Oι λόγοι που θα αγαπάμε πάντα τη Geena Davis

Η δημοφιλής ηθοποιός κλείνει σήμερα τα 68 της χρόνια.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 21 Ιανουαρίου 2024

Σαν χθες μου φαίνεται που το Mega πρόβαλε το A League of Their Own και εκείνη ξεχώριζε δίπλα στον Tom Hanks και τη Madonna. Αν η Geena Davis μπόρεσε να κάνει τόση εντύπωση σε ένα παιδί που πρωτομάθαινε να διαβάζει και δεν είχε ιδέα τι είναι το μπέιζμπολ, προφανώς το ανδρικό κοινό δεν είχε δυσκολευτεί ιδιαίτερα να τη λατρέψει. Με αφορμή τα σημερινά της 68α γενέθλια -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 21 Ιανουαρίου του 1956- ρίχνουμε μία ματιά στην ενδιαφέρουσα ζωή της, αλλά και σε όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα που μας καθιστούν πιστούς fans της. 

Τα πρώτα χρόνια

Γεννημένη στο Wareham της Μασαχουσέτης, από μητέρα βοηθό καθηγητή και πατέρα πολιτικό μηχανικό (και διάκονο στην τοπική εκκλησία), η Virginia Elizabeth γρήγορα κατάλαβε ότι της αρέσει πολύ η μουσική. Αφού ασχολήθηκε με το πιάνο και το φλάουτο, στην εφηβεία της βρέθηκε να φοιτά σε σχολείο του Sandviken της Σουηδίας μέσω προγράμματος ανταλλαγής.

Εκεί έμαθε τέλεια σουηδικά, αλλά επέστρεψε στις Η.Π.Α. όπου σπούδασε υποκριτική στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Τότε ήταν που μπήκε στη ζωή της το μόντελινγκ για τους προφανείς λόγους: Ήταν 1.83 με υπέροχο πρόσωπο και ιδανικές αναλογίες. 

Oι λόγοι που θα αγαπάμε πάντα τη Geena Davis The LIFE Picture Collection/Getty Images

>Διάβασε ακόμη: Θρυλικές ταινίες των 80s που κλείνουν τα 40 το 2022

Οι ρόλοι της ζωής της

Ποιος δε θα ήθελε να κάνει το υποκριτικό του ντεμπούτο υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Sydney Pollack; Το κλασσικό πλέον Tootsie (1982) σηματοδότησε το ξεκίνημα μίας αξιοπρόσεκτης καριέρας στον κινηματογράφο, ενώ με το θρίλερ The Fly και τη συνεργασία με τον Tim Burton στο Beetlejuice ("Ο Σκαθαροζούμης") το 1988 κατάφερε να καθιερωθεί.

Το δράμα The Accidental Tourist (1988) ήταν αυτό που της χάρισε το όσκαρ καλύτερης β᾽γυναικείου ρόλου, για το θρυλικό Thelma & Louise (1991) έλαβε μία ακόμη υποψηφιότητα για όσκαρ α' γυναικείου ρόλου, ενώ για την ερμηνεία της στο προαναφερθέν A League of Their Own (1992) απέσπασε επίσης μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Thelma & Louise, geena davis susan sarandon MGM Studios/Getty Images

Όπως και να έχει πάντως, η Davis επέλεγε εσκεμμένα εντελώς διαφορετικούς ρόλους γιατί δεν ήθελε να εγκλωβιστεί στο καλούπι του του μοντέλου, της ωραίας και μοιραίας. Κάπως έτσι λοιπόν, το 1995 βρέθηκε να υποδύεται τον πειρατή στο Cutthroat Island.

Ο ακτιβισμός

Μετά από μία μακρά περίοδο συνεχόμενου φόρτου εργασίας στη μεγάλη οθόνη, η Davis επιχείρησε να ασχοληθεί με την τηλεόραση (συμμετείχε μεταξύ άλλων και στο Grey's Anatomy) και μέσω της οργάνωσής της, του Ινστιτούτου Geena Davis Institute on Gender in Media, είδε την καριέρα της να επεκτείνεται κατά τη δεκαετία του 2010.

Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν ενώ παρακολουθούσε παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα με την κόρη της, η ηθοποιός παρατήρησε μια ανισορροπία στην αναλογία ανδρικών και γυναικείων χαρακτήρων.

geena davis John Fleenor / ABC via Getty Images

Η Davis άρχισε να χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ για το φύλο στην παιδική ψυχαγωγία (το οποίο κατέληξε σε τέσσερις διακριτές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μίας για την παιδική τηλεόραση) στη Σχολή Επικοινωνίας Annenberg του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Μεταξύ άλλων, η μελέτη με επικεφαλής τη Stacy Smith, έδειξε ότι υπήρχαν σχεδόν τρεις άνδρες για κάθε γυναικείο χαρακτήρα στις σχεδόν 400 ταινίες.

