Το νόστιμο μυστήριο των ιαπωνικών γλυκών
Μικρά, περίεργα, γλυκά.
Η Ιαπωνία διαθέτει σπουδαία γαστρονομική κουλτούρα και δικαίως η κουζίνα της συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του πλανήτη. Εκτός όμως από τα γνωστά (ή και τα λιγότερο γνωστά) εδέσματά της, έχει να επιδείξει και ενδιαφέροντα -από κάθε άποψη- γλυκά. Βλέπεις, όταν από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η ζάχαρη έγινε προσβάσιμη σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι Ιάπωνες έσπευσαν να την παντρέψουν με υλικά όπως το ρύζι, τα φασόλια και την γύρη των λουλουδιών.
Οι δημιουργίες της ιαπωνικής ζαχαροπλαστικής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από αριστουργηματικές μέχρι περίεργες. Αυτό όμως δεν απασχολεί και κυρίως δεν αποτρέπει ντόπιους και επισκέπτες να ενθουσιάζονται με τα γλυκά της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οι πρώτοι μάλιστα συνηθίζουν να λένε ότι διαθέτουν ένα betsu, δηλαδή ένα δεύτερο στομάχι μόνο για γλυκά. Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο δημοφιλή επιδόρπια της Ιαπωνίας σήμερα.
Mochi
Ένα κλασικό που οι περισσότεροι γνωρίζουν. Το mochi είναι στην πραγματικότητα η βάση για πολλά γλυκά αλλά συνηθίζεται να σερβίρεται και μόνο του. Πρόκειται για την ζύμη γλυκού ρυζιού, η οποία είναι πλούσια σε άμυλο και έχει κολλώδη και εύπλαστη υφή. Η πιο κλασική δημιουργία με mochi είναι το daifuku, που έχει σφαιρικό σχήμα και γέμιση από πάστα azuki (από γλυκά κόκκινα φασόλια) και η πιο δημοφιλής το mochigome, στη μέση του οποίου υπάρχει γέμιση με απαλό παγωτό.
Castella
Έχει πορτογαλική καταγωγή (λεγόταν αρχικά Pao de Castela και έφτασε στην Ιαπωνία τον 16ο αιώνα) και είναι ένα αφράτο κέικ με το οποίο οι Ιάπωνες συνοδεύον συνήθως το τσάι τους. Φτιάχνεται με ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και σιρόπι καλαμποκιού.
Dorayaki
Ένα είδος γλυκού σάντουιτς, με πάστα azuki ανάμεσα σε δύο pancakes. Έγινε τρομερά δημοφιλές μέσα από τη σειρά manga Doraemon και σε πολλές περιπτώσεις προστίθενται σε αυτά άλλα συστατικά όπως κάστανα, σαντιγί και παγωτό.
Anmitsu
Το anmitsu είναι ένα παραδοσιακό γιαπωνέζικο επιδόρπιο. Ένα τραγανό πιάτο που αποτελείται από ζαχαρωμένη πάστα κόκκινου φασολιού και κύβους αγάρ (ημιδιαφανής άσπρος πολτός που λειτουργεί σαν φυσική ζελατίνη). Συχνά σερβίρεται μαζί με διάφορους τύπους mochi, φρούτα, κάστανα και παγωτό.
Furutsu sando
Στις δυτικές κουζίνες είναι δύσκολο να βρεις σάντουιτς που δεν έχουν αλμυρή γεύση. Αλλά στην Ιαπωνία το σάντουιτς φρούτων όπως μεταφράζεται είναι τρομερά δημοφιλές. Δύο φέτες ψωμιού χωρίς κόρα περιέχουν συνήθως φράουλα, μπανάνα, μάνγκο, ακτινίδιο και σαντιγί.
Monburan
Το ιαπωνικό Mont Blanc που αποτελείται από μια βάση από σπογγώδες κέικ και καλύπτεται με στρώσεις κρέμας. Όλα σκεπάζονται από πουρέ κάστανου.
Taiyaki
Ιαπωνική βάφλα σε σχήμα από μικρό ψάρι, συνήθως από πάστα κόκκινων φασολιών και σοκολάτας.
Wagashi
Ακόμη ένα παραδοσιακό γλυκό που συνοδεύει το τσάι και περιλαμβάνει daifuku και mochi περασμένα σε ένα ξυλάκι μπαμπού. Συνοδεύεται με yokan, ένα αρωματισμένο ζελέ, συνήθως με γεύση από πράσινο τσάι matcha.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Όλα όσα τρώνε και πίνουν στο The Gentlemen του Guy Ritchie
Η κορυφαία σειρά του Netflix αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει μπόλικο και εκλεπτυσμένο φαγοπότι.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΜία γευσιγνωσία 'Μπουκιά και συγχώριο' στο Iama
Ηλίας Μαμαλάκης και Ηλίας Σκουλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, στο δημοφιλές μεζεδοπωλείο του Παλαιού Φαλήρου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΗ διαδρομή της λαγάνας στο σήμερα
Καμία Καθαρή Δευτέρα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αυτήν.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΕγκλήματα κατά της ιταλικής κουζίνας
Μία έρευνα αποκαλύπτει όλα όσα θα έκαναν τον Massimo Bottura να ξαναγυρίσει στη Νομική και τον Dario Cecchini να γίνει vegan.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας μίνι οδηγός για εστιατόρια και ταβέρνες για όλη τη Σαρακοστή
Ό,τι πρέπει για μια απολαυστικά θαλασσινή Σαρακοστή, σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής.
Το θρυλικό Château de Beaucastel στη Μεγάλη Βρεταννία
Ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων στο εμβληματικό αθηναϊκό σποτ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας