Η εύθραυστη ομορφιά της Sophie Auster

Η 31χρονη κόρη του συγγραφέα Paul Auster, τραγουδοποιός και ηθοποιός, κάνει τη διαμαρτυρία τέχνη.

Την παρατηρώ προσεκτικά, είναι εκθαμβωτική. Το δέρμα της είναι άψογο, τα πράσινα μάτια της πολύ εκφραστικά, το στόμα της καλοσχηματισμένο. Είναι λεπτή, όχι όμως υπερβολικά και σου αποσπά την προσοχή ο τρόπος που κινείται: με χάρη και μαγευτικές κινήσεις. Εύκολα τη φαντάζεσαι να ερμηνεύει το σόλο της Odette στη "Λίμνη των Κύκνων" σε μια σχολική παράσταση, με τους γονείς της καθισμένους στην πρώτη σειρά. Κι αυτό θα ήταν μεγάλη τιμή για το σχολείο, αφού τόσο ο Paul Auster, ο πατέρας της, όσο και η Siri Hustvedt, η μητέρα της, είναι κορυφαίοι συγγραφείς παγκοσμίως, απλώς ο Paul είναι πιο διάσημος. Και η Sophie όμως γράφει, αλλά όχι "επαγγελματικά".

Από την Ana Pérez

Το νέο σου άλμπουμ, Next Time, το 4ο κατά σειρά, μόλις κυκλοφόρησε και διαφοροποιείται σημαντικά από τις προηγούμενες δουλειές σου. Είναι αλήθεια, υπάρχει όμως εξήγηση. Σε αυτό το άλμπουμ προσπάθησα να εξαλείψω τα λάθη του παρελθόντος. Έτσι, προέκυψε και ο τίτλος Next Time. Πριν από αυτό είχα ηχογραφήσει ένα άλλο άλμπουμ, για το οποίο όμως διατηρούσα αμφιβολίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ζητάω πάντα τη γνώμη ανθρώπων που εμπιστεύομαι, όπως οι γονείς μου. Επιβεβαίωσαν τις αμφιβολίες μου. Το πέταξα λοιπόν στον κάλαθο των αχρήστων και ξεκίνησα από την αρχή. Ταυτόχρονα, έψαχνα έναν παραγωγό πέρα από τους συνηθισμένους. Κάποιοι μου ανέφεραν τον Tore Johansson, που είχε κάνει δουλειές με τον Tom Jones και τους Suede. Μίλησα μαζί του και συζητήσαμε διάφορες ιδέες. Μου άρεσε και αποφάσισα να παρατήσω τη βόλεψή μου και να ηχογραφήσω στο Μάλμε, όπου ο Tore διαθέτει ένα στούντιο. Με έκανε να αισθανθώ τελείως ελεύθερη και να ανοιχτώ σε καινούρια πράγματα, που ποτέ δε θα αποτολμούσα στη Νέα Υόρκη.

Η εύθραυστη ομορφιά της Sophie Auster

Και οι στίχοι είναι διαφορετικοί. Τώρα δε μιλάς τόσο έντονα για τις ανισότητες. Αποτελεί ένα είδος ωριμότητας; Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό, αλλά δεν είμαι πλέον εικοσάρα, τριαντάρισα. Επιπλέον, αισθάνομαι πλήρης και ευτυχισμένη. Υπήρξε λοιπόν μια εκπλήρωση και μια φυσική αλλαγή που τη φοβήθηκα. Συνέβη το αντίθετο. Στο άλμπουμ υπάρχουν πολλές επιρροές από παλιότερες εποχές. Το single Mexico έχει ρίζες από τις λάτιν μουσικές του ’50 –παρεμπιπτόντως, συμπεριλαμβάνεται στο σάουντρακ της ταινίας Going Places σε σκηνοθεσία John Turturro–, ενώ το Dance with Me από τα ’80s.

Αν είχες τη δυνατότητα να ταξιδεύεις στο χρόνο, σε ποια ιστορική στιγμή θα έκανες την πρώτη σου στάση; Ωραία ερώτηση! Λοιπόν, θα ήθελα να ήμουν μια ντίβα τραγουδίστρια στα ’30s. Μάλλον επειδή λατρεύω την ατμόσφαιρα των τζαζ σκηνών στις μεγάλες δόξες τους, όπως τις έχω παρακολουθήσει στον κινηματογράφο. Ναι, σίγουρα τα ’30s θα ήταν η καλύτερη στιγμή μου. Νομίζω πως στο παρόν βρίσκομαι εκτός τόπου και χρόνου.

Αλλαγή ρόλου

Μπορεί η Sophie να κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ της, αλλά έχει ήδη καταγράψει και μια μικρή σταδιοδρομία στον κινηματογράφο. Σε ηλικία 11 ετών συμμετείχε στην ταινία Ερωτευμένοι έως την αιωνιότητα (1998), σε σενάριο και σκηνοθεσία του πατέρα της. Από τότε μετράει άλλες δέκα συμμετοχές στη μεγάλη οθόνη και σε τηλεοπτικές σειρές.

ΣΟΦΙ ΟΣΤΕΡ

Γνωρίζω ότι θα είναι δύσκολη η απάντηση, αλλά τι από τα δύο θεωρείς πως είσαι πιο πολύ: τραγουδίστρια ή ηθοποιός; Μάλιστα... Μου αρέσει να υποδύομαι ρόλους, από παιδάκι έπαιζα στο θέατρο και όποτε υπάρχουν κινηματογραφικές προτάσεις, τις έχω πάντα στο μυαλό μου. Όμως, χωρίς αμφιβολία, ο μεγάλος μου έρωτας είναι η μουσική.

Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που άκουσες και ποιος ο πρώτος που αγόρασες; Τον πρώτο δίσκο μου τον χάρισε ένας θείος μου. Ήταν της Γαλλίδας ποπ τραγουδίστριας France Gall. Το πρώτο άλμπουμ που αγόρασα με δικά μου χρήματα ήταν μια συλλογή με μουσική από τα ’60s από συγκροτήματα όπως οι Supremes. Στο σπίτι άκουγα Franz Ferdinand και Carole King... Ως παιδί άκουγα Roberta Flack, προσπαθούσα να τη μιμηθώ και ήθελα πάντοτε να τραγουδήσω σαν κι αυτήν.

ΣΟΦΙ ΟΣΤΕΡ

Μικρή με τι ασχολιόσουν περισσότερο; Έπαιζες με την Barbie ή έκανες σπορ και διάβαζες βιβλία; Σαφώς διάβαζα βιβλία. Το αγαπημένο μου "σπορ" ήταν να μου διαβάζει κάποιος και να μου λέει διάφορα πράγματα. Σ’ αυτό ήταν καταπληκτική η μητέρα μου. Όποτε το έκανε, ήθελα ολοένα και περισσότερο. "Άλλο ένα κεφάλαιο, μαμά, σε παρακαλώ". Το ξέρω, δεν είναι συνηθισμένο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Δε σου έχει περάσει από το μυαλό η συγγραφική; "Επαγγελματικά" όχι, αλλά μου αρέσει να γράφω. Έχω γράψει ποίηση για τον εαυτό μου και βέβαια γράφω τους στίχους των τραγουδιών μου.

Είσαι μια γυναίκα με δημόσια επιρροή και ζούμε στην εποχή του #MeToo και τη μεγαλύτερη φεμινιστική επανάσταση της νεότερης ιστορίας. Ποιο ρόλο θεωρείς πως πρέπει να παίξεις; Έχω συναίσθηση της στιγμής που ζούμε και του πόσο σημαντική είναι για μας τους millennials. Έχω γράψει σε μια στήλη στο Vanity Fair για τα τρέχοντα προβλήματα της γενιάς μου και για το πώς τα βιώνω η ίδια, ως εκπρόσωπος κατά κάποιον τρόπο των γυναικών που με περιβάλλουν. Ήταν σωστό να αναμειχθώ με αυτή την ιστορία και να χρησιμοποιήσω ένα μικρό βήμα για να μεταδώσω μηνύματα θάρρους και ισότητας. Και είμαι σίγουρη πως οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα είναι τμήμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου, γιατί, αν και χρειάζεται να τοποθετηθούν ακόμα πολλά λιθαράκια, ζούμε σε μια άνευ προηγουμένου εποχή για τις γυναίκες στην ανθρώπινη ιστορία.

ΣΟΦΙ ΟΣΤΕΡ

Πώς σχολιάζεις το φαινόμενο Trump; Μπορεί να αποτελέσει οριστικά την απαρχή αλλαγών. Σήμερα ακόμη και ο πιο σκληροπυρηνικός ρεπουμπλικάνος που υποστήριξε την εκλογή του δε γνωρίζει τον τρόπο που μπορεί κάποιος να τον σταματήσει. Κάτι όμως πρέπει να γίνει, γιατί ο Trump αποτελεί μια απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη. Ελπίζω ότι η δημοκρατία θα βρει τα κατάλληλα μέσα για να τον απομονώσει από την εξουσία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Από την πλευρά μας μπορούμε να κάνουμε κάτι; Μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε και να εκφράζουμε τη γνώμη μας όποτε μας παρουσιάζεται η ευκαιρία. Πρόσφατα έγραψα ένα τραγούδι διαμαρτυρίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Anya Taylor-Joy, A Woman We Love

Με καταγωγή από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Μεγάλη Βρετανία, η ταλαντούχα ηθοποιός θα είναι πάντα ένας λόγος για να συμπαθούμε περισσότερο το σκάκι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η Emma Watson έχει 'ξεπεράσει' τον Harry Potter

To σπασικλάκι του Hogwarts είναι ολόκληρη γυναίκα πια. Και μάλιστα, πάρα πολύ γοητευτική.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Saoirse Ronan, Α Woman We Love

Η δημοφιλής ηθοποιός έχει ήδη προταθεί για 4 βραβεία Όσκαρ και αυτό λέει πολλά.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Alessandra Ambrosio, από την Βραζιλία με αγάπη

Μία πραγματικά σταθερή αξία στην καρδιά μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Kaya Scodelario, αργήσαμε να σε προσέξουμε

Το κορίτσι του The Gentlemen είναι το νέο μας crush.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Kristen Stewart, ένα ατίθασο πλάσμα

Το πιο rock n' roll κορίτσι του Χόλιγουντ κλείνει σήμερα 34 χρόνια ζωής.

Γραφει Πωλινα Φραγκου