Μισός αιώνας και κάτι από τη δολοφονία του Robert F. Kennedy

Στις 6 Ιουνίου του 1968, ο Robert F. Kennedy έπεσε θύμα δολοφονίας, συγκλονίζοντας τις ΗΠΑ.

Την άνοιξη του 1968 δολοφονήθηκε ο Martin Luther King πυροδοτώντας ταραχές στις ΗΠΑ. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο πρόεδρος Lyndon B. Johnson να αποφασίσει να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και έτσι, να έρθει να καλύψει αυτό το κενό ο Robert F. Kennedy, ο οποίος σαν σήμερα, πριν από 55 χρόνια έχασε τη ζωή του μετά από πολλούς πυροβολισμούς.

Ο μικρότερος αδερφός του John F. Kennedy και πρώην Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, γνώρισε μεγάλη αναγνώριση από τους Αμερικανούς. Θεωρήθηκε από αρκετούς ως το μόνο πρόσωπο στην αμερικανική πολιτική που ήταν ικανό να ενώσει τους ανθρώπους των ΗΠΑ. Ήταν αγαπητός στην κοινότητα των μειονοτήτων για την ακεραιότητά του στην υπόθεση των πολιτικών δικαιωμάτων και αφού κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Καλιφόρνια, ο Kennedy ήταν σε θέση να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών και να αντιμετωπίσει τον Richard Nixon στις γενικές εκλογές.

Robert Kennedy - John F. Kennedy © CORBIS/Corbis via Getty Images
Ο Robert Kennedy με τον John F. Kennedy στις 17 Μαΐου του 1957.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ήταν μεσάνυχτα της 5ης Ιουνίου, λίγο μετά τη νίκη του και την ανακοίνωσή του στο πλήθος που ζητοκραύγαζε, ότι η χώρα ήταν έτοιμη να αφήσει πίσω της το διχασμό. Ο Robert F. Kennedy παρεμπιπτόντως, συνοδευόταν από τους αθλητές Rafer Johnson και Roosevelt Grier, έξω από το ξενοδοχείο Ambassador.

Robert Kennedy Bettmann Archive
Ο Robert Kennedy στη νικητήρια ομιλία του, λίγο πριν δολοφονηθεί.

Τότε, εμφανίστηκε ο Sirhan Sirhan, τυλιγμένος με μία αφίσα προεκλογικής εκστρατείας, κρύβοντας το 22άρι περίστροφό του. Απείχε μόλις ένα μέτρο μακριά όταν πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον του Kennedy. Οι δύο αθλητές έριξαν τον Sirhan στο έδαφος, αλλά όχι πριν τραυματιστούν πέντε παρευρισκόμενοι. Μάλιστα, ο Grier ήταν αναστατωμένος στη συνέχεια και κατηγορούσε τον εαυτό του ότι επέτρεψε να πυροβοληθεί ο Kennedy.

Ο Sirhan, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Παλαιστίνη, ομολόγησε το έγκλημα στη δίκη του και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 3 Μαρτίου 1969. Ωστόσο, δεδομένου του ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Καλιφόρνιας ακύρωσε όλες τις θανατικές ποινές το 1972, εν τέλει πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Σύμφωνα με τους New York Times, αργότερα απέδωσε τη δολοφονία στην πεποίθησή του πως ο Kennedy συνέβαλε στην καταπίεση των Παλαιστινίων.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.