Έτσι, το 2007 ίδρυσε το Ινστιτούτο Geena Davis Institute on Gender in Media με πρώτο του πρότζεκτ ένα συνεργατικό πρόγραμμα με τη βιομηχανία του θεάματος για την αύξηση της παρουσίας γυναικείων χαρακτήρων στα μέσα ενημέρωσης που απευθύνονται σε παιδιά και τη μείωση των γυναικείων στερεοτύπων από την ανδροκρατούμενη βιομηχανία.

geena davis Brian To/FilmMagic

Το ταλέντο στην τοξοβολία

Τον Ιούλιο του 1999, λίγο έλειψε να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με μόλις δύο χρόνια ενασχόλησης με την τοξοβολία, ήταν μία από τις 300 γυναίκες που διεκδίκησαν μία θέση στα ημιτελικά της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ που θα συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Τελικά κατέλαβε την 24η θέση και δεν προκρίθηκε στην ομάδα, αλλά συμμετείχε ως μπαλαντέρ στο διεθνή διαγωνισμό Golden Arrow του Σίδνεϊ.

η τοξοβόλος geena davis Ron Galella/WireImage

>Διάβασε ακόμη: Ένα Όσκαρ στο Don't Look Up. Χθες αν γίνεται.

Οι τέσσερις γάμοι

Στο ενεργητικό της Davis υπάρχουν 4 γάμοι και 4 διαζύγια αντίστοιχα. Το 1981 παντρεύτηκε τον εστιάτορα Richard Emmolo από τον οποίο χώρισε και με το νόμο το 1984. Ένα χρόνο αργότερα γνώρισε τον επόμενο σύζυγό της και επίσης ηθοποιό Jeff Goldblum, παντρεύτηκαν το 1987 για να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους 4 χρόνια αργότερα.

Geena Davis Jeff Goldblum Ron Galella/WireImage
Με τον Jeff Goldblum

Ακολούθησε ένας ακόμη γάμος με τον σκηνοθέτη των Cutthroat Island και The Long Kiss Goodnight, Renny Harlin, από τον οποίο ζήτησε διαζύγιο το 1997, μία ημέρα αφότου η προσωπική βοηθός του, γέννησε το παιδί του.

geena davis Stephane Cardinale - Corbis / Corbis via Getty Images

Ενδεχομένως η τέταρτη σχέση της με τον Ιρανοαμερικανό πλαστικό χειρουργό Reza Jarrahy να ήταν και ο πιο πολυτάραχος. Το ξεκίνημα της κοινής τους πορείας χρονολογείται στο 1998 και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: μία κόρη, την Alizeh και τους δίδυμους Kaiis και Kian. 

Τον Μάιο του 2018, ο Jarrahy κατέθεσε αίτηση διαζυγίου αναφέροντας ως ημερομηνία χωρισμού τους τις 15 Νοεμβρίου 2017. Από την πλευρά της η Davis ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ποτέ παντρεμένοι, παρά τις φήμες ότι είχαν επισημοποιήσει τη σχέση τους το 2001.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Natalie Viscuso το ξέρουμε, ήρθαμε δεύτεροι

Πριν από λίγες ώρες, έγινε γνωστό πως περιμένει παιδί από τον Henry Cavill κι εμείς, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μαζί της.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Anya Taylor-Joy, A Woman We Love

Με καταγωγή από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Μεγάλη Βρετανία, η ταλαντούχα ηθοποιός θα είναι πάντα ένας λόγος για να συμπαθούμε περισσότερο το σκάκι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η Emma Watson έχει 'ξεπεράσει' τον Harry Potter

To σπασικλάκι του Hogwarts είναι ολόκληρη γυναίκα πια. Και μάλιστα, πάρα πολύ γοητευτική.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Saoirse Ronan, Α Woman We Love

Η δημοφιλής ηθοποιός έχει ήδη προταθεί για 4 βραβεία Όσκαρ και αυτό λέει πολλά.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Alessandra Ambrosio, από την Βραζιλία με αγάπη

Μία πραγματικά σταθερή αξία στην καρδιά μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Kaya Scodelario, αργήσαμε να σε προσέξουμε

Το κορίτσι του The Gentlemen είναι το νέο μας crush.

Γραφει Πωλινα Φραγκου