonaparte, Ludwig van Beethoven και Angela Merkel.
The Griswold Inn - Έσσεξ, Κονέκτικατ, ΗΠΑ
Το colonial-style tavern στο Έσσεξ (όχι της Αγγλίας αλλά των ΗΠΑ) ακολουθεί τη λογική του Zur Letzten Instanz, έχοντας φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τον George Washington και τον Albert Einstein. Από το 1776 μέχρι σήμερα, στο εστιατόριό του Κονέκτικατ, προσφέρονται κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά signature dishes του όπως το ψητό φιλέτο μπακαλιάρου, οι γεμιστές γαρίδες και το μοσχαρίσιο φιλέτο με σπανάκι και μανιτάρια, ενώ πάντοτε υπάρχει και ένα ξεχωριστό εποχιακό μενού.
Tavares Rico - Λισαβόνα, Πορτογαλία
Το πιο εμβληματικό εστιατόριο της πορτογαλικής πρωτεύουσας μετρά κάτι περισσότερο από δύο αιώνες ζωής, λειτουργώντας από το 1786, όταν και ο Vicente Caldeira αποφάσισε ότι ήθελε να δημιουργήσει τον πιο πολυτελή χώρο εστίασης που είδε ποτέ η χώρα του. Αρκετά από τα αρχικά του έπιπλα υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο Tavares Rico.
St. Peter Stiftskulinarium - Σάλτσμπουρκ, Αυστρία
Η πρώτη αναφορά για το St. Peter Stiftskulinarium γίνεται κάπου στο 803 μ.Χ. (το βιβλίο Guinness το ερευνά), με τους Χριστόφορο Κολόμβο και Αμαντέους Μότσαρτ να είναι κάποιοι από τους πιο επιφανείς επισκέπτες του ανά τους αιώνες. Είναι τοποθετημένο εντός ενός μοναστηριού και εκτός από το φαγητό του (αμφιλεγόμενη γκουρμέ κουζίνα, με highlight το περιστέρι με τρούφα) φημίζεται και για την καταπληκτική λίστα κρασιών.
Zum Franziskaner - Στοκχόλμη, Σουηδία
Το όνομά του παραπέμπει στην Βαυαρία, κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστείς ότι το άνοιξαν Γερμανοί μοναχοί, πίσω στο 1421. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μπυραρία με εξαιρετική κουζίνα, από την οποία ξεχωρίζουν το Wiener schnitzel (η κλασική κοτολέτα) και η ρέγγα τουρσί.
Rules - Λονδίνο, Αγγλία
Πολύ κοντά στο Covent Garden συναντά κάποιος το πιο παλιό εστιατόριο του Λονδίνου που τιμά τη βρετανική κουζίνα από το 1798 και στα τραπέζια του έχουν γευματίσει μεταξύ άλλων οι Charlie Chaplin, Laurence Olivier και Charles Dickens, ενώ σήμερα το προτιμούν οι Kate Middleton και Meghan Markle, μαζί με τους γαλαζοαίματους συζύγους τους. Must taste εδώ η steak-and-kidney pie.
La Tour d'Argent - Παρίσι, Γαλλία
Το μοναδικό εστιατόριο της λίστας που διατηρεί αστέρι Michelin (από το 1996) και βρίσκεται σε αδιάκοπη μαγειρική δραστηριότητα από το 1582. Έχει επιβιώσει μέχρι και από βομβαρδισμό, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και διαθέτει ένα πανέμορφο και άκρως ενδιαφέρον κελάρι με μεγάλα κρασιά. Σπεσιαλιτέ του La Tour d'Argent η περίφημη πάπια (Canard à la presse).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Το αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςCupola, για dolce vita στο Παγκράτι
Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα
Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.
Γραφει Γιαννης Σπανος5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςNapul’è όπως λέμε Italiano Vero
Μάγκυ Ταµπακάκη και Francesco "Ciccio" Granata σε µεταφέρουν γευστικά µέχρι την Ιταλία, δικαιολογώντας κάθε φορά απόλυτα τη φήµη του εστιατορίου της Βάρης.
Γραφει Μπαμπης Δουκας