Οι οδηγοί της F1 που οφείλουν τη ζωή τους στο Halo

Το Halo είναι από το 2018 υποχρεωτικό από τη FIA, έχοντας σώσει τη ζωή σπουδαίων οδηγών της Formula 1.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κομμάτια των τελευταίων ετών στη Formula 1 ήταν το Halo, το σύστημα ασφαλείας που προστατεύει το κόκπιτ των αυτοκινήτων που συμμετέχουν στους κορυφαίους αγώνες του κόσμου. Το φετινό Βρετανικό Grand Prix σημαδεύτηκε από το ανατριχιαστικό ατύχημα του οδηγού της Alfa Romeo, Zhou Guanyu, ο οποίος αφού χτυπήθηκε από τον George Russell της Mercedes, είδε το αυτοκίνητο του να περιστρέφεται δεκάδες φορές με ταχύτητα άνω των 200 χλμ/ώρα μέχρι να προσκρούσει στη μπάρα. Το Halo είχε κάνει και πάλι τη δουλειά του, βγάζοντας άθικτο τον Κινέζο οδηγό από το μονοθέσιο του. 

Στο Rush, την ταινία που σκηνοθέτησε ο Ron Howard για την αντιπαλότητα μεταξύ του Nikki Lauda και του James Hunt, ο Daniel Brühl, που υποδύθηκε τον Lauda, επισημαίνει ότι "25 οδηγοί ξεκινούν κάθε χρόνο το πρωτάθλημα της Formula 1 και δύο από αυτούς πεθαίνουν. Ποιος θα ήθελε μια τέτοια δουλειά". 

> Διάβασε ακόμη: Πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί ένα μονοθέσιο της Formula 1

Ευτυχώς, η Formula 1 έχει αλλάξει πολύ τους κανονισμούς της από την εποχή των αγώνων του Lauda και σήμερα η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος σε μονοθέσιο κατά τη διάρκεια ενός Grand Prix είναι, αν και υπάρχει, πολύ μικρή. Το Halo που από το 2018 είναι υποχρεωτικό από την FIA, έχει προλάβει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό, έχοντας ήδη σώσει τη ζωή αρκετών οδηγών. Ας θυμηθούμε μερικές περιπτώσεις.

Ο Charles Leclerc στο Βελγικό Grand Prix το 2018

Ο οδηγός, τότε της ομάδας Sauber, σώθηκε από τη συντριβή του από τη McLaren του Fernando Alonso χάρη στο Halo.

Ο Romain Grosjean στο Grand Prix του Μπαχρέιν το 2020

Ο πρώην οδηγός της Haas σώθηκε από ένα τραγικό ατύχημα, αφού τράκαρε το μονοθέσιό του με 220 χλμ/ώρα σε μια μπάρα. Ο Grosjean κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο με τις δικές του δυνάμεις και ναι μεν με σοβαρά εγκαύματα, αλλά με το κεφάλι του, τη στιγμή που το μονοθέσιο του είχε κοπεί στα δύο. 

Ο Lewis Hamilton στο Ιταλικό Grand Prix το 2021

Αυτή τη φορά, το Halo έσωσε τον Βρετανό οδηγό από τη συντριβή του από το μονοθέσιο του Max Verstappen. Ο οδηγός της Red Bull είχε περάσει τότε.

Ο Guanyu Zhou στο Βρετανικό Grand Prix το 2022

Το Halo εμπόδισε το κεφάλι του Zhou να συρθεί για περισσότερα από 230 μέτρα. Χάρη σε αυτό, ο Κινέζος οδηγός έμεινε σχεδόν αβλαβής.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.