Όλα για το bao

Τα γεμιστά ατμιστά ψωμάκια με καταγωγή την Κίνα και η πορεία τους μέχρι την κατάκτηση του παγκόσμιου street food.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Ιανουαρίου 2024

Καταλαβαίνεις ότι ένα φαγητό ή μία γαστρονομική κουλτούρα γίνεται πραγματικό trend, όταν όλο και περισσότερα εστιατόρια ασχολούνται μανιωδώς με αυτά. Τα νέα spots δε, ξεπετάγονται σαν μανιτάρια, επιδιώκοντας να προλάβουν τον τίτλο της αυθεντίας. Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις -που αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις τα όρια της μανίας- είναι ασφαλώς και αυτή που σχετίζεται με τα bao buns.

Μετά την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία τους στα κορυφαία asian-orientated εστιατόρια, τα ατμιστά ψωμάκια ατμού κατακτούν και το πάντοτε δυναμικό πεδίο του street food (μιλάμε ασφαλώς για τον δυτικό κόσμο και όχι τους υπαίθριους πάγκους των ασιατικών πόλεων).

> Διάβασε ακόμη: Η πραγματική, πικρή ιστορία των αδερφών McDonald

Γνωστά και ως baozi (包子), έχουν κινέζικη προέλευση και στην ουσία αποτελούνται από ατμιστή ζύμη και γέμιση από κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά. Τρώγονται, σχεδόν αποκλειστικά, με το χέρι.

Όλα για το bao
ΜΠΑΟ ΜΠΑΝ 2
ΜΠΑΟ ΜΠΑΝ 3

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το εν λόγω έδεσμα είναι η σύσταση του ζυμαριού, που βασίζεται στην κινέζικη συνταγή mantou, που προτιμάται στις νότιες περιοχές της αχανούς ασιατικής χώρας, Εκεί, το λευκό σιτάρι mantou -που δίνει το όνομά του στη συνταγή- καλλιεργείται σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι το ρύζι και τα bao συνηθίζεται να πωλούνται ελαφρώς προψημένα.

> Διάβασε ακόμη: Flyfish Club, το πρώτο NFT εστιατόριο του κόσμου ανοίγει στη Νέα Υόρκη

Σε αρκετές περιπτώσεις η γέμισή τους μπορεί να είναι γλυκιά, συνήθως με φρούτα ή μαρμελάδες. Πρόκειται για την ίδια συνταγή που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ιαπωνία, όπου τα bao είναι γνωστά ως manjū (饅頭, まんじゅう). 

Η γεύση και η γλυκύτητα της ζύμης είναι δύο στοιχεία που επιτρέπουν τον πειραματισμό, με το bao να χρησιμοποιείται πλέον και σε διαφορετικούς σχηματισμούς, πέρα από το κλασικό, στρογγυλό ψωμάκι: Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερα σάντουιτς ή ακόμη και burgers.

Μία εκδοχή του bao με μεγάλη δημοφιλία στη Δύση είναι το gua bao του David Chang, που εδώ και μία δεκαπενταετία αποτελεί σήμα-κατατεθέν του Momofuku. Η ζύμη χρησιμοποιείται ως taco, γεμίζει με μία παχιά φέτα πανσέτας (pork belly) και πλαισιώνεται με φύλλα μουστάρδας σε πίκλα και φρέσκα φιστίκια.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι λατρεύουν την Ιταλική Κουζίνα

Τα gua bao, πολύ πριν το νεοϋορκέζικο εστιατόριο του Chang, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά του δρόμου στην Ταϊβάν, εκεί όπου προσφέρονται με ψητό στήθος χοιρινού, αγγούρι και φρέσκο κρεμμύδι.

Στην Αθήνα 

Το Tyler’s στην Αρχελάου, το Mr. Pug’s Canteen στο Χαλάνδρι, το Pink Flamingo στα πέριξ του Συντάγματος και το BAOBAE στο Κολωνάκι είναι από τα μέρη που θα σου δώσουν μία καλή οπτική του προϊόντος.


Πέρα από το bao, διάβασε ακόμη για τους κανόνες του dim sum, το αθηναϊκό street food σε 8 σημεία και το περίφημο σουβλάκι του Hoocut.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας